Karlična prezentacija

Većina beba se na kraju trudnoće okrene tako da im glavica prednjači i tako izlaze napolje. U oko 5% slučajeva beba nije u tom položaju nego se okrene karlicom ili nogama ka dole i kaže se da prednjači karlica ili zadak. Postoje tri vrste takve prezentacije:

– prava karlična prezentacija – prvo izlazi guza, noge su ispružene ispred tela, stopala blizu glave – ovo je najčešća karlična prezentacija

– kompletna karlična prezentacija – guza je u porodjajnom kanalu. Noge su savijene u kolenima, a stopala blizu guze

– prezentacija nogicama ili nekompletna karlična prezentacija – jedna ilio obe noge su ispružene I izlaze prve, a za njima sledi guza I ostatak tela, a na kraju glavica

U više od 50% slučajeva ne može se naći razlog zašto je beba okrenuta karlicom, ali je ovo stanje češće kod prevremenih porodjaja, kod žena koje su imale mnogo porodjaja, kod višeplodnih trudnoća, kod trudnoća kod kojih je povećana ili smanjena količina plodove vode ilihe head-down position before delivery, te u slučajevima anomalija materice, mioma ili anomalija bebe.

U većini slučajeva se trudnoća sa karličnom prezentacijom završava planiranim carskim rezom kod prvorotki, ali ako se dodje sa već odmaklim porodjajem ili se radi o drugorotkama I odluči se za vaginalni porodjaj, postoji posebna pomoć kod porodjaja, gde iskusni lekar akušer pomaže bebi da izadje tako što je pridržava i okreće i tako olakšava izlaz prvo guze i tela, potom glavice.

 

ZAKAŽITE PREGLED

kod akušera

Epizotomija

Šta je epizotomija? Kada se radi? Da li uvek mora da se radi?

CTG

Šta je CTG? Kada se radi? Kako se radi CTG? Šta se procenjuje CTG-om?

Serklaža

Šta je serklaža? Koje su indikacije za serklažu? Kako se radi? Ima li rizika od intervencije?

3D i 4D ultrazvuk

Šta je 3D a šta 4D ultrazvuk? Šta je potrebnod da bi se beba lepo videla? Šta se vidi?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: