Problemi sa spavanjem u trudnoći

Pojavili su se problemi sa spavanjem u trudnoći – teško zaspim i često se budim. Da li je to normalno i šta da radim?

Problemi sa spavanjem u trudnoći su veoma česti – veliki broj žena žali se na probleme sa spavanjem, posebno u drugom delu trudnoće.

Fizička aktivnost je važna – pokušajte da budete fizički aktivni tokom dana – pravi, fizički umor je preduslov da spavate tokom noći. Ako ne možete da zaspite noću, nemojte spavati danju – odmor tokom dana smanjiće mogućnost da spavate noću, posebno ako se ne bavite posebnim fizičkim aktivnostima.

Čaj može biti koristan – probajte sa slabim, toplim biljnim čajem pre spavanja, tuširanjem mlakom vodom, toplim mlekom, provetravanjem – svim onim što biste i inače radili kada ne možete da spavate i kada niste trudni…

Puna bešika može smetati – obavezno mokrite pre nego što legnete, a izbegavajte i da pijete mnogo tečnosti neposredno pre spavanje. Tokom trudnoće i inače je izraženu potrebu za mokrenjem, pa je buđenje i ustajanje.

Navikla sam da spavam na stomaku, a sada se bojim da ću povrediti bebu. Da li to može da se desi?

Kako odmiče trudnoća, sve će biti teže spavati na stomaku. Nije dobro ni da spavate na leđima, jer na taj način smanjujete dovod krvi u srce, što opet smanjuje priliv krvi bebi. Povremeno ležanje na ledjima neće naškoditi bebi, kao ni povremeno ležanje na stomaku dok je trudnoća mala, tako da ne treba da se plašite ako se ponekad probudite u tom položaju. Ne bi trebalo to stalno da radite, ali kako bude rasla beba i sa njom materica, nećete to ni moći.

Veoma mi je teško da nadjem udoban položaj za spavanje – koji su položaji najbolji?

Najbolji je položaj na strani – nekad se verovalo da to mora da bude leva strana, ali nema dokaza da je to zaista i tačno – dovoljno je da ležite na starni. Stavite jastuk ispod materice, tako da vam ne “visi”, negi da bude u ravni sa ostatkom tela, a biće vam udobno i da stavite jastuk izmedju nogu, najbolje na nivou kolena.

Kada legnem da spavam, uvek imam gorušicu koju ležanje pogoršava. Da li je to opasno i šta da radim?

Izbegavajte obilne i teške večere, jedite manje, laku, nezačinjenu hranu, ranije u toku večeri. Nemojte leći da spavate neposredno posle večere, a neka vam uzglavlje bude izdignuto. Možete probati i sa antacidima, lekovima koji se koriste da smanje kiselinu. Na taj način se izbegavaju i problemi sa spavanjem u trudnoći koji su izazvani gorušicom.

Šta je to «apnea tokom spavanja»?

Apnea tokom spavanju je stanje tokom koga se, dok osoba spava, prestaje da diše. Pošto ne diše, nema kiseonika, a taj nedostatak kiseonika može biti opasan po bebu. Ima nekih podataka koji ukazuju na to da se ovaj poremećaj češće javlja kod žena sa preeklampsijom, gde trudnica ima visok pritisak, otiče i ima belančevine u mokraći. Najočigledniji simptom ovog poremećaja je veoma glasno hrkanje, i obično nisu žene te koje ga primete, nego muževi, ili ukućani koji spavaju sa njima u sobi, jer, sem što čuju njeno hrkanje, prisustvuju i nemirnom snu i naglim buđenjima tokom kojih se žena bori za vazduh.

Od kad sam trudna, vrlo često imam zapušen nos i to mi smeta pri spavanju. Zašto se to dogadja i može li se sprečiti?

U trudnoći je zapušen nos česta pojava, a posledica je hormona koji se oslobadjaju tokom trudnoće. Pokušajte da izbegavate pregrejane prostorije sa suvim vazduhom i uvek na grejno telo stavite mokru krpu ili posudu sa vodom, da vazduh bude vlažniji. Unosite puno tečnosti da sluz bude što redja i lezite na visoko uzglavlje da vam sluz ne bi blokirala nozdrve.

Kada legnem da spavam, imam osećaj da mi prolaze trnci kroz noge i ne mogu da zaspim. Šta je uzrok i kako da to otklonim?

“Sindrom nemirnih nogu”, kao i drugi problemi sa spavanjem u trudnoći, javlja se relativno često, posebno u njenoj poslednjoj trećini i trudnice ga opisuju baš tako – “trnci u nogama”. Osećaj obično prođe kad se promeni položaj ili se samo pomere noge. Uzrok poremećaja se ne zna, ali je moguće da ima veze sa malokrvnošću. S obzirom da se ne zna šta utrokuje ovaj osećaj, nema ni pouzdane terapije. Kad osetite “žmarce u nogama”, jednostavno promenite položaj ili se prošetajte.

ZAKAŽITE PREGLED

kod akušera

CTG

CTG – kardiotokografija je metoda kojom se prati stanje bebe i utvrđuje da li postoje kontrakcije. Na prednji trbušni zid majke se, u predelu materice, postavljaju dve sonde – kalote. Jedna beleži otkucaje bebinog srca i na taj način prati stanje bebe, a druga da li...

Serklaža

Serklaža predstavlja intervenciju opšivanja grlića materice tokom trudnoće, u nekim stuacijama u kojima postoji rizik od prevremenog porođaja u tekućoj trudnoći, ili je došlo do kasnog pobačaja ili prevremenog porođaja u prethodnoj trudnoći. Pre postavljanja serklaža,...

Vađenje plodove vode – amniocenteza

Intervencija vađenja plodove vode – amniocenteza je intervencija kojom kojom se dobija materijal za određivanje stanja hromozoma - kariotipizaciju ploda. Ova se intervencija radi posle 16.nedelje, dok se biopsija horionskih čupica – CVS (chorionic villi sampling) radi...

Biopsija horionskih čupica – CVS

Biopsija horionskih čupica – CVS (chorionic villi sampling) predstavlja intervenciju kojom se dobija materijal za određivanje stanja hromozoma - kariotipizaciju ploda. Ova se intervencija radi u prvom trimestru, između 11. i 14. nedelje gestacija, nakon 16. nedelje se...

3D i 4D ultrazvuk

Kod trodimenzionalnog (3D) i četvorodimenzionalnog (4D) ultrazvučnog pregleda se, pomoću kompjutera, pravi slika koja prikazuje bebu u tri dimenzije, a, ako se radi o četvorodimenzionalnom pregledu, gde je četvrta dimenzija vreme, beba se može videti baš onako kako...

Resutura – ponovno šivenje – epiziotomije

Epiziotmija je rez na međici koji se pravi da bi se olakšalo rađanje bebinog prednjačećeg dela. Rana koja nastaje nakon  epizotomije ušiva se po slojevima, nakon čega zarasta nakon nekoliko dana. Ukoliko dodje do rašivanja rane, potrebno je ponovno postavljanje šavova...

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: