Kegelove vežbe

Šta su Kegelove vežbe?

Kegelove vežbe su vežbe mišića karličnog dna koje jačaju karlično dno i pomažu u smanjivanju rizika da se pojavi nevoljno oticanje urina i drugih problema, poput spada bešie i materice, posebno u slučajevima kada postoji rizik za to.

Saznajte: Koji su faktori rizika za nevoljno oticanje urina?

Cilj ovih vežbi je da ojačaju mišiće karličnog dna koji predstavljaju potporu materici, bešici i crevima. Ovi mišići i normalno vremenom i procesom starenja slabe, a posebno se rizik od njihovog slabljenja povećava tokom trudnoće, porođaja i povećanja telesne mase.

Kada se rade Kegelove vežbe?

Kegelove vežbe se mogu raditi bilo kada, a posebno se savetuju tokom trudnoće i posle trudnoće. Nikad nije prerano početi sa ovim vežbama (Kako sprečiti razvoj nevoljnog oticanja uina), čak treba krenuti sa njima mnogo pre nego što se problemi pojave. Posebno je važno raditi ih ako već problemi postoje – ako dodje do manjeg nevoljnog oticanja urina dok kašljete, kijate, smejete se, trčite ili skačete ili kada se napregnete da podignete neki teži predmet.

Kod težih slučajeva inkontinencije ili kod onih koji imaju drugi tip nevoljnog oticanja mokraće (hipeaktivna bešika), kao i kod onih kod kojih je već došlo do većeg spada bešike ili materice, ove vežbe ne mogu mnogo pomoći, ali ih treba raditi da bi se ojačavali mišići u prpremi za druge terapije.

Kako se rade Kegelove vežbe?

Na početku, dok učite kako da pravilno radite vežbe, morate prvo naučiti da prepoznate mišiće koje treba da vežbate. To ćete najlakše uraditi ako pokušate da zaustavite oticanje mokraće tokom akta mokrenja. Ako to uspete, našli ste prave mišiće.

Sledeći korak je da naučite pravilno da vežbate – ispraznite bešiku, lezite na ledja, zategnite mišiće karličnog dna, držite ih zategnutim dok izbrojite do pet, i onda ih opustite. Ponovite pet puta. Kada to uspete, pokušajte da ih držite stegnutim dok izbrojite do deset, pa se odmorite deset sekundi, pa zategnite ponovo. Fokusirajte se samo na mišiće karličnog dna – nemojte stezati stomačne mišiće, mišiće zadnjice ili butine i dok radite vežbe, dišite pravilno – nemojte zadržavati dah.

Koliko često raditi Kegelove vežbe?

Za početak, radite vežbe bar tri puta dnevno, po deset puta, a kad naučite kako da ih pravilno radite, možete ih raditi kadgod radite nešto drugo – peglate, gledate televiziju, čitate. U cilju boljeg efekta, a zbog sinergističkog dejstva mišića i vezivnog kiva u potpoiri u situacijama kada je potebno zategnuti zidove vagine može se raditi lasersko zatezanje zidova vagine, a u slučajevima kada već postoji nevoljno oticanje urina pri naporu, sem što se nastavi sa Kegelovim vežbama, savetuje se i laserska terapija nevoljnog oticanja urina.

ZAKAŽITE PREGLED

kod ginekologa

Ginekološki ultrazvučni pregled

Ginekološki ultrazvučni pregled radi se tzv. “vaginalnom ultraučnom sondom”, na koju se navlači sterilan prezervativ i tako se, polako i pažljivo, postavlja unutar vagine. Nekada je ovaj ultrazvuk potrebno uraditi preko stomaka – abdominalnom sondom, ali su takve...

Promene na grliću

Grlić je deo materice koji se pregleda tokom ginekološkog pregleda, nakon uvodjenja spekuluma. Grlić je prekriven sluzokožom, i na njemu  se nalazi granica dva  epitela - jedan prekriva unutrašnjost cerikalnog kanala, a drugi i površinu vagine. Granica dva epitela...

Ciste na jajniku

Jajnici su parni organi koji imaju dvojnu funkciju. Jedna je endokrina - luče hormone, a druga reproduktivna – na njima rastu folikuli u kojima sazrevaju jajne ćelije. Zbog njihove vrlo kompleksne građe i funkcije mogu se javljajti različite promene na jajniku, a...

Folikulometrija

Folikulometrija predstavlja ultrazvučno praćenje rasta jajnih ćelija (folikula) tokom ginekološkog ultrazvučnog pregleda. Tokom pregleda se, sem rasta folikula, prati i napredovanje rasta endometrijuma i njegove debljine. Ova vrsta pregleda se radi u okviru...

Biopsija grlića materice

Biopsija grlića materice radi se kada postoji indikacija za utvrđivanje stanja grlića, patohistološkom analizom materijala. Može se vršiti u lokalnoj anesteziji ili u intravenskoj anesteziji/analgosedaciji. Ukoliko se radi u lokalnoj anesteziji, u grlić se na nekoliko...

Polipektomija

Polipektomija predstavlja intervenciju uklanjanja polipa koji se nalaze u grliću materice. Može se vršiti bez anestezije, sa lokalnom anestezijom ili, kod većih polipa kod kojih je potrebna dodatna intervencija kiretaže, u intravenskoj anesteziji/analgeziji. Ukoliko...

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: