Umor u trudnoći i poteškoće sa disanjem

Nekad imam osećaj da ne mogu da se nadišem dovoljno. Da li je to normalno?

Osećaj da se „ne može dovoljno nadisati” nije redak u trudnoći, ali treba da to spomenete vašem lekaru, s obzirom da, ako to traje duže ili vam pričinjava problem, nekada morate da konsultujete i kardiologa.
Pazite na težinu i obratite pažnju na to kako se držite – ispravite kičmu i držite se pravo, posebno kada sedite.

Imam utisak da dišem brže nego pre trudnoće. Zašto?

Pluća se prilagodjavaju posebnim potrebama tokom trudnoće. Pošto se ubrzava metabolizam, proizvodi se više ugljen dioksida koji se mora izbaciti preko pluća. Istovremeno, povećava se količina kiseonika koji vaše telo unosi i povećava se kapacitet pluća – pošto se više udiše i izdiše, mora se i brže disati!

Da li je normalno što nekad ne mogu da se nadišem?

Normalno je da nekad imate osećaj da ne možete da dovoljno duboko udahnete. Razlog tome je to što vam materica sa bebom postaje velika i širi se na gore, pritiskajući dijafragmu i pluća, što otežava duboko disanje. Progesteron, s druge strane, ubrzava disanje, pa i zato možete imati osećaj da vam se tempo disanja poremetio.

Zašto sam stalno umorna?

Telo tokom trudnoće radi mnogo više nego van trudnoće i zbog povećanih potreba organizma, ubrzava se metabolizam. Normalno je da osećate umor u trudnoći i da se, uopšte uzevši, lakše umarate. Odmarajte se više tokom dana, pokušajte da se krećete na svežem vazduhu, a kada pre nego što legnete da spavate istuširajte se mlakom vodom i opustite se.

Stalno osećam umor u trudnoći – mislila sam da će to proći nakon prvog trimestra, ali sad sam već 26 nedelja i dalje sam stalno umorna? Da li je to normalno?

Naravno – savremena žena ima neuporedivo više obaveza i stresa nego žene ranijih doba i mnogo očekuje od sebe. Nije dovoljno što ste trudni – što je već samo po sebi napor za organizam, nego imate i posao i brigu o porodici.

Treba se više odmarati, koristiti svaki slobodan momenat da sednete, odahnete i podignete noge i prepustite nešto od obaveza i drugima… Naravno, umor koji osećate može da potiče i od malokrvnosti, pa je potrebno da na to skrenete pažnju svom lekaru i da proverite stanje svoje krvne slike.

Imam utisak da mi se promeni ritam otkucaja srca i da mi srce povremeno “preskoči”. Da li je to opasno?

Ako vam se to desi samo s vremena na vreme, nema potrebe da se brinete. Ali, ako vam se događa često, ne možete da se nadišete kad se to dešava ili imate bol u grudima, obavezno se što pre javite lekaru.

ZAKAŽITE PREGLED

kod akušera

CTG

CTG – kardiotokografija je metoda kojom se prati stanje bebe i utvrđuje da li postoje kontrakcije. Na prednji trbušni zid majke se, u predelu materice, postavljaju dve sonde – kalote. Jedna beleži otkucaje bebinog srca i na taj način prati stanje bebe, a druga da li...

Serklaža

Serklaža predstavlja intervenciju opšivanja grlića materice tokom trudnoće, u nekim stuacijama u kojima postoji rizik od prevremenog porođaja u tekućoj trudnoći, ili je došlo do kasnog pobačaja ili prevremenog porođaja u prethodnoj trudnoći. Pre postavljanja serklaža,...

Vađenje plodove vode – amniocenteza

Intervencija vađenja plodove vode – amniocenteza je intervencija kojom kojom se dobija materijal za određivanje stanja hromozoma - kariotipizaciju ploda. Ova se intervencija radi posle 16.nedelje, dok se biopsija horionskih čupica – CVS (chorionic villi sampling) radi...

Biopsija horionskih čupica – CVS

Biopsija horionskih čupica – CVS (chorionic villi sampling) predstavlja intervenciju kojom se dobija materijal za određivanje stanja hromozoma - kariotipizaciju ploda. Ova se intervencija radi u prvom trimestru, između 11. i 14. nedelje gestacija, nakon 16. nedelje se...

3D i 4D ultrazvuk

Kod trodimenzionalnog (3D) i četvorodimenzionalnog (4D) ultrazvučnog pregleda se, pomoću kompjutera, pravi slika koja prikazuje bebu u tri dimenzije, a, ako se radi o četvorodimenzionalnom pregledu, gde je četvrta dimenzija vreme, beba se može videti baš onako kako...

Resutura – ponovno šivenje – epiziotomije

Epiziotmija je rez na međici koji se pravi da bi se olakšalo rađanje bebinog prednjačećeg dela. Rana koja nastaje nakon  epizotomije ušiva se po slojevima, nakon čega zarasta nakon nekoliko dana. Ukoliko dodje do rašivanja rane, potrebno je ponovno postavljanje šavova...

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: