Bolovi u leđima u trudnoći

Jako me boli donji deo leđa i kukovi. Zašto se to dešava i kako da smanjim bol?

Tokom trudnoće hormoni opuštaju ligamente i zglobove u celom telu, što za krajnji cilj ima opuštanje ligamenata karlice koji će omogućiti bebi da prođe kroz nju kada za to dođe momenat. Sem toga, kako vam materica sa bebom, posteljicom i plodovom vodom postaje sve veća i teža, najveći teret podnosi donji deo leđa, menja vam se težište, počinjete da izbacujete trbuh i zadnjicu, kriveći leđa, što ih još dodatno opterećuje. Bolovi u leđima u trudnoći su iz ovih razloga učestali i uobičajeni.

Bol možete smanjiti tako što ćete paziti da ne dobijete mnogo na težini, obraćati pažnju kako stojite i sedite – nemojte kriviti kičmu i povijati ramena, ispravite se i tako se držite, koristite neutralna ulja za blagu masažu donjeg dela ledja i radite lake vežbe za taj deo.

Ako je bol nepodnošljiv i ne možete ga se rešiti, javite se lekaru – možda treba da konsultujete i fizijatra.

Imam bol u donjem delu leđa koji se nekad širi ka zadnjem delu noge. Da li je to opasno i kako da ga otklonim?

Bol u ledjima je relativno čest u trudnoći, a posledica je povećanja telesne mase, menjanja stava žene, s obzirom da se menja statika zbog rasta materice, ali može biti i jedan od simptoma prevremenog porodjaja. Ako vas bole ledja, obavezno se javite lekaru, da otkloni sumnju da se radi o početku prevremenog porodjaja. Kada znate da nije u pitanju ta komplikacija trudnoće, treba da pokušate da otklonite bol.

Kao i uvek, najbolje je sprečiti, pa o tome treba misliti ranije – pokušajte da dobijanje na težini držite pod kontrolom, jedite pravilno i radite vežbe prilagođene vašem trenutnom stanju i mogućnostima.

Ako ipak počnete da osećate bol u ledjima, nemojte uzimate lekove da se ublaže bolovi u leđima u trudnoći, nego pokušajte da ojačate mišiće leđa i prednjeg trbušnog zida posebnim vežbama. Uzmite pojas za trudnice da bi podigli trbuh i smanjili opterećenje na donji deo kičmenog stuba.

Izbegavajte cipele sa visokom štiklom, a nosite cipele sa srednjom visinom pete koje se i inače preporučuju u trudnoći. Nemojte stajati dugo, a kada sedite, ispravite ledja i noge podignite na malo uzvišenje. Spavajte na tvrdom madracu, sa jastukom ispod trbuha i izmedju kolena, da sve bude u istoj ravni.

S obzirom na to da treba da izbegavate bilo kakvo naprezanje kičme, nemojte dizati teške stvari, što uključuje i dizanje dece. Ako morate nešto da podignete, savijte se u kolenima, i ispravite kičmu tako da kolena, a ne kičma, trpe opterećenje.

Nekada može da pomogne i masaža – i to ne samo profesionalna. Zamolite muža da vam namaže ulje na donji deo leđa, i onda blagim pritiskom masira mišiće sa obe strane kičme, od dole ga gore i ka upolje. Ovakvim pokretima se ublažavaju bolovi u leđima u trudnoći.

ZAKAŽITE PREGLED

kod akušera

CTG

CTG – kardiotokografija je metoda kojom se prati stanje bebe i utvrđuje da li postoje kontrakcije. Na prednji trbušni zid majke se, u predelu materice, postavljaju dve sonde – kalote. Jedna beleži otkucaje bebinog srca i na taj način prati stanje bebe, a druga da li...

Serklaža

Serklaža predstavlja intervenciju opšivanja grlića materice tokom trudnoće, u nekim stuacijama u kojima postoji rizik od prevremenog porođaja u tekućoj trudnoći, ili je došlo do kasnog pobačaja ili prevremenog porođaja u prethodnoj trudnoći. Pre postavljanja serklaža,...

Vađenje plodove vode – amniocenteza

Intervencija vađenja plodove vode – amniocenteza je intervencija kojom kojom se dobija materijal za određivanje stanja hromozoma - kariotipizaciju ploda. Ova se intervencija radi posle 16.nedelje, dok se biopsija horionskih čupica – CVS (chorionic villi sampling) radi...

Biopsija horionskih čupica – CVS

Biopsija horionskih čupica – CVS (chorionic villi sampling) predstavlja intervenciju kojom se dobija materijal za određivanje stanja hromozoma - kariotipizaciju ploda. Ova se intervencija radi u prvom trimestru, između 11. i 14. nedelje gestacija, nakon 16. nedelje se...

3D i 4D ultrazvuk

Kod trodimenzionalnog (3D) i četvorodimenzionalnog (4D) ultrazvučnog pregleda se, pomoću kompjutera, pravi slika koja prikazuje bebu u tri dimenzije, a, ako se radi o četvorodimenzionalnom pregledu, gde je četvrta dimenzija vreme, beba se može videti baš onako kako...

Resutura – ponovno šivenje – epiziotomije

Epiziotmija je rez na međici koji se pravi da bi se olakšalo rađanje bebinog prednjačećeg dela. Rana koja nastaje nakon  epizotomije ušiva se po slojevima, nakon čega zarasta nakon nekoliko dana. Ukoliko dodje do rašivanja rane, potrebno je ponovno postavljanje šavova...

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: