Hrkanje i „sleep apnea“

Glasno hrkanje može biti deo sindroma „sleep apnee“ – apneje u snu, prestanka disanja tokom spavanja, ali to što postoji hrkanje ne znači da mora  postojati i „sleep apnea“. Oko 45% muškaraca i oko 30% žena redovno hrču i u većini slučajeva – sem što smetaju onima sa kojima dele postelju, ne dodje ni do kakvih komplikacija. Ali ako uz hrkanje postoje i drugi simptomi – pauze u disanju ili pospanost tokom dana, treba razgovarati sa lekarom da se isključi apnea u snu.

Važno je lečiti apneju u snu, jer kada padne nivo kiseonika u tkivu, telo otpušta odredjene vrste hormona koji probude organizam, nekad i nekoliko stotina puta tokom noći. Vremenom ovi hormoni mogu dovesti do povećanog rizika od skoka krvnog pritiska, moždanog i srčanog udara. Hronična iscrpljenost kao posledica apneje u snu povećava i rizik od depresije.

Gojaznost je povezana sa apneom u snu, jer nagomilavanje masnog tkiva u grlu smanjuje njegov prečnik pa lakše da dodje do opstrukcije. Sem toga, izgleda da i sama apnea u snu i iscepkan san koji prouzrokuje, može da dovede do hormonskih promena koji dovode do povećanja osećaja gladi.

Kako starimo, mozak sve teže kontroliše mišiće koje se nalaze u vazdušnim putevima, oni se lakše opuštaju tokom noći, zatvarajući prolaz vazduhu i prekidajući  dovod kiseonika.

Standardna terapija apneje u snu je postavljanje posebnog mehanizma – CPAP, nakon detaljnih pretraga u posebnim centrima za istraživanje poremećaja sna / apneje u snu, ali je vrlo važno i smanjiti telesnu masu, pokušati sa spavanjem na strani, podizanjem uzglavlja i izbegavanjem spavanja na ledjima. Pre spavanja potrebno je izbegavati alkohol, sedative i lekove za spavanje jer opuštaju mišiće koji mogu da zatvore protok vazduha tokom sna. Pušači imaju veći rizik od apneje u snu, pa je jedan od koraka i prestanak pušenja.

Laserska terapija može biti od pomoći u terapiji nekih uzroka hrkanja.

ZAKAŽITE PREGLED

Lasersko zatezanje velikih usana (labia)

Velike i male usne su kožni nabori koji okružuju vulvu žene. Njihova funkcija je da štite ulaz u vaginu. Izgled velikih i malih usana se menja tokom razvoja žene - prolazi kroz različite faze i vrlo je individualan, nema “pogrešnog” i “lošeg” - koliko ima žena, toliko...

Spad prednjeg zida vagine i spuštanje bešike – cistocela

Spad prednjeg zida vagine i spuštanje bešike – cistocela, rezultat je prolaska vremena, starenja, smanjenja nivoa hormona i opuštanja svih tkiva, pa i tkiva vagine. Bešika gubi potporu i spušta se, što se subjektivno oseća kao „težina“, „vučenje na dole“, a u težim...

Epiziotomija – laserska terapija ožiljka

Šta je epiziotomija? Epiziotomija predstavlja rez na ulazu vagine, preko dela međice, kojim se proširuje izlaz vagine da bi beba lakše izašla. Ne pravi se uvek, a kada treba da se uradi procenjuju babica i lekar koji vode porođaj. Nakon izlaska bebe i posteljice i...

Suvoća vagine – laserska terapija

Š­ta je suvoća vagine? Suvoća vagine je česta u godinama perimenopauze i kada nastupi menopauza, kao i kod žena koje su bile na terapiji karcinoma dojke, te ginekoloških karcinoma kod kojih su odstrani jajnici . Sem neprijatnog osećaja koji je prisutan sve vreme,...

Terapija hrkanja

NightLase terapija je laserska terapija koja na brz i neinvazivan vid poboljšavanja sna pacijenta. Ublažava efekte prestanka disanja u snu i smanjuje intenzitet hrkanja koristeći blago, površinsko Er: YAG lasersko svetlo, bez potrebe za anestezijom. Tokom terapije lasersko svetlo greje tkivo, izaziva njegovo zatezanje, što dovodi do smanjenja jačine hrkanja pacijenta i smanjenja efekata prestanka disanja u snu.

Kondilomi – laserska terapija

Kondilomi (genitalne bradavice) su seksualno prenosivo oboljenje koje se manifestuje pojavom bradavičastih izraslina na genitalnim organima i oko čmara. Mogu da se prošire i na vaginu i ka pubičnom predelu. Javljaju se u oko 1% seksualno prenosive populacije, a uzrok...

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: