Kolposkopija

Šta je kolposkopija i zbog čega se radi ?

Kolposkopija je naziv za pregled vagine i grlića materice pomoću posebnog mikroskopa koji uvećava 10-20 puta, a radi se tokom ginekološkog pregleda. Ovim pregledom se bolje mogu videti eventualne promene u vagini i na grliću i, ako je potrebno, planirati dalja ispitivanja.

Kada se radi kolposkopija?

Kolposkopija se može raditi tokom svakog ginekološkog pregleda, ili kada postoji indikacija za to – ako se vide promene na grliću – tzv ,,ranice“, ukoliko se javlja krvarenje nakon odnosa ili se dobije nalaz Papanikolau brisa koji zahteva dalja ispitivanja. Druge indikacije obuhvataju kondilome na spoljašnjim genitalnim organima, vagini i na grliću, bele promene na grliću (leukoplakija), zapaljenje grlića (cervicitis), polipe na grliću, neobjašnjiva vaginalna krvarenja… Nakon terapije, kolposkopija može da se ponavlja, da bi se video efekat terapije.

Priprema za kolposkopiju

Pre kolposkopije se prethodnog dana ne stavljaju vaginalete, ne ispira se vagina dezinfekcionim sredstima i ne koriste tamponi, a bilo bi dobro da nema ni odnosa.

Kako se radi kolposkopija?

Sama kolposkopija je potpuno bezbolna, traje u zavisnosti od nalaza izmedju pet i deset minuta. Kolposkopija započinje kao redovan ginekološki pregled – nakon postavljanja spekuluma, na grlić se nanese sirćetna kiselina, a nakon toga tzv Lugolov rastvor, koji je napravljen od vodom rastvorenog joda. Tokom stavljanja sirćetne kiseline i Lugolovog rastvora nekad se može osetiti blago peckanje.
Ovi rastvori se stavljaju da bi pomogli u pegledu tkiva i bolje se videle promene koje zahtevaju dalja ispitivanja, što je izuzetno važno da bi se pravilno odredila prava terapija.
Ako se postavi sumnja na postojanje problema, sa tog mesta se može uzeti uzorak – ciljana biopsija, kojom se dobija tačna dijagnoza promene i koja nije bolna, ali daje vrlo važne informacije.

Šta je „ciljana biopsija“?

Ciljana biopsija je uzimanje isečka tkiva koje se šalje na patohistološki pregled. Bezbolna je, traje kratko, a nakon nje se može javiti kratkotrajno, oskudno krvarenje i lako neprijatan osećaj u vagini. Tamniji iscedak može trajati nekoliko dana i nije opasan. Ako se javi obilno, sveže krvarenje, temperature i jaki bolovi potrebno je javiti se lekaru.

ZAKAŽITE PREGLED

kod ginekologa

Ginekološki ultrazvučni pregled

Ginekološki ultrazvučni pregled radi se tzv. “vaginalnom ultraučnom sondom”, na koju se navlači sterilan prezervativ i tako se, polako i pažljivo, postavlja unutar vagine. Nekada je ovaj ultrazvuk potrebno uraditi preko stomaka – abdominalnom sondom, ali su takve...

Promene na grliću

Grlić je deo materice koji se pregleda tokom ginekološkog pregleda, nakon uvodjenja spekuluma. Grlić je prekriven sluzokožom, i na njemu  se nalazi granica dva  epitela - jedan prekriva unutrašnjost cerikalnog kanala, a drugi i površinu vagine. Granica dva epitela...

Ciste na jajniku

Jajnici su parni organi koji imaju dvojnu funkciju. Jedna je endokrina - luče hormone, a druga reproduktivna – na njima rastu folikuli u kojima sazrevaju jajne ćelije. Zbog njihove vrlo kompleksne građe i funkcije mogu se javljajti različite promene na jajniku, a...

Folikulometrija

Folikulometrija predstavlja ultrazvučno praćenje rasta jajnih ćelija (folikula) tokom ginekološkog ultrazvučnog pregleda. Tokom pregleda se, sem rasta folikula, prati i napredovanje rasta endometrijuma i njegove debljine. Ova vrsta pregleda se radi u okviru...

Biopsija grlića materice

Biopsija grlića materice radi se kada postoji indikacija za utvrđivanje stanja grlića, patohistološkom analizom materijala. Može se vršiti u lokalnoj anesteziji ili u intravenskoj anesteziji/analgosedaciji. Ukoliko se radi u lokalnoj anesteziji, u grlić se na nekoliko...

Polipektomija

Polipektomija predstavlja intervenciju uklanjanja polipa koji se nalaze u grliću materice. Može se vršiti bez anestezije, sa lokalnom anestezijom ili, kod većih polipa kod kojih je potrebna dodatna intervencija kiretaže, u intravenskoj anesteziji/analgeziji. Ukoliko...

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: