Dopler u trudnoći – šta je i kada se koristi?

Dopler u trudnoći pregled kojim se ultrazvučni talasi koriste za praćenje i merenje protoka krvi kroz različita tkiva bebe.

Postoji nekoliko vrsta Dopler tehnike, a najčešće se koriste pulsni, kolor i „power“ Doppler.

U prvom trimestru (ultrazvučni pregled u prvom trimestru) se Dopler može korisiti u skriningu poremećaja hromozoma – proveri protoka kroz jetru bebe, krvi sud duktus venozus i kroz desni zalistak srca.

U drugom trimestru (ultrazvučni pegled u drugom trimestu) Dopler se koristi i kao dopunski pregled srca bebe (fetalne ehokariografije) – gleda se smer kretanja krvi kroz pretkomore i komore te kroz velike krvne sudove srca, kao i brzina protoka kroz njih, a i da li ima mešanja krvi.

Sem pregleda srca, dopler u trudnoći proverava i stanje bebe, posebno ako je manja nego što bi se očekivalo, ali i rutinski, posle 32. nedelje, najčešće praćenjem protoka kroz pupčanu arteriju, srednju moždanu arteriju, a po potrebi i kroz druge krvne sudove – pupčanu venu, duktus venozus, aortu, bubrežne arterije… Dopler se koristi i kod sumnji na neke anomalije, ali i postojanja interblizanačke transfuzije, sumnje na malokrvnost bebe kod neslaganja Rh statusa majke i oca (Rh negativna majka/Rh pozitivan otac), kod provere stanja bebe kod zaostajanja bebe u rastu, smanjene količine plodove vode i uznapredovalog starenja posteljice.

ZAKAŽITE PREGLED

kod akušera

Epizotomija

Šta je epizotomija? Kada se radi? Da li uvek mora da se radi?

CTG

Šta je CTG? Kada se radi? Kako se radi CTG? Šta se procenjuje CTG-om?

Serklaža

Šta je serklaža? Koje su indikacije za serklažu? Kako se radi? Ima li rizika od intervencije?

3D i 4D ultrazvuk

Šta je 3D a šta 4D ultrazvuk? Šta je potrebnod da bi se beba lepo videla? Šta se vidi?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: