Ultrazvuk u prvom trimestru trudnoće

Zašto se radi ultrazvuk u prvom trimestru?

Ultrazvuk u prvom trimestru trudnoće radi se u periodu između 11 i 14 nedelje, odnosno kada je beba, od temena do trtice, dugačka između 45 i 80 mm. Ultrazvučni pregled se radi, sem da se pregleda morfologija ploda, i da se proceni rizik od najčešćih hromozomopatija.

Šta se gleda tokom ultrazvuka u prvom trimestru?

Kada se radi ultrazvuk u prvom trimestru, gleda se kompletna morfologija ploda – njegov izgled. Pregleda se lobanja – osifikacija, izgled, mozak – podela na dve hemisfere, adekvatno ispunjavanje lobanje moždanom masom, lice, grudni koš – pluća i srce, želudac – postojanje i položaj u abdomenu, insercija pupčanika u prednji trbušni zid, ruke, noge, bešika… Proverava se brzina otkucaja srca bebe i tzv „markeri“ hromozomopatija – postojanje nosne kosti, protoci kroz određene krvne sudove bebe i debljina bebinog vrata.

Pročitajte više o pregledima u trudnoći >>>

Da li se tokom UZ pregleda može sve videti?

Beba je jako mala u tom periodu i ne mogu se jasno videti delovi tela kao u kasnijoj trudnoći, ali se može postaviti sumnja na velike anomalije i u ovom periodu.

Kako se određuje rizik od hromozomopatija na osnovu UZ pregleda u prvom trimestru?

Postoji četiri parametra na osnovu kojih se određuje rizik – ukoliko beba ima normalno osifikovanu nosnu kost, deo iza bebinog vrata je u normalnim vrednostima za gestaciju, normalni su protoci kroz krvni sud u jetri i kroz desnu komoru srca ploda, rizici se smanjuju.

Šta ako neki od parametara tokom UZ skrininga odstupaju od normale?

Nakon UZ u prvom trimestru radi se biohemijski skrining hromozomopatija. Na osnovu vrednosti kombinovanog testa – ultrazvučnog pregleda i biohemijskog skrininga, donosi se odluka da li se nastavljaju dalja ispitivanja ili ne. Stopa detekcije najčešćih hromozomopatija je kombinovanim testom oko 85%, uz stopu lažno pozitivnih vrednosti od oko 5%, a moguće je nastaviti ispitivanja analizom slobodne ćelijske DNK ploda u krvi majke (NIPT) ili kariotipizacijom (dijagnostika hromozomopatija)

ZAKAŽITE PREGLED

kod akušera

Epizotomija

Šta je epizotomija? Kada se radi? Da li uvek mora da se radi?

CTG

Šta je CTG? Kada se radi? Kako se radi CTG? Šta se procenjuje CTG-om?

Serklaža

Šta je serklaža? Koje su indikacije za serklažu? Kako se radi? Ima li rizika od intervencije?

3D i 4D ultrazvuk

Šta je 3D a šta 4D ultrazvuk? Šta je potrebnod da bi se beba lepo videla? Šta se vidi?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: