Najčešće tegobe u trudnoći

MUKA U TRUDNOĆI

Da li je svim trudnicama muka na početku trudnoće?

Nije svim trudnicama muka, ali većini, nažalost jeste i mučnina svakako suapa u najčešće tegobe u trudnoći. I, mada se misli da se ovaj problem javlja samo ujutro, trudnice znaju da to nije uvek istina, jer se može desiti da im je muka preko celog dana, pa i uveče. Kod nekih se to stanje ograničava na povremen osećaj koji ne smeta mnogo, a kod nekih se komplikuje povraćanjem, koje može da bude povremeno, ili da se pogorša toliko da zahteva smeštanje u bolnicu i nadoknadu tečnosti.

Šta je uzrok muke i povraćanja na početku trudnoće?

Tačan uzrok muke i povraćanja se ne zna, ali se smatra da su ove tegobe povezane sa hormonskim promenama. Najčešće mučnine počinju posle sedme nedelje, ali mogu i ranije, a traju obično do 14. nedelje, s tim što se, retko, mogu produžiti i do kraja trudnoće.

Da li je opasno ako povraćam?

Samo povraćanje iscrpljuje, ali ne ugrožava trudnoću ukoliko se i dalje može jesti i nadoknađivati tečnost. Ako tokom dana ima više od pet ili šest epizoda povraćanja, ne unosi se hranu ni voda, gubi na težini i manje mokri, povraćanje može biti opasno jer može doesti do dehidratacije. U tom slučaju treba se javiti lekaru koji procenjuje da li je potreban prijem u bolnicu, da bi se nadoknadila tečnost, infuzijama, sa vitaminima.

Šta da radim kada mi je muka?

Nema načina da se spreči muka i povraćanje, ali se može smanjiti učestalost i intenzitet tegoba. Unos manjih oborka, češćih, ne previše začinjene hrane koja nema intenzivan miris.

Treba piti dosta tečnosti, a probajte da doručkujete pre nego što ustanete iz kreveta. Kada ležite, ustanite sporije, nemojte praviti nagle pokrete.

Izbegavajte napitke sa kofeinom i alkohol, nemojte pušiti niti boraviti u prostorijama u kojima se puši. Ako ne možete da jedete pravu hranu, prebrodite krizu muke ponekim slanim štapićem, slanim keksom ili tostom.

Što više vremena provodite na svežem vazduhu, umereno šetajte.

Muku možete smanjiti vitaminom B6, tri puta dnevno, kao i đumbirom, prirodnim ili u tabletama.

PROBLEMI SA SPAVANJEM U TRUDNOĆI

Imam problema sa spavanjem – teško zaspim i često se budim tokom noći. Da li je to normalno i šta da radim?

Problem sa spavanjem je vrlo čest problem u trudnoći – veliki broj žena žali se na probleme sa spavanjem, posebno u drugom delu trudnoće.

  • Fizička aktivnost je važna – pokušajte da budete fizički aktivni tokom dana – pravi, fizički umor je preduslov da spavate tokom noći. Ako ne možete da zaspite noću, nemojte spavati danju – odmor tokom dana smanjiće mogućnost da spavate noću, posebno ako se ne bavite posebnim fizičkim aktivnostima.
  • Čaj može biti koristan – probajte sa slabim, toplim biljnim čajem pre spavanja, tuširanjem mlakom vodom, toplim mlekom, provetravanjem – svim onim što biste i inače radili kada ne možete da spavate i kada niste trudni…
  • Puna bešika može smetati – obavezno mokrite pre nego što legnete, a izbegavajte i da pijete mnogo tečnosti neposredno pre spavanje. Tokom trudnoće i inače je izraženu potrebu za mokrenjem, pa je buđenje i ustajanje.

Navikla sam da spavam na stomaku, a sada se bojim da to radim. Ponekad se probudim na stomu i plašim se da ću povrediti bebu. Da li su moji strahovi opravdani?

Kako odmiče trudnoća, sve će biti teže spavati na stomaku. Nije dobro ni da spavate na leđima, jer na taj način smanjujete dovod krvi u srce, što opet smanjuje priliv krvi bebi. Povremeno ležanje na ledjima neće naškoditi bebi, kao ni povremeno ležanje na stomaku dok je trudnoća mala, tako da ne treba da se plašite ako se ponekad probudite u tom položaju. Ne bi trebalo to stalno da radite, ali kako bude rasla beba i sa njom materica, nećete to ni moći.

Veoma mi je teško da nadjem udoban položaj za spavanje – koji su položaji najbolji?

Najbolji je položaj na strani – nekad se verovalo da to mora da bude leva strana, ali nema dokaza da je to zaista i tačno – dovoljno je da ležite na strani. Stavite jastuk ispod materice, tako da vam ne “visi”, negi da bude u ravni sa ostatkom tela, a biće vam udobno i da stavite jastuk između nogu, najbolje na nivou kolena.

Kada legnem da spavam, uvek imam gorušicu i to mi još više pogoršava situaciju. Da li je to opasno i šta da radim?

Izbegavajte obilne i teške večere, jedite manje, laku, nezačinjenu hranu, ranije u toku večeri. Nemojte leći da spavate neposredno posle večere, a neka vam uzglavlje bude izdignuto. Možete probati i sa antacidima, lekovima koji se koriste da smanje kiselinu.

Šta je to «apnea tokom spavanja»?

Apnea tokom spavanju je stanje tokom koga se, dok osoba spava, prestaje da diše . Pošto ne diše, nema kiseonika, a taj nedostatak kiseonika može biti opasan po bebu. Ima nekih podataka koji ukazuju na to da se ovaj poremećaj češće javlja kod žena sa preeklampsijom, gde trudnica ima visok pritisak, otiče i ima belančevine u mokraći. Najočigledniji simptom ovog poremećaja je veoma glasno hrkanje, i obično nisu žene te koje ga primete, nego muževi, ili ukućani koji spavaju sa njima u sobi, jer, sem što čuju njeno hrkanje, prisustvuju i nemirnom snu i naglim budjenjima tokom kojih se žena bori za vazduh.

Od kad sam trudna, vrlo često imam zapušen nos i to mi smeta pri spavanju. Zašto se to dogadja i ima li tome leka?

U trudnoći je zapušen nos česta pojava, a posledica je hormona koji se oslobadjaju tokom trudnoće. Pokušajte da izbegavate pregrejane prostorije sa suvim vazduhom i uvek na grejno telo stavite mokru krpu ili posudu sa vodom, da vazduh bude vlažniji. Unosite puno tečnosti da sluz bude što ređa i lezite na visoko uzglavlje da vam sluz ne bi blokirala nozdrve.

Kada legnem da spavam, imam osećaj da mi prolaze trnci kroz noge i ne mogu da zaspim. Zašto se to dogadja i kako da otklonim taj neugodni osećaj?

“Sindrom nemirnih nogu” se javlja relativno često u trudnoći, posebno u njenoj poslednjoj trećini i trudnice ga opisuju baš tako – “trnci u nogama”. Osećaj obično prođe kad se promeni položaj ili se samo pomere noge. Uzrok poremećaja se ne zna, ali je moguće da ima veze sa malokrvnošću. S obzirom da se ne zna šta utrokuje ovaj osećaj, nema ni pouzdane terapije. Kad osetite “žmarce u nogama”, jednostavno promenite položaj ili se prošetajte.

BOLOVI U LEĐIMA U TRUDNOĆI

Jako me boli donji deo leđa i kukovi. Zašto se to dešava i kako da smanjim bol?

Tokom trudnoće hormoni opuštaju ligamente i zglobove u celom telu, što za krajnji cilj ima opuštanje ligamenata karlice koji će omogućiti bebi da prodje kroz nju kada za to dodje momenat. Sem toga, kako vam materica sa bebom, posteljicom i plodovom vodom postaje sve veća i teža, najveći teret podnosi donji deo ledja, menja vam se težište, počinjete da izbacujete trbuh i zadnjicu, kriveći leđa, što ih još dodatno opterećuje.

Bol možete smanjiti tako što ćete paziti da ne dobijete mnogo na težini, obraćati pažnju kako stojite i sedite – nemojte kriviti kičmu i povijati ramena, ispravite se i tako se držite, koristite neutralna ulja za blagu masažu donjeg dela ledja i radite lake vežbe za taj deo.

Ako je bol nepodnošljiv i ne možete ga se rešiti, javite se lekaru – možda treba da konsultujete i fizijatra.

Imam bol u donjem delu leđa koji se nekad širi ka zadnjem delu noge. Da li je to opasno i kako da ga otklonim?

Bol u ledjima je relativno čest u trudnoći, a posledica je povećanja telesne mase, menjanja stava žene, s obzirom da se menja statika zbog rasta materice, ali može biti i jedan od simptoma prevremenog porodjaja. Ako vas bole ledja, obavezno se javite lekaru, da otkloni sumnju da se radi o početku prevremenog porodjaja. Kada znate da nije u pitanju ta komplikacija trudnoće, treba da pokušate da otklonite bol.

Kao i uvek, najbolje je sprečiti, pa o tome treba misliti ranije – pokušajte da dobijanje na težini držite pod kontrolom, jedite pravilno i radite vežbe prilagodjene vašem trenutnom stanju i mogućnostima.

Ako ipak počnete da osećate bol u ledjima, nemojte uzimate lekove da ga otklonite, nego pokušajte da ojačate mišiće ledja i prednjeg trbušnog zida posebnim vežbama. Uzmite pojas za trudnice da bi podigli trbuh i smanjili opterećenje na donji deo kičmenog stuba.

Izbegavajte cipele sa visokom štiklom, a nosite cipele sa srednjom visinom pete koje se i inače preporučuju u trudnoći. Nemojte stajati dugo, a kada sedite, ispravite ledja i noge podignite na malo uzvišenje. Spavajte na tvrdom madracu, sa jastukom ispod trbuha i izmedju kolena, da sve bude u istoj ravni.

S obzirom na to da treba da izbegavate bilo kakvo naprezanje kičme, nemojte dizati teške stvari, što uključuje u dizanje dece. Ako morate nešto da podignete, savijte se u kolenima, i ispravite kičmu, tako da kolena, a ne kičma trpe opterećenje.

Nekada može da pomogne i masaža – i to ne samo profesionalna. Zamolite muža da vam namaže ulje na donji deo ledja, i onda blagim pritiskom masira mišiće sa obe strane kičme, od dole ga gore i ka upolje.

PROBLEMI U TRUDNOĆI – MOKRENJE I DOJKE

Od kako sam trudna, grudi su mi jako osetljive. Šta da radim?

Treba da nosite grudnjak koji odgovara vašim grudima tokom trudnoće – verovatno vam treba veći nego do sada, a i to sa širokim bretelama koje mogu da nose težinu grudi.

Obavezno treba da bude od prirodnog materijala i gladak iznutra, bez čipke i ukrasa, jer će na taj način i bradavice biti zaštićene. Ukoliko krene kolostrum u drugom delu trudnoće, to je normalna aktivnost hormona i ne treba das vas zabrinjava, samo u grudnjak umetnite posebne zaštitnike, da zaštitite odeću.

Zašto mi se mokri jako često a nikad ne mokrim mnogo?

Često mokrenje je rezultat rasta materice i pritiska na mokraćnu bešiku pa imate osećaj da vam se stalno mokri, a realno ne proizvodite više mokraće. Kada trudnoća malo odmakne, i materica se popne više u trbušnoj duplji, biće vam lakše, ali kada budete u trćem trimestru, taj osećaj se ponovo vraća.

Zašto imam česte urinarne infekcije?

Trudnoća je stanje u kome su česte urinarne infekcije zbog dejstva hormona i pritiska materice. Kad imate simptome, proverite sediment urina, a ako ima bakterija, uradite urinokulturu i antibiogram, ako ima bakterija potrebna je odgovarajuća antibiotska terapija.
Savetuje se unos velike količine tečnosti, čaja od brusnice, češće mokrenje. U slučaju da se započne odgovarajuća antibiotska terapija, ne zaboravite da uzimate probiotik i vaginalete zbog mogućih nuzefekata antibiotika.

Zašto mi nevoljno otiče urin kada se nasmejem ili potrčim?

Nevoljno oticanje urina tokom trudnoće je često, zbog opuštanja mišića i pritiska na karlično dno.

Ne zaboravite da radite Kegelove vežbe da biste ojačali mišiće dna karlice i predupredili nastavak problema posle porođaja. Za početak ih radite tokom mokrenja – prekinite mlaz tokom mokrenja, pa ponovo pustite i tako naizmenično dok ne naučite da kontrolišete mišiće. Kada to naučite, Kegelove vežbe možete da radite stalno, a najmanje tri puta dnevno po nekoliko minuta.

Nekad imam osećaj da ne mogu da se nadišem dovoljno. Da li je to normalno?

Da, ali treba da to spomenete vašem lekaru, s obzirom da, ako to traje duže ili vam pričinjava problem, nekada morate da konsultujete i kardiologa. Pazite na težinu i obratite pažnju na to kako se držite – ispravite kičmu i držite se pravo, posebno kada sedite.

Od kako sam ostala u drugom stanju, imam problema sa zatvorom, što mi se nikada nije dogadjalo. Da li neredovna, tvrda stolica može naškoditi trudnoći i kako da rešim problem zatvora?

Zatvor u trudnoći je rezultat hormonskih promena do kojih dolazi, ali i manjka kretanja i nepravilne ishrane. Osnovno je da se raznovrsno hranite, da jedete mnogo namirnica bogatih vlaknima – cerealija, svežeg voća i povrća, unosite puno tečnosti i više se krećite.
Sam zatvore ne može naškoditi trunoći, kao ni naprezanje tokom tvrdje stolice, ali može dovesti do razvitka šuljeva, koji su i inače češći u trudnoći, što može da bude dosta neprijatno. Retko se mogu razviti i kontrakcije, zbog velikog naprezanja, što treba svakako da kažete lekaru.
Nemojte na svoju ruku uzimate sredstva za regulaciju stolice, ček ni čajeve koji se za to preporučuju, jer oni mogu da dovedu do naglog izazivanja stolice, što može dovesti do kontrakcija. Takva sredstva – i to samo ona za koja se zna da ne škode trudnoći, i to u umerenim količinama, smete uzimati samo po savetu lekara.

Često mi se vrti u glavi kada ustajem. Da li je to opasno?

Ne, ali treba da budete oprezni da ne padnete. Polako ustajte iz sedećeg ili ležećeg položaja i nemojte naglo da krećete – sačekajte da budete sigurni na nogama. Proverite krvnu sliku.

Stalno se osećam umorno – mislila sam da će to proći nakon prvog trimestra, ali sad sam već 26 nedelja i dalje sam stalno umorna? Da li je to normalno?

Naravno – savremena žena ima neuporedivo više obaveza i stresa nego žene ranijih doba i mnogo očekuje od sebe. Nije dovoljno što ste trudni – što je već samo po sebi napor za organizam, nego ste i uspešna žena koja radi odgovoran posao, dobra majka, vredna domaćica, vodite računa i o roditeljima… Treba da se više odmarate, da koristite svaki slobodan momenat da sednete, odahnete i podignete noge i prepustite nešto od obaveza i drugima…Naravno, umor koji osećate može da potiče i od malokrvnosti, pa je potrebno da na to skrenete pažnju svom lekaru i da proverite stanje svoje krvne slike.

Imam česte glavobolje, koje nisam imala pre trudnoće? Da li je to opasno i koje lekove smem da pijem?

Glavobolje u trudnoći mogu da budu posledica izmene hormonskog statusa, ali ih ne treba samo olako tolme pripisati – mogu biti i znak nečeg veoma opasnog, preeklampsije, poremečaja koji se manifestuje visokim pritiskom, belančevinama u urinu i otocima. Ako odjednom krenete da dobijate na težini, počne da vam skače pritisak, manje mokrite, otiču vam noge i ruke, dobijete jaku glavobolju praćenu poremećajima vida – svetlacima, zamagljenjem, duplim slikama – ODMAH se javite lekaru!
Ako nemate drugih simptoma i glavobolja je izolovana, svakako i o tome treba da kažete lekaru i da pratite krvni pritisak, ali probajte da se s njom borite. Smete da uzmete paracetamol, do tri tablete dnevno, pokušajte da zaspite, pijte dosta tečnosti, i neka vam neko izmasira vrat i glavu da se poboljša cirkulacija. Nekad pomaže i tuširanje vrata i lica koje takodje poboljšava cirkulaciju.

Kako da predupredim šuljeve i šta ako ih ipak dobijem?

Šuljevi – hemoroidi – se često razvijaju tokom trudnoće i porodjaja, a rezultat su povečane cirkulacije krvi i povećanog pritiska na krvne sudove u karlici. Postanu još jače izraženi neposredno nakon porodjaja, zbog napora i guranja tokom samog akta porodjaja, i obično nestanu nekoliko nedelja nakon njega. Da biste predupredili njihovu pojavu, regulišite stolicu – jedite pravilno, hranu bogatu vlaknima, pijte puno tečnosti, neka vam stolica bude meka da bi se izbegao napor prilikom pražnjenja. Ako ih ipak dobijete, da biste smanjili bol i svrab koji može da prati njihovu pojavu mažite ih biljnim mastima za tu namenu i obavezno izbegavate začinjenu hranu.

Često imam grčeve u nogama. Šta da radim?

Razgovarajte sa lekarom o tome da li je potrebno da uzimate kalcijum i magnezijum, a svakako unosite namirnice bogate ovim mineralima. Tokom dana nosite posebne čarape za trudnice, akad god možete podignite noge kads sedite. Kada se razvije grč, ispravite nogu i savijte članak, povlačeći nožne prste ka sebi. Nekada pomaže i masaža stopala i listova, nakon što ste ih držali u slanoj vodi.

Krvare mi desni. Da li je to normalno i šta da radim?

Perite zube bar dva puta dnevno, redovno upotrebljavajte konac za čišćenje zuba, a idite kod stomataologa bar jednom u svakom trimestru trudnoće. Na taj način ćete preduprediti ozbiljnije kvarove, a on će odrediti i da li su vam potrebne neke dodatne intervencije i da li je krvarenje desni posledica trudnoće ili je potrebno da i on reaguje. I ne zaboravite da,a ko su vam potrebne neke opravke zuba, nema potrebe da trpite bol – lokalna anestezija za opravku zuba je dozvoljena u trudnoći.

Desi se da mi trnu ruke. Da li je to opasno?

Ako vam se to dešava posle budjenja, vodite računa o položaju tokom spavanja – nemojte ležati na rukama i nemojte ih držati visoko zabačene iznad glave. Kada se probudite, radite male vežbe – otvarajte i zatvarajte dlanove, stiskajući ih u pesnicu, tako će se ruke brže prokrviti. Ako i dalje imate osećaj trnjenja u rukama, konsultujte se sa lekarom o eventualnom započinjanju terapije vitaminom B6, u dozi od 50 mg tri puta dnevno, ali to svakako nemojte raditi na svoju ruku.

Izmenio mi se kvalitet kože – suvlja i svrbi. Da li je to opasno?

Ne, nije opasno, nekada se tip kože izmeni tokom trudnoće – normalna koža postane suva ili pak dodje do stvaranja bubuljica, masna koža se normalizuje – sve je moguće…Obilno se koža vrati na staro nakon trudnoće, kada nestanu i promene u njenoj boji, kao što su mrlje po licu i crna linija na stomaju, hiperpigmentacija pupka i ostale izmene. Da biste izbegli da se promene u boji kože jako vide, izbegavajte sunčanje, stavljajte visok zaštitini faktor i nosite šešir, a kožu koja se izmenila negujte kako to trenutna situacija nalaže. Ako je postala suvlja, zbog čega hoće i da svrbi, više je hranite, izbegavajte upotrebu sapuna, mažite se i nekoliko puta dnevno…Ako jako svrbi, recite to svom lekaru, jer je možda potrebno da se urade dodatna ispitivanja koja će više reći o stanju organizma, posebno jetre i žučne kese.

Imam problema sa sekretom – više ga ima nego pre trudnoće, ali drugih tegoba nemam – nije pojačanog mirisa i ne svrbi. Da li da ga lečim?

Nešto pojačan sekret je u trudnoći normalna pojava i ako nema drugih simptoma – neprijatnog mirisa, svraba, crvenila i pečenja, nema potrebe za terapijom. Ako vam jako smeta, lekar će vam verovatno uraditi bris na čistoću sekreta ili bakteriološki pregled brisa vagine, pa će se onda videti da li vam je potrebna neka terapija. Nemojte se prati jako duboko – za to nema potrebe nikada, pa ni u trudnoći, samo možete izmeniti vaginalnu floru i napraviti problem. Ako sekret postane gust i beličast, velike i male usne budu crvene i javi se intenzivno crvenilo i svrab, moguće je da imate gljivice, koje se često javljaju u trudnoći. Njih treba lečiti, i za to se javite vašem lekaru.
Bilo kakav sukrvav sekret ili sveža krv je razlog za momentalno javljanje lekaru!

Šta da radim sa otećenim nogama?

O otocima na naogama morate obavestiti svog lekara, jer to može biti deo mnogo šireg problema koji može da se javi u trudnoći – preeklampsije. U tom slučaju treba tražiti druge simptome – povišen pritisak i belančevine u mokraći. Ako su otoci na nogama izolovani, pa je još i toplo vreme, a vi ste dugo stajali, najverovatnije da neće biti nikakvih problema, ali čak i tada obavestite svog lekara o tome.
Da biste kontrolisali otoke, vodite računa da kad god možete podignete noge, a da ih, kad sedite, držite iznad nivoa poda. Da li ćete za to upotrebiti neku klupicu ili samo nekoliko knjiga koje ste stavili jednu na drugu zavisi samo od vas…Nosite čarape za trudnice koje su posebno ojačane, a obucite ih odmah nakon budjenja, dok noge još nisu krenule da otiču. Nemojte slušati savete onih koji kažu da ne treba da pijete tečnost jer to doprinosi stvaranju otoka – to je potpuno netačno. Ako ne pijete dovoljno vode, opteretićete bubrege i napraviti još više problema – pijte koliko god ste žedni, a kada je toplo vreme, i malo više od toga. Trudite se da redovno vežbate – najbolje da šetate ili plivate. Izbegavajte slanu hranu, nemojte koristiti mnogo soli ni kada kuvae, a čuvajte se i mešanih začina u kojima ima mnogo soli…Što blaža hrana, barena ili kuvana na pari, što manje prženog i pohovanog…
Nakon porodjaja će otoci polako nestajati, kako se vaše telo bude oslobadjalo viška nakupljene tečnosti, a vi ćete to možda primetiti kao obilno znojenje i učestalo mokrenje.

Dobila sam proširene vene tokom trudnoće. Zašto?

U trudnoći materica raste i pritiska krvne sudove karlice, što dovodi do povećanja pritiska u venama na nogama i to može dovesti do stvaranja proširenih vena ili pogoršavanja stanja u slučaju da ste ih već imali. I povećana količina progesterona, jednog od glavnih hormona trudnoće, koji dovodi do opuštanja mišića i time sprečava razvoj kontrakcija, dopsinosi lakšem stvaranju proširenih vena u trudnoći. Sem na nogama, proširene vene se mogu javiti i na velikim usnama i vagini. Nekada možete osetiti osećaj punoće ili napetosti u tim delovima, ali to ne mora da bude obavezno.
Trudnoća jeste jedan od faktora koji mogu da dovedu do ovog problema, ali ne zaboravite da i porodična anamnze amože imati uticaja – ako vama najbliži imaju problema sa proširenim venama i vi imate veći rizik. Proširene vene možete očekivati i ako ste gojazni…

Imam proširene vene na potkolenici. Da li mi treba neka posebna terapija i koliko je to opasno?

Ako imate proširene vene od pre trudnoće, to svakako treba da kažete svom lekaru, da bi ih on pratio i video da li su potrebne dodatne kontrole kod vaskularnog hirurga, ultrazvučni pregled krvnih sudova ili neka terapija.
U velikoj većini slučajeva nema potrebe ni za kakvim dodatnim terapijama, s tim što treba da vodite računa da nosite posebne čarape koje su pravljene baš za proširene vene, a nekada i za proširene vene baš kod trudnica. One su dosta debele i čvrste i, ako već imate proširene vene, neće ih ukloniti, ali će smanjiti rizik od njihovog pogoršavanja. Problem sa njima mmože da bude baš to što su dosta debele, pa niti su baš jako lepe niti su naročito zgodne da se nose kada je toplo vreme. Ali – jesu korisne!
Vodite računa da redovno vežbate, ali izbegavajte dugotrajno stajanje na nogama i kad god možete, kad sedite podignite noge iznad nivoa kukova. Postoje i posebne kreme za proširene vene, na biljnoj osnovi, koje pomažu da se smanji osežaj punoće i težine u nogama, a o njihovoj primeni svakako prvo razgovarajte sa vašim lekarom.

Da li proširene vene mogu biti opasne u trudnoći?

Uglavnom ne, ali ako koža iznad njih postane crvena, osetljiva i bolna, a one otečene, a dobijete i temperaturu, bol u celoj nozi, ODMAH se javite lekaru, jer to može biti komplikacija proširenih vena – njihova upala, koja zahteva terapiju i odlazak u bolnicu..

Trudna sam 10 nedelja i povremeno imam osećaj tupog bola u donjem delu trbuha, što me vrlo plaši. Da li to znači da je povećan rizik od pobačaja?

Opustite se, takav osećaj je vrlo čest u ranoj trudnoći i rezultat je istezanja ligamenata koji drže matericu, pod uticajem progesterona. Kako odmiče trudnoća sve ćete manje imati ovaj osećaj i ako sada nije praćen krvarenjem i jakim bolovima – nemojte se brinuti. Vrlo je moguće da je potrebno i da regulišete stolicu – osećaj pritiska u donjem delu trbuha možete imati i zbog toga.

NAJČEŠĆE TEGOBE U TRUDNOĆI PREMA TRIMESTRIMA

Prvi trimestar

(plus muka, povraćanje)

Zašto mi je stalno toplo?

Ubrzava vam se metabolizam i stvara se veća količina toplote, a krvni sudovi, posebno oni u koži, šire se da prime veću količinu krvi. Nema potrebe da se zabrinjavate, ali je praktično da nosite višeslojnu odeću, tako da kad krenu talasi toplote, možete da skidate jedan po jedan sloj odeće.

Zašto mi se mokri jako često a nikad ne mokrim mnogo?

To se dogadaja zato što materica raste i pritiska vam mokraćnu bešiku pa imate osećaj da vam se stalno mokri, a realno ne proizvodite više mokraće. Kada trudnoća malo odmakne, i materica se popne više u trbušnoj duplji, biće vam lakše, ali kada budete u trćem trimestru, taj osećaj se ponovo vraća.

Imam utisak da dišem brže nego pre trudnoće. Zašto?

Pluća vam se prilagodjavaju posebnim potrebama tokom trudnoće. Pošto vam se ubrzava metabolizam, proizvodi se više ugljen dioksida koji se mora izbaciti preko pluća. Istovremeno, povećava se količina kiseonika koji vaše telo unosi i povećava se kapacitet pluća. Dakle, pošto se više udiše i izdiše, mora se i brže disati!

Zašto sam stalno umorna?

Vaše telo radi mnogo više nego van trudnoće i zbog pvećanih potreba organizma, ubrzava vam se metabolizam. Normalno je da se osećate umorno i da se, uopšte uzevši, lakše umarate. Odmarajte se više tokom dana, pokušajte da se krećete na svežem vazduhu, a kada pre nego što legnete da spavate istuširajte se mlakom vodom i opustite se.

Zašto ne mogu ni da pogledam neku hranu koju sam do sada obožavala?

Promene koje vaše telo doživljava zbog uticaja hormona utiču i na vaše čulo ukusa, tako da je moguće da vam neka hrana i piće imaju drugačiji ukus. Nemojte se zbog toga brinuti i jedite ono što vam odgovara.

Drugi trimestar

(plus gorušica, proširene vene, otoci na nogama, vaginalni sekret)

Imam utisak da sam već sad ogromna! Koliko je normalno da se ugojim?

Zavisi od toga koliko ste kilograma imali pre trudnoće i kako ste gradjeni. Smatra se da je normalno da se ugojite izmedju 10 i 15 kg – ali ima žena koje imaju sasvim nroamlnu trudnoću i dobar ishod a ugojile su se svega osam ili devet kilograma. Mnogo je važnije da se ne ugojite VIŠE od tih 15 kg jer to povećava rizik od razvijanja komplikacija. Kod trudnoća sa blizancima dobitak na kilaži treba da bude do 18 kg, nikako više od toga.

Da li ću lako oslabiti posle porodjaja?

To zavisi od toga kakav ste tip i koliko ste se ugojili tokom trudnoće, kao i da li ćete dojiti. Ako ste jeli pravilno i niste se mnogo ugojili, a i dojite, sigurno ćete oslabiti lakše nego ako ste se mnogo ugojili, niste se kretali i planirate da hranite bebu veštačkom hranom. Neke žene izgledaju nekoliko nedelja posle porodjaja kao da nikada nisu ni bile trudne, a neke se bore sa viškom kilograma sve do sledeće trudnoće, kada se ponovo ugoje i tako se više nikada ne frate na one kilograme koje su imale kao devojke. Dakle, zavisi od konstitucije i vašeg ponašanja.

Da li smem da držim dijetu tokom trudnoće?

Nikako ne treba držati dijetu – dovoljno je da jedete zdravu hranu i izbalansirane obroke, da se krećete i regulišete stolicu – sve ostalo će doći samo po sebi. Dijete mogu biti opasne i po vas i po bebu, jer podrazumevaju uskraćivanje odredjenih vrsta namirnica, što se u trudnoći ne preopručuje. Nemojte jesti grickalice, beli hleb, šećer i ne pijte gazirana slatka pića i nikakva dijeta neće biti potrebna!

Treći trimestar

(plus problemi sa spavanjem, hemoroidi, otoci na nogama, grčevi u nogama)

Da li je normalno što nekad ne mogu da se nadišem?

Normalno je da nekad imate osećaj da ne možete da dovoljno duboko udahnete. Razlog tome je to što vam materica sa bebom postaje velika i širi se na gore, pritiskajući dijafragmu i pluća, što otežava duboko disanje. Progesteron, s druge strane, ubrzava disanje, pa i zato možete imati osećaj da vam se tempo disanja poremetio.

U poslednje vreme su mi dlanovi crveni i topli. Da li je to opasno?

Ne, to je posledica izmena u vašim krvnim sudovima – povećan je prptok kroz kožu i zato su dlanovi crveni i topli.

Stalno me svrbi celo telo. počne od stomaka i širi se posvuda. Zašto se to deđava, da li je opasno i kako mogu da smanjim svrab?

S obzirom da je materica sve veća, rasteže se i koža na prednjem trbušnom zidu, što kao rezultat može da ima svrab. Izolovani svrab kože na stomaku nije opasan a možete ga smanjiti redovnim mazanjem neutralnih krema ili krema napravljenim baš za trudnice nekoliko puta dnevno, a posebno nakon tuširanja, kada se koža isušuje. Ako se svrab javlja po celom telu, obavezno to kažite lekaru, jer to može biti znak nekih poremećaja u funkciji jetre, pa je potrebno uraditi odredjena ispitivanja.

Imam utisak da mi se promeni ritam otkucaja srca i da mi srce povremeno “preskoči”. Da li je to opasno?

Ako vam se to desi samo s vremena na vreme, nema potrebe da se brinete. Ali, ako vam se dogadja često, ne možete da se nadišete kad se to dešava ili imate bol u grudima, obavezno se što pre javite lekaru.

Jako me boli donjii deo ledja i kukovi. Zašto se to dešava i kako da smanjim bol?

Tokom trudnoće hormoni opuštaju ligamente i zglobove u celom telu, što za krajnji cilj ima labavljenje ligamenata karlice koji će omogućiti bebi da prodje kroz nju kada za to dodje momenat. Sem toga, kako vam materica sa bebom, posteljicom i plodovom vodom postaje sve veća i teža, najveći teret podnosi donji deo ledja, menja vam se težište, počinjete da izbacujete trbuh i zadnjicu, kriveći ledja, što ih jop dodatno opterećuje. Bol možete smanjiti tako što ćete paziti da ne dobijete mnogo na težini, obraćati pažnju kako stojite i sedite – nemojte kriviti kičmu i povijati ramena, ispravite se i tako se držite, koristite neutralna ulja za blagu masažu donjeg dela ledja i radite lake vežbe za taj deo. Ako je bol nepodnošljiv i ne možete ga se rešiti. javite se lekaru – možda treba da konsultujete i fizioterapeuta.

ZAKAŽITE PREGLED

kod akušera

CTG

CTG – kardiotokografija je metoda kojom se prati stanje bebe i utvrđuje da li postoje kontrakcije. Na prednji trbušni zid majke se, u predelu materice, postavljaju dve sonde – kalote. Jedna beleži otkucaje bebinog srca i na taj način prati stanje bebe, a druga da li...

Serklaža

Serklaža predstavlja intervenciju opšivanja grlića materice tokom trudnoće, u nekim stuacijama u kojima postoji rizik od prevremenog porođaja u tekućoj trudnoći, ili je došlo do kasnog pobačaja ili prevremenog porođaja u prethodnoj trudnoći. Pre postavljanja serklaža,...

Vađenje plodove vode – amniocenteza

Intervencija vađenja plodove vode – amniocenteza je intervencija kojom kojom se dobija materijal za određivanje stanja hromozoma - kariotipizaciju ploda. Ova se intervencija radi posle 16.nedelje, dok se biopsija horionskih čupica – CVS (chorionic villi sampling) radi...

Biopsija horionskih čupica – CVS

Biopsija horionskih čupica – CVS (chorionic villi sampling) predstavlja intervenciju kojom se dobija materijal za određivanje stanja hromozoma - kariotipizaciju ploda. Ova se intervencija radi u prvom trimestru, između 11. i 14. nedelje gestacija, nakon 16. nedelje se...

3D i 4D ultrazvuk

Kod trodimenzionalnog (3D) i četvorodimenzionalnog (4D) ultrazvučnog pregleda se, pomoću kompjutera, pravi slika koja prikazuje bebu u tri dimenzije, a, ako se radi o četvorodimenzionalnom pregledu, gde je četvrta dimenzija vreme, beba se može videti baš onako kako...

Resutura – ponovno šivenje – epiziotomije

Epiziotmija je rez na međici koji se pravi da bi se olakšalo rađanje bebinog prednjačećeg dela. Rana koja nastaje nakon  epizotomije ušiva se po slojevima, nakon čega zarasta nakon nekoliko dana. Ukoliko dodje do rašivanja rane, potrebno je ponovno postavljanje šavova...

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Prijava na e-bilten

KONTAKT

Adresa:

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Telefoni:

+381 (0)21 55 13 31 +381 (0)63 69 11 89 +381 (0)21 300 76 59

Radno vreme:

Pon – Pet 08:00h – 20:00h Sub 8:00h – 13:00h

E-mail:

info@poliklinikanovakov.com

Osiguravajuće kuće: