Spad prednjeg zida vagine i spuštanje bešike – cistocela

Spad prednjeg zida vagine i spuštanje bešike – cistocela, rezultat je prolaska vremena, starenja, smanjenja nivoa hormona i opuštanja svih tkiva, pa i tkiva vagine. Bešika gubi potporu i spušta se, što se subjektivno oseća kao „težina“, „vučenje na dole“, a u težim slučajevima, kako poblem napreduje, prednji zid vagine sa spuštenom bešikom spušta se do ivice velikih usana, pa i niže, što smeta čak i svakodnevnim aktivnostima.

Faktori rizika za nastanak spada bešike su vaginalni porođaji, rađanje dece veće porođajne mase, teški fizički poslovi, nasledni faktori i starija životna dob. Spuštanje bešike može, a ne mora da bude povezano sa nevoljnim oticanjem urina pri naporu.

Terapija spada bešike slična je terapiji nevoljnog oticanja urina i podmlađivanju odnosno zatezanju vagine.
Kod laserske terapije spada prednjeg zida bešike (cistocela) fototermički se deluje na tkivo, stvara se novi kolagen, učvršćuje se i podiže prednji zid vagine, čime se podiže i bešika kod spada I ili II stepena. Rezultat je veća podrška bešici i smanjenje opuštanja prednjeg zida vagine i bešike.

Kako izgleda procedura?

Za intervenciju je potrebno imati normalan nalaz Papanikolau testa i vaginalnog brisa.

Postupak se izvodi tako što se unutar vagine postavi staklena cev u koju se uvodi laserski nastavak. Laserom se tretira prvo kompletan obim vagine, potom prednji zid vagine u nekoliko navrata, a nakon toga sluzokoža na ulazu u vaginu i predeo oko uretre.

Intervencija je bezbolna i traje najviše 30 minuta, nakon čega se pacijentkinja može vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Koliko tretmana je potrebno?

Broj tretmana zavisi od stepena spada bešike – između pet i šest, u razmacima od po mesec dana. Maksimum efekta vidljiv je tri meseca posle poslednjeg tretmana.

Šta posle tretmana?

Sledećih 10 do 14 dana treba izbegavati seksualne odnose i dizanje težeg tereta. Nekoliko dana nakon tretmana vaginalni sekret može biti pojačan, može doći do manje izmene ciklusa i do prolaznog krvarenja.

ZAKAŽITE PREGLED

Lasersko zatezanje velikih usana (labia)

Velike i male usne su kožni nabori koji okružuju vulvu žene. Njihova funkcija je da štite ulaz u vaginu. Izgled velikih i malih usana se menja tokom razvoja žene - prolazi kroz različite faze i vrlo je individualan, nema “pogrešnog” i “lošeg” - koliko ima žena, toliko...

Epiziotomija – laserska terapija ožiljka

Šta je epiziotomija? Epiziotomija predstavlja rez na ulazu vagine, preko dela međice, kojim se proširuje izlaz vagine da bi beba lakše izašla. Ne pravi se uvek, a kada treba da se uradi procenjuju babica i lekar koji vode porođaj. Nakon izlaska bebe i posteljice i...

Hrkanje i „sleep apnea“

Glasno hrkanje može biti deo sindroma „sleep apnee“ – apneje u snu, prestanka disanja tokom spavanja, ali to što postoji hrkanje ne znači da mora  postojati i „sleep apnea“. Oko 45% muškaraca i oko 30% žena redovno hrču i u većini slučajeva – sem što smetaju onima sa...

Suvoća vagine – laserska terapija

Š­ta je suvoća vagine? Suvoća vagine je česta u godinama perimenopauze i kada nastupi menopauza, kao i kod žena koje su bile na terapiji karcinoma dojke, te ginekoloških karcinoma kod kojih su odstrani jajnici . Sem neprijatnog osećaja koji je prisutan sve vreme,...

Terapija hrkanja

NightLase terapija je laserska terapija koja na brz i neinvazivan vid poboljšavanja sna pacijenta. Ublažava efekte prestanka disanja u snu i smanjuje intenzitet hrkanja koristeći blago, površinsko Er: YAG lasersko svetlo, bez potrebe za anestezijom. Tokom terapije lasersko svetlo greje tkivo, izaziva njegovo zatezanje, što dovodi do smanjenja jačine hrkanja pacijenta i smanjenja efekata prestanka disanja u snu.

Kondilomi – laserska terapija

Kondilomi (genitalne bradavice) su seksualno prenosivo oboljenje koje se manifestuje pojavom bradavičastih izraslina na genitalnim organima i oko čmara. Mogu da se prošire i na vaginu i ka pubičnom predelu. Javljaju se u oko 1% seksualno prenosive populacije, a uzrok...

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: