Kontaktni dermatitis

Kontaktni dermatitis predstavlja crveni osip praćen svrabom i otokom koji se javlja nakon kontakta neke materije sa kožom. Intenzitet reakcije zavisi od dužine izlaganja alergenu, koncentracije materije, temperature okoline, blizine dodira i genetske predispozicije. Osip nije zarazan niti opasan, ali je vrlo neprijatan i ako je hroničan, može dovesti do trajnog oštećenja kože i ozbiljnih infekcija, kao komplikacija češanja.

Mogući uzroci su brojni, a neki mogu biti sapun, kozmetičke preparate, farbe za kosu, alkohol, puder, gumu, dezodoranse, parfeme, nakit, biljke, neke metale, ili materije sa kojima se dolazi u kontakt tokom obavljanja profesionalnih aktivnosti. Neke profesije su više izložene alergenima – zdravstveni radnici, metalski radnici, frizeri i kozmetičari, higijeničari, kelneri, baštovani, kuvari…

U cilju terapije kontaktnog dermatitisa potrebno je utvrditi koja materija ga izaziva (epikutano testiranje).
Ako se izbegava materija za koju se utvrdi da izaziva kontaktni dermatitis, osip obično nestane za dve do četiri nedelje. U međuvremenu se, radi ublažavanja tegoba, mogu nanositi različiti hidratantni kremovi ili lekovite kreme koje prepiše lekar.

ZAKAŽITE PREGLED

kod dermatologa

Biopsija kože

Šta je biopsija kože? Čime se radi? Šta je indikacija? Kako se radi? Koje su nuspojave? Šta posle?

Kompletan pregled kože

Šta je cilj kompletog pregleda kože? Kako se radi? Koliko često se radi? Šta ako postoji rizik od maligniteta?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: