Šta poneti na letovanje?

Sadržaj nesesera koji nosite sa sobom na letovanje potrebno je planirati unapred da bi se „pokrili“ svi najčešći probleme koji se mogu javiti tokom odmora. Naravno, šta nosite zavisi i kuda i kako putujete i koliko ste trudni – na samom početku trudnoće, do 14. nedelje može Vas mučiti muka – ponećete vitamina B6, dok na kraju drugog trimestra možete imati gorušicu, pa će vam dobro doći antacidi. Dakle, napravite plan i polako počnite da pakujete, planiranje je ključ kasnijeg uživanja.

Ukoliko imate proširene vene, otiču vam noge ili putujete avionom na dalje destinacije, dobro je da nosite neki od heparinskih gelova ili masti koje treba da mažete pre puta, laganim masiranjem od vrhova prstiju ka gore. Te kreme možete mazati dva puta dnevno, ujutro i uveče. Za gorušicu, tako čestu u drugom delu trudnoće, dobro je poneti antacide, u obliku tableta za žvakanje koje možete pogrickati tri puta dnevno, jedan do dva sata nakon jela ili pre spavanja. Neki probiotik je takodje veoma važan sastojak vašeg nesesera, posebno za prvih nekoliko dana boravka na letovanju, ili ukoliko dodje do neprijatne dijareje, koja nije neuobičajena kada dodje do promene uobičajene ishrane. Zatvor, baš kao i dijareja, može biti pratilac promene ishrane, pa nije loše poneti sredstvo protiv zatvora, po mogućstvu bazirano na prirodnim sastojcima, a o vrsti se obavezno konsultujte sa svojim lekarom, da ne bi efekat bio suprotan – takva sredstva mogu da izazovu naglu stolicu i da dovedu i do kontrakcija.

Ukoliko imate česte glavobolje, paracetamol je lek koji je bezbedan u trudnoći i obavezno ga ponesite i za slučaj da imate temperaturu, ali on nikako nije zamena za pregled i ako dodje do temperature, obavezno se javite lekaru. Antibiotike nemojte piti na svoju ruku, takvoj terapiji uvek treba da prethodi konsultacija lekara i indikacija za njihovo uzimanje. Izbegavajte ibuprofen, posebno ako ste prešli 24 nedelje trudnoće.

Jedan od čestih problema u trudnoći je izmena sekreta, koji može biti pojačan ili može izmeniti miris i praviti neprijatnosti – bol pri odnosu ili mokrenju, svrab, čak i povećati rizik od prevremenog porodjaja. Da biste smanjili mogućnost infekcije, ponesite sredstvo za intimnu higijenu i izbegavajte upotrebu običnog sapuna, a dobro je i, radi preventive i održavanja normalne flore vagine, posebno kod kupanja u bazenu, moru ili reci, poneti i vaginalete sa Latobacillus-om. Ukoliko često imate vaginalne infekcije, posavetujte se sa svojim ginekologom koje vaginalete da ponesete ukoliko dodje do infekcije.

Ukoliko koristite vitaminsku suplementaciju, ponesite dovoljnu količinu za ceo boravak, a jedan od nezaobilaznih sastojaka putnog nesesera mora biti krema za sunčanje sa visokim zaštitinim faktorom, koju treba da mažete nekoliko puta tokom dana, a posebno posle kupanja.

I na kraju – ne preterujte sa aktivnostima, nemojte se umarati i unosite dovoljno tečnosti. Nemojte se izlagati suncu izmedju 11 i 16h, izbegavajte djakuzi i saunu… i – uživajte u odmoru u iščekivanju najlepšeg dogadjaja u životu

ZAKAŽITE PREGLED

kod akušera

Epizotomija

Šta je epizotomija? Kada se radi? Da li uvek mora da se radi?

CTG

Šta je CTG? Kada se radi? Kako se radi CTG? Šta se procenjuje CTG-om?

Serklaža

Šta je serklaža? Koje su indikacije za serklažu? Kako se radi? Ima li rizika od intervencije?

3D i 4D ultrazvuk

Šta je 3D a šta 4D ultrazvuk? Šta je potrebnod da bi se beba lepo videla? Šta se vidi?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: