Ciste na jajniku

Jajnici su parni organi koji imaju dvojnu funkciju. Jedna je endokrina – luče hormone, a druga reproduktivna – na njima rastu folikuli u kojima sazrevaju jajne ćelije. Zbog njihove vrlo kompleksne građe i funkcije mogu se javljajti različite promene na jajniku, a najčešće su ciste, koje se dijagnostikuju tokom ultrazvučnog ginekološkog pregleda, na redovnom ginekološkom pregledu, tokom koga se radi i analiza brisa grlića i stepena čistoće vagine.

Najčešće su “jednostavne ciste” – ispunjene bistrim sadržajem, glatkih ivica,veličine izmedju 2 i 3 cm. One ne predstavljaju problem i najčešće prođu bez terapije. Ciste koje drugačije izgledaju se prate i na osnovu njihovog izgleda i razvoja odlučuje se da da li je potreban operativni zahvat ili je dovoljna konzervativna terapija lekovima

Ukoliko ciste smetaju – javlja se spontani bol,odnosi su bolni, postoji osećaj “težine u donjem delu trbuha”, dolazi do krvarenja ili izmena ciklusa, razmatra se operativno lečenje – klasičnim operativinim zahvatom ili laparoskopski, što zavisi od doba žene, ultrazvučnog izgleda ciste, tegoba, itd.

ZAKAŽITE PREGLED

kod ginekologa

Menopauza i aritmija

Srce odrasle žene obično ima frekvencu izmedju 60 i 100 otkucaja u minuti. U menopauzi, međutim, neke žene primete promene rada srca – “preskakanje”, ubrzanje rada, ili promene ritma. Simptomi nekada mogu zabrinuti, posebno ako se javljaju često, a strah koji ih prati...

Promene na grliću

Šta mogu biti promene na grlću? Da li su opasne? Šta se radi kad se nadju?

Folikulometrija

Šta je folikulometrija? Šta je indikacija? U kom delu ciklusa se radi? Koliko često se radi u toku jednog ciklusa?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: