Saveti za dojenje

– Obezbedite sebi udobnu stolicu na kojoj ćete dojiti i okružite je sa svim stvarima koje će vam biti potrebne tokom dojenja. Ako ste u krevetu, poduprite se sa jastucima.

– Držite bebu dovoljno visoko da može bez napora da dosegne do bradavice. Postavite glavicu bebe u pregib ruke i pridržavaje leđa i stražnjicu donjim delom ruke na kojoj leži i šakom.

– Opustite ramena. Brzo ćete se umoriti, boleće vas vrat i ramena, ako budete savijali leđa da bi približili bradavicu bebi.

– Ako vam mleko nadođe ubrzo nakon dojenja, malo se izmlazajte da bi smanjili osećaj napetosti.

– Ako dojke postanu pune i čvrste, bradavica se zaravnjuje i beba ne može pravilno da uzme bradavicu u usta. Izmlazajte malo mleka da bi omekšali areolu i kako mleko curi beba će se uhvatiti za bradavicu.

– Ako ste umorni ili zbog nečega morate da preskočite dojenje, izmlazajte mleko u bočicu. U tom slučaju bebu može nahraniti i neko drugi.

– Ako se stvori ragada na bradavici, dojite sa zdravom dojkom, dok rana ne zaraste. Hranite bebu kašikicom ukoliko ne želite da joj date mleko iz bočice.

– Ako bebe odbija da sisa, moguće je da ima problema sa disanjem. Pritisnite deo dojke da bi oslobodili mesto za bebin nosić.

– Ako osetite da imate povišenu temperaturu, a na grudima uočite sjajnu, crvenu fleku, obratite se lekaru. To bi mogao da bude znak začepljenja kanala. Na to mesto stavite tople obloge, utoplite i masirajte grudi i izmlazajte se. Ako ne uspe, zatražite pomoć patronažne sestre.

ZAKAŽITE PREGLED

kod akušera

CTG

CTG – kardiotokografija je metoda kojom se prati stanje bebe i utvrđuje da li postoje kontrakcije. Na prednji trbušni zid majke se, u predelu materice, postavljaju dve sonde – kalote. Jedna beleži otkucaje bebinog srca i na taj način prati stanje bebe, a druga da li...

Serklaža

Serklaža predstavlja intervenciju opšivanja grlića materice tokom trudnoće, u nekim stuacijama u kojima postoji rizik od prevremenog porođaja u tekućoj trudnoći, ili je došlo do kasnog pobačaja ili prevremenog porođaja u prethodnoj trudnoći. Pre postavljanja serklaža,...

Vađenje plodove vode – amniocenteza

Intervencija vađenja plodove vode – amniocenteza je intervencija kojom kojom se dobija materijal za određivanje stanja hromozoma - kariotipizaciju ploda. Ova se intervencija radi posle 16.nedelje, dok se biopsija horionskih čupica – CVS (chorionic villi sampling) radi...

Biopsija horionskih čupica – CVS

Biopsija horionskih čupica – CVS (chorionic villi sampling) predstavlja intervenciju kojom se dobija materijal za određivanje stanja hromozoma - kariotipizaciju ploda. Ova se intervencija radi u prvom trimestru, između 11. i 14. nedelje gestacija, nakon 16. nedelje se...

3D i 4D ultrazvuk

Kod trodimenzionalnog (3D) i četvorodimenzionalnog (4D) ultrazvučnog pregleda se, pomoću kompjutera, pravi slika koja prikazuje bebu u tri dimenzije, a, ako se radi o četvorodimenzionalnom pregledu, gde je četvrta dimenzija vreme, beba se može videti baš onako kako...

Resutura – ponovno šivenje – epiziotomije

Epiziotmija je rez na međici koji se pravi da bi se olakšalo rađanje bebinog prednjačećeg dela. Rana koja nastaje nakon  epizotomije ušiva se po slojevima, nakon čega zarasta nakon nekoliko dana. Ukoliko dodje do rašivanja rane, potrebno je ponovno postavljanje šavova...

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: