Lekovi u trudnoći

Klasifikacija lekova

Opšti savet koga se treba pridržavati tokom trudnoće je se lekovi u trudnoći ne uzimaju bez saveta lekara.

U tzv FDA klasifikaciji lekova postoji više klasa – oni lekovi koji su klasifikovani u grupu A i B su bezbedni, terapiju lekovima iz grupe C obavezno mora razmotriti lekar, a lekove iz grupe D i X su zabranjeni.

Analgetici – lekovi protiv bolova u trudnoći

Ako imate glavobolju, lek izbora je paracetamol. U nekim slučajevima, kada se proceni da trudnica ima rizik od povećanog pritiska u drugom delu trunoće i razvitka pre-eklampsije, daje aspirin u tzv malim dozama, od 100 mg dnevno, ali se on sme uzimati samo pod nadzorom lekara.

Indometacin i drugi nesteroidni antireumatici ne smeju se uzimati bez saveta lekara, jer mogu delovati na bebino srce, a daju se samo u posebnim slučajevima, kada se koriste kao terapija kontrakcija ili pojave prevelike količine plodove vode, i to do 28. nedelje trudnoće.

Antibiotici u trudnoći

Većina antibiotika koji se često koriste nisu štetni lekovi u trudnoći – penicilin, cefalosporini, eritromicin, ali neki antibiotici u trudnoći bi trebalo da se izbegavaju – svakako antibiotike uvek treba da prepisuje lekar.

Antiemetici – lekovi protiv mučnine u trudnoći

Kao „prva linija“ odbrane protiv mučnine u trudnoći je promena načina ishrane, uzimanjem suve, nezačinjene hrane, češće, ali u malim količinama. Vitamin B6 pomaže u smanjenju mučnine, kao i terapija na bazi đumbira, a ukoliko ne pomogne, a ne možete da se izborite sa ovim problemom, obratite se lekaru za dalju terapiju.

Antiokoagulansi – lekovi protiv zgrušavanja krvi u trudnoći

Antikoagulansi su lekovi koji se koriste za smanjivanje rizika od zgrušavanja krvi. Heparin se može uzimati tokom trudnoće, kao i niskomolekularni heparini – ali ih UVEK prepisuje lekar i njihovo dejstvo se mora pomno pratiti. Varfarin se izbegava u prvom i trećem trimestru.

Antihipertenzivi – lekovi za smanjivanje pritiska

Najčešće korišćeni lek za smanjivanje pritiska tokom trudnoće je metildopa i smatra se sigurnim u trudnoći. Koristi se i nifedipin, kao i još neke vrste lekova, uglavnom za teže oblike povećanog pritiska. Tokom trudnoće treba izbegavati beta blokatore, a ACE inhibitori su zabranjeni.

Lekovi u trudnoći za poremećaje štitne žlezde

Lekovi koji se koriste kod poremećaja rada štitne žlezde – bilo da se radi o smanjenoj illi povećanoj funkciji, mogu se koristiti u toku trudnoće, ali pod nadzorom lekara.

Antiepileptici u trudnoći

S obzirom da je rizik od komplikacija veći ako se prekine terapija epilepsije, savetuje se da se nastavi njohovo uzimanje, s tim što se svedu na najmanju efikasnu meru, pod nadzorom neurologa. Poželjno je trudnoću planirati, da bi se prešlo na minimalne efikasne doze i, ukoliko je moguće, terapiju jednim a ne više antiepileptika, ali i zato da bi se na vreme počelo sa uzimanjem folne kiseline u dozi od 4 mg, kao prevencije anomalija beba.

Terapija poremećaja metabolizma ugljenih hidrata u trudnoći

Inzulin je neškodljiv za bebu, i mora se uzimati tokom trudnoće ukoliko postoji problem šećerne bolesti kod majke. Metformin, ukoliko je terapija započeta pre trudnoće, može da se nastavi u trudnoći.

ZAKAŽITE PREGLED

kod akušera

CTG

CTG – kardiotokografija je metoda kojom se prati stanje bebe i utvrđuje da li postoje kontrakcije. Na prednji trbušni zid majke se, u predelu materice, postavljaju dve sonde – kalote. Jedna beleži otkucaje bebinog srca i na taj način prati stanje bebe, a druga da li...

Serklaža

Serklaža predstavlja intervenciju opšivanja grlića materice tokom trudnoće, u nekim stuacijama u kojima postoji rizik od prevremenog porođaja u tekućoj trudnoći, ili je došlo do kasnog pobačaja ili prevremenog porođaja u prethodnoj trudnoći. Pre postavljanja serklaža,...

Vađenje plodove vode – amniocenteza

Intervencija vađenja plodove vode – amniocenteza je intervencija kojom kojom se dobija materijal za određivanje stanja hromozoma - kariotipizaciju ploda. Ova se intervencija radi posle 16.nedelje, dok se biopsija horionskih čupica – CVS (chorionic villi sampling) radi...

Biopsija horionskih čupica – CVS

Biopsija horionskih čupica – CVS (chorionic villi sampling) predstavlja intervenciju kojom se dobija materijal za određivanje stanja hromozoma - kariotipizaciju ploda. Ova se intervencija radi u prvom trimestru, između 11. i 14. nedelje gestacija, nakon 16. nedelje se...

3D i 4D ultrazvuk

Kod trodimenzionalnog (3D) i četvorodimenzionalnog (4D) ultrazvučnog pregleda se, pomoću kompjutera, pravi slika koja prikazuje bebu u tri dimenzije, a, ako se radi o četvorodimenzionalnom pregledu, gde je četvrta dimenzija vreme, beba se može videti baš onako kako...

Resutura – ponovno šivenje – epiziotomije

Epiziotmija je rez na međici koji se pravi da bi se olakšalo rađanje bebinog prednjačećeg dela. Rana koja nastaje nakon  epizotomije ušiva se po slojevima, nakon čega zarasta nakon nekoliko dana. Ukoliko dodje do rašivanja rane, potrebno je ponovno postavljanje šavova...

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: