Ginekološki ultrazvučni pregled

Ginekološki ultrazvučni pregled radi se tzv. “vaginalnom ultraučnom sondom”, na koju se navlači sterilan prezervativ i tako se, polako i pažljivo, postavlja unutar vagine. Nekada je ovaj ultrazvuk potrebno uraditi preko stomaka – abdominalnom sondom, ali su takve situacije ređe i obično kod žena koje nisu imale odnose ili kod onih kod kojih je potrebno kombinovati vaginalnu i abdominalnu sondu da bi se bolje videlo. U tim situacijama nepohodno je napuniti bešiku da bi se mogle videti sve strukture. Za transvaginalni ultrazvučni ginekološki pregled potrebno je isprazniti bešiku.

Ginekološki pregled može se raditi sam ili u okviru ginekološkog pregleda. Može biti u okviru redovne kontrole, bez posebnog razloga, ili na osnovu indikacija – bolnih odnosa, cista, endometrioze, u okviru utvrdjivanja mogućnosti ostajanja u drugom stanju, te u okviru planiranja začeća ili nakon izostanka menstruacije, te utvrđivanja trudnoće.

Tokom pregleda detaljno se pregledaju materica i oba jajnika. Na materici se gleda položaj, veličina, izgled mišićnog zida, kao i unutrašnjost materice – izgled i debljina endometrijuma. Pregleda se i grlić. Na jajnicima se gleda njihova veličina i izgled, kao i postojanje folikula. Jajovodi se obično ne vide, ali postoje situacije u kojima se mogu videti, kada su prošreni i mogu imati i neki sadržaj. Pregleda se i tzv “Douglasov prostor”, iza materice.

ZAKAŽITE PREGLED

kod ginekologa

Menopauza i aritmija

Srce odrasle žene obično ima frekvencu izmedju 60 i 100 otkucaja u minuti. U menopauzi, međutim, neke žene primete promene rada srca – “preskakanje”, ubrzanje rada, ili promene ritma. Simptomi nekada mogu zabrinuti, posebno ako se javljaju često, a strah koji ih prati...

Promene na grliću

Šta mogu biti promene na grlću? Da li su opasne? Šta se radi kad se nadju?

Ciste na jajniku

Kako izgledaju ciste na jajniku? Da li se operišu? Koje vrste postoje?

Folikulometrija

Šta je folikulometrija? Šta je indikacija? U kom delu ciklusa se radi? Koliko često se radi u toku jednog ciklusa?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: