Intimni odnosi u trudnoći

Tokom trudnoće različiti parovi imaju različite želje za intimnim odnosima, ali nije retkost da žene imaju povećanu želju i više uživaju u odnosima nego pre trudnoće. Uglavnom u prvom trimestru želja nije naročito izražena, kao ni tokom kasnog trećeg trimestra, kada je beba već jako velika, bol u donjem delu ledja je sve jači I nije uvek jednostavno imati odnos, ali je tokom drugog I trećeg trimestra moguće da će se, pod uticajem veće cirkulacije do koje dolazi I u genitalnim organima, želja za odnosima povećati.

O svojim potrebama za intimnim odnosima morate razgovarati I sa partnerom, koji nekada može vaš nedostatak interesa smatrati za odbijanje, a s druge strane nekada može imati strah od odnosa što vi možete shvatiti kao odbijanje. Razgovarajte o strahovima i željama, o različitim mogućnostima i pozama.

Problemi sa odnosima u trudnoći mogu proizilaziti iz straha kako trudnice tako I njenog partnera da odnosima mogu da naškode bebi, da je povrede, da pokrenu prevremeni porodjaj ili izazovu krvarenje. Ako je trudnoća niskog rizika I nema nikakvih problema koji mogu da je komplikuju, odnosi nisu zabranjen u trudnoći. Penis ne može da povredi bebu, jer je ona dobro zaštićena matericom i plodovom vodom, a sluz koja se nalazi u grliću sprečava bakterije I spermu da udju u matericu.

Odnose treba izbegavati ako postoji rizik od prevremenog porodjaja, kratak grlić materice ili problemi sa posteljicom – nisko usadjena posteljica ili prethodno krvarenje u trudnoći.

Tokom orgazma, bilo da je do njega došlo tokom odnosa ili bez njega, može doći do blažih kontrakcija materice i to je normalno. Ao se kontrakcije nastave ili ih prati krvarenje, treba da se javite lekaru I o tome ga obavestite.

ZAKAŽITE PREGLED

kod akušera

Epizotomija

Šta je epizotomija? Kada se radi? Da li uvek mora da se radi?

CTG

Šta je CTG? Kada se radi? Kako se radi CTG? Šta se procenjuje CTG-om?

Serklaža

Šta je serklaža? Koje su indikacije za serklažu? Kako se radi? Ima li rizika od intervencije?

3D i 4D ultrazvuk

Šta je 3D a šta 4D ultrazvuk? Šta je potrebnod da bi se beba lepo videla? Šta se vidi?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: