Promene na grliću

Grlić je deo materice koji se pregleda tokom ginekološkog pregleda, nakon uvodjenja spekuluma. Grlić je prekriven sluzokožom, i na njemu  se nalazi granica dva  epitela – jedan prekriva unutrašnjost cerikalnog kanala, a drugi i površinu vagine. Granica dva epitela mesto je na kome  se mogu desiti odredjene promene. Najčešće  se vidja crvenilo – ertroplakija ili “ranica”. Eritroplakija je u najvećem broju slučajeva rezultat pojave tzv “prelaznog” epitela i prolazi nakon lokalne terapije vaginaletama.

Kada se ustanovi postojanje promene na grliću, savetuje se analiza brisa vaginalnog sekreta, Papanikolau brisa, kolposkopija i, u zavisnosti od nalaza, biopsija grlića ili LLETZ LOOP. Na grliću se mogu naći i promene kao što su polipi – benigni izraštaji na peteljci koji mogu da krvare pri odnosu. Oni se uklanjanju polipektomijom, uglavnom uz eksplorativnu frakcioniranu kiretažu, nekada samo grlića. Na grliću se mogu videti i kondilomi, koji se uklanjanju radiotalasima ili laserom.

ZAKAŽITE PREGLED

kod ginekologa

Menopauza i aritmija

Zašto se nekad u menopauzi javlja nepravilan rad srca? Da li je to opasno? Kada treba potražiti savet lekara?

Ciste na jajniku

Kako izgledaju ciste na jajniku? Da li se operišu? Koje vrste postoje?

Folikulometrija

Šta je folikulometrija? Šta je indikacija? U kom delu ciklusa se radi? Koliko često se radi u toku jednog ciklusa?

Pregled dojki

Kada se radi pregled dojki? Koliko često se radi? Sa čim se kombinuje? Koje promene u dojkama se mogu otkriti pregledom?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: