Spavanje u trudnoći

Moguće je da ćete tokom trudnoće, posebno u trećem trimestru, imati problema sa spavanjem – teško je naći pravi položaj, stalno vam je toplo, često morate ustajati da mokrite, bole vas ledja, beba se pomera sve jače i jače, imate grčeve u nogama, otežano dišete ili srce lupa jače nego obično…

Ako imate grčeve u nogama, povucite prste ka gore sami ili zamolite nekog da to učini, zadržite se u tom položaju nekoliko sekundi, pa ponovite. Nekad pomogne da dignete noge, a ako se grčevi ponavljaju, konsultujte se sa svojim lekarom oko uzimanja suplmentacije mineralima i vitaminima.

Ako imate pojačano lupanje srca, ili imate osećaj da ste bez daha, pokušajte da legnete na levu stranu, savijte kolena, stavite jastuk izmedju kolena, ispod stomaka i ispod donjeg dela ledja.

Kod čestog mokrenja tokom noći, uglavnom nema pomoći, sem da pokušate da smanjite unos tečnosti pre spavanja, kao i da izbegavate gazirana pića, kafu i čaj jer oni deluju diuretički.

Pokušajte da se krećete tokom dana, ako vam to stanje trudnoće dozvoljava, umerena fizička aktivnost je odlična stvar za dobar san. Izbegavajte pića sa kofeinom – kole, kafu i čaj, istuširajte se pre spavanja mlakom vodom i obavezno provetrite prostoriju.

Položaji za spavanje

Možete da spavate u kom god položaju želite, ako vam to odgovara. Zbog smanjenog dotoka krvi i eventualnog osećaja muke treba što manje spavati na ledjima, tako da će vam najudobnije biti dok ležite sa strane, malo savijenih kolena, sa jastukom ispod donjeg dela kičme i izmedju kolena. Ako imate utisak da vam stomak «visi» sa strane, stavite i maji jastuk ispod njega, da ga malo podignete.

Neke žene vole da spavaju na cisokom uglavlju, a neke da malo podignu noge – uradite onako kako vam odgovara – najvažnije je da se naspavate.

U prvom trimestru, čak i tokom ranog drugog trimestra, ako se probudite ležeći na stomaku, nemojte brinuti, nećete naškoditi bebi. To vam se neće desiti tokom kasnije trudnoće, tada gotovo je nemoguće spavati na stomaku, neudobno je i sami ćete izbegavati taj položaj.

ZAKAŽITE PREGLED

kod akušera

Epizotomija

Šta je epizotomija? Kada se radi? Da li uvek mora da se radi?

CTG

Šta je CTG? Kada se radi? Kako se radi CTG? Šta se procenjuje CTG-om?

Serklaža

Šta je serklaža? Koje su indikacije za serklažu? Kako se radi? Ima li rizika od intervencije?

3D i 4D ultrazvuk

Šta je 3D a šta 4D ultrazvuk? Šta je potrebnod da bi se beba lepo videla? Šta se vidi?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: