Šta ako porođaj krene – na neočekivanom mestu i u neočekivano vreme… ili – kako poroditi ženu

Šta ako porođaj krene, a ne može se stići do medicinskog osoblja? To je situacija u kojoj niko ne želi da se zatekne, ali – događa se. Zato nije loše znati koji su koraci da se pomogne.

Kao prvo, uvek pozovite Hitnu pomoć i ako ne mogu da stignu do vas na vreme, ostanite sa njima na vezi, da mogu da vam pomognu savetima i podrškom. Kažite im koliko je porodilja trudna, koja je beba po redu, koliko su česte kontrakcije, kolike su pauze između kontrakcija, koliko traju i koliko porodilja krvari.

Kao drugo, treba što manje da se uplićete – porođaj je u ogromnoj većini slučajeva potpuno prirodna stvar i priroda će učini šta treba – mnogo uplitanja samo može da uspori ili čak naškodi. Stvarna pomoć je potrebna kod komplikacija – a teško da to sami možete da rešite.

Najvažnije je da majci budete blizu, da joj date podršku i da se pobrinete za bebu kada izađe napolje. Ono što je važno je:
– Ne dajte porodilji nikakvu hranu jer može da povrati.
– Ako želi da pije, dajte joj samo vode, u malim gutljajima, najbolje samo da ovlaži usta. Ako imate leda, možete joj dati da sisa.
– Tokom prve faze porođaja stavite porodilju u sedeći položaj ili joj pomozite da klekne ili bude „na sve četiri“ na podu, na čistom čaršavu, ili na krevetu. Ukoliko joj je udobnije, može i da se kreće. Umirujte je i savetujte da „prodiše“ kontrakcije. Masirajte joj donji deo leđa i osvežavajte prebrisavanjem lica hladnom vodom.
– Kada počne druga faza porođaja i jaki naponi, porodilja ima nagon da gura. Ispod i oko nje treba da su čisti čaršavi, da se smanji rizik od infekcije. Porodilja treba da skine svu odeću koja može da smeta porođaju – da bude naga od pojasa nadole. Gornji deo tela neka bude uspravljen, da može lakše da se napinje.
– Nemojte vući bebu za glavu i ramena kada krenu da se pomaljaju – sačekajte da sama izađe!
– Ako je oko bebinog vrata pupčana vrpca, proverite da nije zategnuta, i nežno je i pažljivo prebacite preko glave da biste oslobodili bebu i sprečili gušenje.
– Sačekajte da beba sama proplače, nemojte je udarati. Ako ne plače, otvorite joj usta i proverite da li diše.
– Operite i osušite ruke pre nego što prihvatite bebu – klizava je i može vam ispasti, pažljivo je držite. Umotajte je u čist peškir ili čaršav i položite je na majčine grudi, neka je prihvati i čvrsto drži.
– Kada počne treća faza porođaja – rađanje posteljice, nemojte ništa pritiskati niti vući pupčanik. Kada se porodi posteljica, ako je pomoć na putu, nemojte presecati pupčanik. Ako nije, pupčanik se sme preseći isključivo sterilisanim makazama ili nožem, posteljica se ne baca, da bi se mogla kontrolisati njena celovitost, a patrljak pupčanika tretirati jodom i čvrsto vezati sterilnom tračicom, čistim, dezinfikovanim rukama.

ZAKAŽITE PREGLED

kod akušera

CTG

CTG – kardiotokografija je metoda kojom se prati stanje bebe i utvrđuje da li postoje kontrakcije. Na prednji trbušni zid majke se, u predelu materice, postavljaju dve sonde – kalote. Jedna beleži otkucaje bebinog srca i na taj način prati stanje bebe, a druga da li...

Serklaža

Serklaža predstavlja intervenciju opšivanja grlića materice tokom trudnoće, u nekim stuacijama u kojima postoji rizik od prevremenog porođaja u tekućoj trudnoći, ili je došlo do kasnog pobačaja ili prevremenog porođaja u prethodnoj trudnoći. Pre postavljanja serklaža,...

Vađenje plodove vode – amniocenteza

Intervencija vađenja plodove vode – amniocenteza je intervencija kojom kojom se dobija materijal za određivanje stanja hromozoma - kariotipizaciju ploda. Ova se intervencija radi posle 16.nedelje, dok se biopsija horionskih čupica – CVS (chorionic villi sampling) radi...

Biopsija horionskih čupica – CVS

Biopsija horionskih čupica – CVS (chorionic villi sampling) predstavlja intervenciju kojom se dobija materijal za određivanje stanja hromozoma - kariotipizaciju ploda. Ova se intervencija radi u prvom trimestru, između 11. i 14. nedelje gestacija, nakon 16. nedelje se...

3D i 4D ultrazvuk

Kod trodimenzionalnog (3D) i četvorodimenzionalnog (4D) ultrazvučnog pregleda se, pomoću kompjutera, pravi slika koja prikazuje bebu u tri dimenzije, a, ako se radi o četvorodimenzionalnom pregledu, gde je četvrta dimenzija vreme, beba se može videti baš onako kako...

Resutura – ponovno šivenje – epiziotomije

Epiziotmija je rez na međici koji se pravi da bi se olakšalo rađanje bebinog prednjačećeg dela. Rana koja nastaje nakon  epizotomije ušiva se po slojevima, nakon čega zarasta nakon nekoliko dana. Ukoliko dodje do rašivanja rane, potrebno je ponovno postavljanje šavova...

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: