Botoks i uklanjanje bora

Sprečite produbljivanje bora, izbrišite namrgođen i ljut izraz  sa lica – vreme je za osmeh!

Šta je botulinum A?

Botulinum A je toksin koji privremeno blokira mišiće čime se gubi mogućnost prekomerne mimike, te koža iznad tih mišića postaje zategnuta. Efekat traje u zavisnosti od doze i prethodnog stanja, ali zavisi i od metabolizma pacijenta.

Koje su registrovane vrste botulina A?

Vistabel (Allergan) i Botox (Allergan) su formulacije toksina botulinum tip A koji se koriste za uklanjanje mimičnih bora u regionu središta čela (Vistabel) ili za terapiju prekomernog znojenja (Botox). Botulinum toxin se u medicini koristi preko 50 godina, a indikacije za njegovu primenu su za terapiju strabizma, blefarospazma (nemogućnosti da se pokreće kapak) i vrata.

Početkom XXI veka njegova upotreba odobrena je za terapiju bora „mrštenja“ u regiji izmedju obrva (glabela), i bora oko očiju, za šta se koristi formulacija Vistabel (Allergan), dok je formulacija Botox odobrena za terapiju prekomernog znojenja (hiperhidrozu), kao i za terapiju migrene i nevoljnog oticanja urina.

Nedoumice i najčešća pitanja

Da li je rano za botoks?
Botulin A može se koristiti za sprečavanje nastanka bora i nikada nije rano za intervenciju –što se ranije stavi, manja je verovatnoća da će se pojaviti bore.

Da li ći mi lice izgledati „smrznuto“?
Terapija botulinom A nikada ne treba da napravi „smrznuto lice“ kojim bi se izgubila mogućnost ispoljavanja emocija, nego da blokira mišiće odgovorne za pravljenje grimasa i samim tim bora, ostavljajući mogućnost da se izraze emocije i ne izgubi individualnost.
Nekad je potrebno doći na dodatnu intervenciju da bi se dodala dodatna količina botulinuma u cilju postizanja boljeg efekta („top up“) – uvek je bolje dati manje, pa dodati kada se vidi pun efekat.
Važno je da intervenciju radi iskusan lekar, sa odgovarajućom edukacijom!

Da li ću, ako jednom uradim botoks, morati zauvek da ga ponavljam?
Ne, ali ćete želeti! Posle aplikacije botulina A, koža će izgledati sjajno, jer se odmara od stalnih, prekomernih kontrakcija mišića.

Ima li kontraindikacija i neželjenih efekata?
Neželjeni efekti intervencije su retki i prolazni –  otok i pojavu modrice na mestu uboda, glavobolju i simptome prehlade. Ozbiljnije posledice obuhvataju pad kapka, podizanje obrva, jednostrani osmeh, suvoću oka ili prekomerno suzenje.

Šta posle intervencije?

Nakon intervencije ne treba masirati niti trljati regiju u koju je injeciran botulinum A, vežbati ili piti alkohol 24h nakon internecije, ne treba ležati bar četiri sata nakon intervencije i treba izbegavati terapiju aspirinom, ibuprofenom i naproksenom, a maksimum efekta će biti vidljiv nekoliko dana nakon intervencije.

ZAKAŽITE PREGLED

Nega i tretmani u dvadesetim i ranim tridesetim

Kada primećujemo prve znake starenja? Obično oko 25. godine počinjemo da primećujemo plitke bore i fine linije, uglavnom posledice mimike i smejanja... Kako koža gubi vlažnosti one se produbljuju i  nastaju prve borice. Na licu polako počinju da se primećuju posledice...

FaceSculpting VeLift

Šta je VeLift FaceSculpting? Intervencija tokom koje se mikrostrujama deluje na mišiće lica, koji se tokom tretmana zatežu i opuštaju – na regijama lica koje su opuštene (linija vilice, predeo oko slepoočnica) tonus mišića se povećava, a tamo gde postoji preterana...

Pregled estetskih tretmana

Koji estetski tretman je baš za vas? Kako da ga odaberete? Koliko traje koji tretman? Da li je bolan?

Kako do savršenih stopala i nogu?

Kako se oslobiditi gljivica na noktima? Kako bradavice? Šta uklanja priširene kapilare? A žuljeve? Kako do glatkih nogu bez dlaka?

Biorevitalizacija

Šta je biorevitalizacija? Kako se radi? Kada? Šta posle tretmana i koliko je tretmana potrebno?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: