Ultrazvuk dojki

Kompletni pregled dojke obuhvata manuelni pregled i ultrazvuk dojki.

Ultrazvuk dojki preporučuje se kao dopuna mamografiji, kao i kod skrininga kod mladih žena, kod kojih preovladjuje žlezdani tip tkiva. Preporuka je da se sa ultrazvučnim pregledima dojki počne sa 30 godina starosti, odnosno pre planirane prve trudnoće, ukoliko se ona planira pre 30. rođendana.

Samopregled dojke savetuje se svakog meseca, ali nikako ne može da bude zamena za redovne preglede lekara.

Ultrazvučno se mogu uočiti različite promene u tkivu dojki, a najčešće su:
1. Ciste u dojkama su balončići ispunjeni u većini slučajeva bistrim sadržajem, različite veličine od milimetarskih do više santimetara, a posledica su hormonskih promena i javljaju se u dobnoj grupi od 35-45god. Ciste mogu nestati spontano, ali, se takođe mogu i evakuisati putem igle što predstavlja uobičajenu, gotovo bezbolnu proceduru.
2. Fibroadenomi dojke predstavljaju solidne, dobroćudne tumore, karakteristične za mlađu dobnu grupu, najčešće dijametara do 1,5cm kada ne zahtevaju hiruršku intervenciju, već samo praćenje.
3. Maligni tumori se u većini slučajeva jasno otkrivaju ultrazvučno, ali zbog određenog procenta nekih koji su „skriveni” ovom metodom neophodno je kod sumnje na tumor uraditi i mamografiju.

Ultrazvuk dojki se savetuje da ga radi iskusan lekar radiolog ili ginekolog sa velikim iskustvom u ultrazvučnoj dijagnostici promena u dojci.

ZAKAŽITE PREGLED

kod ginekologa

Promene na grliću

Šta mogu biti promene na grlću? Da li su opasne? Šta se radi kad se nadju?

Ciste na jajniku

Kako izgledaju ciste na jajniku? Da li se operišu? Koje vrste postoje?

Folikulometrija

Šta je folikulometrija? Šta je indikacija? U kom delu ciklusa se radi? Koliko često se radi u toku jednog ciklusa?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: