Indukcija porođaja

Indukcija porođaja predstavlja započinjanje porođaja različitim metodima, od prirodnih, preko pregleda, do lekova. Treba je razlikovati od stimulacije porođaja, što predstavlja ubrzavanje toka već započetog porođaja.

Različiti su razlozi za indukciju porođaja, a neki od njih su postterminska trudnoća (termin porođaja koji je prošao više od 7-10 dana), prsnuće vodenjaka bez započinjanja kontrakcija, postojanje znakova infekcije, zastoj u rastu bebe, smanjenje količine plodove vode, neko oboljenje majke koje zahteva ranije završavanje trudnoće i dr. O potrebi indukcije porođaja, vremenu i načinu indukcije odlučuje lekar.

Indukcija porođaja nije uvek indikovana (znaci da se porođaj približava), a neke od situacija kada se ona ne savetuje je ako je prvi porođaj završen carskim rezom ili je na materici ranije bila neka operacija, ako posteljica prelazi preko unutrašnjeg materičnog ušća, ako postoji aktivna infekcija genitalnog herpesa ili ako postoji vidljiva disproprocija između karlice majke i bebine veličine.

Metode za indukciju porođaja su:

  • odvajanje plodovih ovojaka od zidova materice, čime dolazi do lučenja određenih materija koje prirodno započinju porođaj. Nakon toga obično dođe do slabijih bolova i oskudnog krvarenja, što je normalno, ali ako se pojača, treba se odmah javiti lekaru.
  • Dilatacija grlića pri akušerskom pregledu – proširenje grlića koji je već skraćen ili raširen, čime se deluje na lučenje materija koje prirodno započinju porođaj.
  • Lekovi za sazrevanje grlića – različiti lekovi koji se mogu davati oralno ili lokalno – vaginalno ili u sam grlić, dovode do sazrevanja grlića – njegovog razmekšavanja i širenja. U retkim slučajevima stavljaju se baloni koji se šire fiziološkim rastvorom u kanal grlića, čime se mehanički deluje na njegovo širenje.
  • Prokidanje vodenjaka – kada se prokine vodenjak, što se radi samo ako je grlić već dovoljno zreo – skraćen i raširen, dolazi do izlaska plodove vode, lučenja materija koje započinju ili stimulišu porođaj i do razvoja kontrakcija, kao i spuštanja prednjačećeg dela bebe.
  • Infuzije lekova – intravenskim davanjem oksitocina, hormona koji utiče na razvoj i jačanje kontrakcija, one se mogu započeti ili pojačati.

U cilju započinjanja ili pojačanja kontrakcija mogu se kombinovati različiti metodi, a stanje bebe i jačina kontrakcija prate se preko kardiotokografskog (CTG) zapisa.

Da li i koliko brzo će doći do započinjanja porođaja i kako će indukcija ići zavisi od momenta indukcije, stanja grlića i spremnosti materice da reaguje na indukciju.

ZAKAŽITE PREGLED

kod akušera

CTG

CTG – kardiotokografija je metoda kojom se prati stanje bebe i utvrđuje da li postoje kontrakcije. Na prednji trbušni zid majke se, u predelu materice, postavljaju dve sonde – kalote. Jedna beleži otkucaje bebinog srca i na taj način prati stanje bebe, a druga da li...

Serklaža

Serklaža predstavlja intervenciju opšivanja grlića materice tokom trudnoće, u nekim stuacijama u kojima postoji rizik od prevremenog porođaja u tekućoj trudnoći, ili je došlo do kasnog pobačaja ili prevremenog porođaja u prethodnoj trudnoći. Pre postavljanja serklaža,...

Vađenje plodove vode – amniocenteza

Intervencija vađenja plodove vode – amniocenteza je intervencija kojom kojom se dobija materijal za određivanje stanja hromozoma - kariotipizaciju ploda. Ova se intervencija radi posle 16.nedelje, dok se biopsija horionskih čupica – CVS (chorionic villi sampling) radi...

Biopsija horionskih čupica – CVS

Biopsija horionskih čupica – CVS (chorionic villi sampling) predstavlja intervenciju kojom se dobija materijal za određivanje stanja hromozoma - kariotipizaciju ploda. Ova se intervencija radi u prvom trimestru, između 11. i 14. nedelje gestacija, nakon 16. nedelje se...

3D i 4D ultrazvuk

Kod trodimenzionalnog (3D) i četvorodimenzionalnog (4D) ultrazvučnog pregleda se, pomoću kompjutera, pravi slika koja prikazuje bebu u tri dimenzije, a, ako se radi o četvorodimenzionalnom pregledu, gde je četvrta dimenzija vreme, beba se može videti baš onako kako...

Resutura – ponovno šivenje – epiziotomije

Epiziotmija je rez na međici koji se pravi da bi se olakšalo rađanje bebinog prednjačećeg dela. Rana koja nastaje nakon  epizotomije ušiva se po slojevima, nakon čega zarasta nakon nekoliko dana. Ukoliko dodje do rašivanja rane, potrebno je ponovno postavljanje šavova...

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: