Bore – uzroci, prevencija i terapija

Bore nastaju iz više razloga, neke možete kontrolisati, neke ne.

Starenje – kako vreme odmiče, koža postaje sve manje elastična i sve više osetljiva. Smanjeno stvaranje prirodnih ulja suši kožu i pojačava utisak dubine bora. Smanjenje količine masnog tkiva u potkoži dovodi do opuštenog izgleda kože i stvaranja dubokih bora.

Izlaganje sunčevim zracima – ultraljubičasti zraci ubrzavaju prirodni proces starenja i osnovni je uzrok ranog stvaranja bora. Oni dovode do raspada vezivnog tkiva, kolagena i elastina, koji se nalaze u dubljim slojevima kože, tzv. dermisu. Bez tih potpornih struktura koža gubi snagu i elastičnost, čime dolazi do opuštanja kože i stvaranja bora.

Pušenje – ubrzava normalan proces starenja kože, moguće kao rezultat smanjenja količine kiseonika koji dolazi do tkiva.

Mrštenje i izražena mimika – smeškanje, dizanje obrva, mrštenje, čkiljenje – sve dovodi do stvaranja bora. Svaki put kada se koristi mišić lica, stvara se nabor, a kako koža stari, ne može više jednostavno da se vrati u prvobitno stanje.

Kako smanjiti vidljivost bora

Najbolju efikasnost imaju kombinacije različitih metoda:

Retinoidi – vode poreklo od vitamina A (trtinoin, tazatoren), smanjuju vidljivostt manjih bora, fleka i nepravilnosti kože.

Kreme protiv bora – njihova efikasnost, koja varira od male do umerene,  zavisi od vrste i količine aktivnih supstanci – retinola, alfa hidroksilnih kiselina i nekih peptida.

Laser – kod ablativnog tretmana laserom deluje se na spoljni nivo kože, epidermis i zagreva nivo ispod, dermis, čime se stimuliše stvaranje novog kolagena. Prolaskom vremena stvara se glatka, zategnuta koža, proces koji traje od nekoliko nedelja do tri meseca. Ablativni pristup se radi kod ljudi sa dubokim borama, a neablativni sa plićim, kod kojih je više potrebno zatezanje kože. Moguća je i kombinacija ova dva pristupa.

Radiotalasi – pristup je sličan kao kod lasera, s tim da se umesto svetlosti za neablativni tretman koriste radiotalasi, a rezultati su blagi ili umereni, manji nego kod lasera.

Hemijski piling –  hemijske supstance se stavljaju na ciljna mesta, čime se deluje na spoljni sloj kože i uklanjaju fleke i bore. U zavisnosti od dubine pilinga, moguće je da je potrebno nekoliko tretmana pre nego što se vidi rezultat.

Dermobrazija/mikrodermarazija – i ovom intervencijom skida se gornji sloj kože rotirajućom četkicom, čime se uklanja površina kože i nadomesti se novom kožom. Otok i crvenilo mogu trajati par nedelja. Rezultati su blagi i nisu dugotrajni.

Botulinum toksin tip A (Botox) –  kada su male doze ubrizgaju u određene mišićne regije, oni se više ne kontrahuju i koža izgleda glatkije. Najbolje deluje na bore između obrva i na čelu, kao i bore oko očiju. Rezultati obično traju do šest meseci.

Fileri – fileri, najčešće sa hijaluronskom kiselinom i kolagenom, ubrizgavaju se u dublje bore. Moguće je da nakon intervencije dođe do prolaznog otoka, crvenila i modrice u tretiranom delu lica. Efekti traju nekoliko meseci. 

Fejs lift – operacija predstavlja uklanjanje viška kože sa donjeg dela lica i sa vrata, uz zatezanje mišića i vezivnog tkiva. Rezultati traju pet do deset godina.

Rezultati svih zahvata zavise od lokalizacije i dubine bora, ali ništa ne zaustavlja starenje kože, pa je potrebno ponavljanje tretmana.

Kako zaštiti kožu i usporiti starenje

Zaštite kožu od sunčevih zraka –  ograničite vreme izlaganja suncu i uvek nosite zaštitnu odeću — šešire, košulje dugih rukava, i naočare za sunce, kao i kreme visokog zaštitnog faktora, SPF 30 i više, koje treba nanositi svaka dva sata.

Koristite kreme za negu sa ugrađenim faktorom zaštite – dobro je da štite i od UVA i UVB zraka.

Koristite hidratantne kreme  suvoća kože može ubrzati stvaranje bora. Hidratantne kreme ne mogu da preveniraju stvaranje bora, ali mogu privremeno maskirati blaže bore.

Ostavite pušenje i hranite se zdravo!

Kako unositi dovoljno vode, ali stvarno?

A zašto nam je to uopšte važno? Jako je važno – voda je ključ za dobar rad svih organa. Važna je i za imunitet, a nezamenljiva za sjajn ten. Unosom odgovarajuće količine vode održava se adekvatna telesna masa. Zato – morate biti sigurni da uvek pijete dovoljno vode!...

Kalcijum

Kalcijum je važan za zdrave kosti tokom ceog života, ali pre no što počnete sa suplementacijom kalicjuma, važno je da znate ko treba da ga uzima, koliko, kada i koju vrstu. Doza kalcijuma zavisi od pola i starosti. Preporučena dnevna doza za muškarce izmedju 19 i 70...

Vitamin C

Vitamin C (askorbinska kiselina) je vitamin rastvorljiv u vodi koji doprinosi normalnom rastu i razvoju, apsorpciji gvoždja i antioksidativnim procesima. S obzirom da telo ne može da proizvodi ili da skladišti vitamin C, neophodno je unositi ga hranom u dovoljnim...

Suve usne i njihova nega

Suve i osetljive usne mogu biti problem kako zimi, tako i leti. Da biste smanjili mogućnost isušivanja usana, uvek ih zaštitite – pre izlaska nanesite hidratantnii krem ili balzam sa zaštitnim faktorom koji je bar 15 i pokrijte usta šalom ako je hladno. Ako morate da...

Suva koža

Suva koža može predstavljati problem, a uzorci obuhvataju vremenske uslove, sredstva za higijenu, način nege, izlaganje sunčevim zracima i tip kože. Koža je najsuvlja zimi, kada su niske temperature i vlažnost vazduha, ali problem može biti i ako je temperatura jako...

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: