Posao i trudnoća

Ako je sa trudnoćom sve u redu, nemate nikakve tegobe i opšte stanje je dobro, možete nastaviti da radite. Sem od samog stanja trudnoće, da li ćete raditi do samog kraja zavisi i od toga kakav posao obavljate – teški, fizički poslovi nisu za trudnicu, kao ni oni kod kojih se izlažete opasnim zračenjima ili isparenjima koja mogu da naškode bebi. Važno je i da li je tokom prethodnih trudnoća bilo problema – ako je bilo spontanih pobačaja ili drugih komplikacija, u sledećoj trudnoći treba smanjiti tempo i ne izlagati se naporu.

Podizanje teških stvari nije preporučljivo tokom trudnoće, kao ni dugotrajno stajanje i poslovi za koje je potrebno održavanje ravnoteže. Ako je prethodna trudnoća završena pobačajem ili prevremenim porođajem,  još je više potrebno biti oprezan i izbegavati teške poslove. Tokom trudnoće promenite radno mesto i radite negde gde neće biti neophodno da radite teške fizičke poslove, a da opet možete da doprinesete.

Opasna isparenja mogu biti opasna, a stepen zavisi od vrste isparenja. Potrebno je najpre utvrditi kojim ste materijama izloženi, pa onda o tome obavestiti vašeg lekara, da biste odlučili da li da nastavite da radite na takvom radnom mestu.

Teratogeni su materije koje mogu da naškode bebi u razvoju. Oni mogu da dovedu do pobačaja, razvoja poremećaja kod bebe i drugih komplikacija. Neke materije mogu da naškode čak i preko mleka, kada doje žene koje su stalno bile izložene visokim dozama, duži vremenski period. Uticaj teratogena zavisi od njihove vrste, doze i dužine izlaganja, te vremena kada je žena bila njima izložena.

Rad na kompjuteru – nema podataka da je rad na kompjuteru štetan u trudnoći. Ipak, povremeno  napravite pauzu, prošetajte se, provetrite radno mesto i odmorite se. Ne zbog kompjutera, nego da biste se bolje osećali.

Ponašanje na poslu

Muka – većina žena ima problem sa jutarnjom mukom tokom prvog trimestra. Ako je to i vaš problem, pokušajte da jedete po malo, ali često, suvu hranu tipa štapića ili dvopeka, izbegavajte izvore nekih mirisa i nemojte piti mnogo tečnosti odjednom. Ako ni to ne pomaže i povremeno ipak povraćate, uvek nosite sredstvo za ispiranje usta.

Ako radite posao gde se mnogo stoji, češće sedite, podignite noge na kraće vreme, nemojte se penjati na merdevine niti istezati da dohvatite stvari koje su smeštene visoko. Ne podižite teške stvari i, ako je potrebno, tražite pomoć.

Ako radite u kancelariji, trudite se da često ustajete od stola i na kratko prošetate, sedajte tako da su vam leđa parava i poduprta jastučićem u predelu donjeg dela, podignite stopala kad god nema nikog u blizini, obuvajte se i oblačite udobno.

Bez obzira šta radite, ne zaboravite da treba da zdravo jedete i da pijete dovoljne količine vode. Smanjite stres na poslu i izbegavajte konflikte, često napravite odmor.

Odlazak na bolovanje zavisi od stanja trudnoće, opšteg stanja i ishoda prethodnih trudnoća. O odlasku na bolovanje treba da razgovarate sa svojim lekarom, ali se obično bolovanje savetuje ako postoji neko hronično oboljenje, loš ishod prethodnih trudnoća, razvoj visokog pritiska ili šećerne bolesti u trudoći, krvarenje ili kontrakcije. Blizanačka trudnoća je isto jedan od razloga za odlazak na bolovanje, posebno posle 24. nedelje.

ZAKAŽITE PREGLED

kod akušera

CTG

CTG – kardiotokografija je metoda kojom se prati stanje bebe i utvrđuje da li postoje kontrakcije. Na prednji trbušni zid majke se, u predelu materice, postavljaju dve sonde – kalote. Jedna beleži otkucaje bebinog srca i na taj način prati stanje bebe, a druga da li...

Serklaža

Serklaža predstavlja intervenciju opšivanja grlića materice tokom trudnoće, u nekim stuacijama u kojima postoji rizik od prevremenog porođaja u tekućoj trudnoći, ili je došlo do kasnog pobačaja ili prevremenog porođaja u prethodnoj trudnoći. Pre postavljanja serklaža,...

Vađenje plodove vode – amniocenteza

Intervencija vađenja plodove vode – amniocenteza je intervencija kojom kojom se dobija materijal za određivanje stanja hromozoma - kariotipizaciju ploda. Ova se intervencija radi posle 16.nedelje, dok se biopsija horionskih čupica – CVS (chorionic villi sampling) radi...

Biopsija horionskih čupica – CVS

Biopsija horionskih čupica – CVS (chorionic villi sampling) predstavlja intervenciju kojom se dobija materijal za određivanje stanja hromozoma - kariotipizaciju ploda. Ova se intervencija radi u prvom trimestru, između 11. i 14. nedelje gestacija, nakon 16. nedelje se...

3D i 4D ultrazvuk

Kod trodimenzionalnog (3D) i četvorodimenzionalnog (4D) ultrazvučnog pregleda se, pomoću kompjutera, pravi slika koja prikazuje bebu u tri dimenzije, a, ako se radi o četvorodimenzionalnom pregledu, gde je četvrta dimenzija vreme, beba se može videti baš onako kako...

Resutura – ponovno šivenje – epiziotomije

Epiziotmija je rez na međici koji se pravi da bi se olakšalo rađanje bebinog prednjačećeg dela. Rana koja nastaje nakon  epizotomije ušiva se po slojevima, nakon čega zarasta nakon nekoliko dana. Ukoliko dodje do rašivanja rane, potrebno je ponovno postavljanje šavova...

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: