Proširene vene u trudnoći

Zašto sam dobila proširene vene u trudnoći?

U trudnoći materica raste i pritiska krvne sudove karlice, što dovodi do povećanja pritiska u venama na nogama i to može dovesti do toga da se stvpre proširene vene u trudnoći ili da se stanje pogorša u slučaju da ste ih već imali. I povećana količina progesterona, jednog od glavnih hormona trudnoće, koji dovodi do opuštanja mišića i time sprečava razvoj kontrakcija, dopsinosi lakšem stvaranju proširenih vena u trudnoći.

Trudnoća jeste jedan od faktora koji mogu da dovedu do ovog problema, ali ne zaboravite da i porodična anamneza amože imati uticaja – ako vama najbliži imaju problema sa proširenim venama i vi imate veći rizik. Proširene vene možete očekivati i ako ste gojazni.

Sem na nogama, proširene vene se mogu javiti i na velikim usnama i vagini. Nekada možete osetiti osećaj punoće ili napetosti u tim delovima, ali to ne mora da bude obavezno.

Imam proširene vene na potkolenici. Da li mi treba neka posebna terapija i koliko je to opasno?

Ako imate proširene vene od pre trudnoće, to svakako treba da kažete svom lekaru, da bi ih on pratio i video da li su potrebne dodatne kontrole kod vaskularnog hirurga, ultrazvučni pregled krvnih sudova ili neka terapija.

U velikoj većini slučajeva nema potrebe ni za kakvim dodatnim terapijama, s tim što treba da vodite računa da nosite posebne čarape koje su pravljene baš za proširene vene, a nekada i za proširene vene u trudnoći. One su dosta debele i čvrste i, ako već imate proširene vene, neće ih ukloniti, ali će smanjiti rizik od njihovog pogoršavanja. Problem sa čarapama za vene može da bude baš to što su dosta debele, pa niti su lepe niti su naročito zgodne da se nose kada je toplo vreme. Ali – jesu korisne!

Vodite računa da redovno vežbate, ali izbegavajte dugotrajno stajanje na nogama i kad god možete, kad sedite podignite noge iznad nivoa kukova. Postoje i posebne kreme za proširene vene, na biljnoj osnovi, koje pomažu da se smanji osežaj punoće i težine u nogama, a o njihovoj primeni svakako prvo razgovarajte sa vašim lekarom.

Da li proširene vene mogu biti opasne u trudnoći?

Uglavnom ne, ali ako koža iznad njih postane crvena, osetljiva i bolna, a one otečene, a dobijete i temperaturu, bol u celoj nozi, ODMAH se javite lekaru, jer to može biti komplikacija proširenih vena – njihova upala, koja zahteva terapiju i odlazak u bolnicu.

ZAKAŽITE PREGLED

kod akušera

CTG

CTG – kardiotokografija je metoda kojom se prati stanje bebe i utvrđuje da li postoje kontrakcije. Na prednji trbušni zid majke se, u predelu materice, postavljaju dve sonde – kalote. Jedna beleži otkucaje bebinog srca i na taj način prati stanje bebe, a druga da li...

Serklaža

Serklaža predstavlja intervenciju opšivanja grlića materice tokom trudnoće, u nekim stuacijama u kojima postoji rizik od prevremenog porođaja u tekućoj trudnoći, ili je došlo do kasnog pobačaja ili prevremenog porođaja u prethodnoj trudnoći. Pre postavljanja serklaža,...

Vađenje plodove vode – amniocenteza

Intervencija vađenja plodove vode – amniocenteza je intervencija kojom kojom se dobija materijal za određivanje stanja hromozoma - kariotipizaciju ploda. Ova se intervencija radi posle 16.nedelje, dok se biopsija horionskih čupica – CVS (chorionic villi sampling) radi...

Biopsija horionskih čupica – CVS

Biopsija horionskih čupica – CVS (chorionic villi sampling) predstavlja intervenciju kojom se dobija materijal za određivanje stanja hromozoma - kariotipizaciju ploda. Ova se intervencija radi u prvom trimestru, između 11. i 14. nedelje gestacija, nakon 16. nedelje se...

3D i 4D ultrazvuk

Kod trodimenzionalnog (3D) i četvorodimenzionalnog (4D) ultrazvučnog pregleda se, pomoću kompjutera, pravi slika koja prikazuje bebu u tri dimenzije, a, ako se radi o četvorodimenzionalnom pregledu, gde je četvrta dimenzija vreme, beba se može videti baš onako kako...

Resutura – ponovno šivenje – epiziotomije

Epiziotmija je rez na međici koji se pravi da bi se olakšalo rađanje bebinog prednjačećeg dela. Rana koja nastaje nakon  epizotomije ušiva se po slojevima, nakon čega zarasta nakon nekoliko dana. Ukoliko dodje do rašivanja rane, potrebno je ponovno postavljanje šavova...

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Prijava na e-bilten

KONTAKT

Adresa:

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Telefoni:

+381 (0)21 55 13 31 +381 (0)63 69 11 89 +381 (0)21 300 76 59

Radno vreme:

Pon – Pet 08:00h – 20:00h Sub 8:00h – 13:00h

E-mail:

info@poliklinikanovakov.com

Osiguravajuće kuće: