Vežbe za najčešće tegobe

Vežbe za bolove u leđima

S obzirom da je jedna od najčešćih tegoba tokom trudnoće bol u leđima, a da je jedan od njegovih uzroka težine prednjeg dela tela zbog same trudnoće, način na koji se možemo boriti protiv njega je da ojačamo mišiće kako samog stomaka tako i mišiće leđa.

Stanite tako da su vam stopala rastavljena, u nivou kukova, a da stojite celim stopalom na zemlji. Kolena su meka, a ramena ivucite k natrag. Polako povucite karlicu ka napred, tako da savijete leđa koliko god to možete, malo se zadržite u tom položaju i onda vratite u normalu.

Udahnite duboko i, dok polako ispuštate vazduh, uvucite stomak koliko god možete, istovremeno povlačeći karlicu u celini napred, kao u prethodnoj vežbi. Zadržite se malo u tom položaju i kad izdahnete vazduh. Ovu vežbu možete raditi i tako što i ruke i noge stavite na pod (“četvoronoške”) – odaberite šta vam više prija.

Vežbe za pod karlice

Pod karlice predstavlja grupu mišića koji se nalaze na njenom dnu i podržavaju sve unutrašnje organe, uključujući i matericu. Tokom trudnoće oni trpe veliki pritisak, a za vreme porođaja moraju da omoguće bebi da izađe. Sledeće vežbe trebalo bi da radite celog života, da biste smanjili mogućnost spuštanja materice i nevoljnog oticanja mokraće. Jaki mišići poda karlice omogućiće i bolje odnose!

Vežbe su vrlo jednostavne – udahnite i dok polako izdišete stisnite čmar, kao da ne dozvoljavate pražnjenje, istovremeno stiskajući i uretru, kao da ne dozvoljavate mokrenje. Ukoliko vam je lakše, pokušajte da vežbu naučite DOK mokrite, prekidajući mlaz. Izbrojte do tri i opustite mišiće. Kada je savladate, radite je kad god možete što više i što češće.

Ove vežbe su naročito korisne za smanjenje neprijatnosti tokom trudnoće:

  • Kruženje vratom (smanjivanje napetosti u vratu i ramenima) – stavite bradu na grudni koš i polako kružite glavom na desno, ka nazad, napred i na levo, sve vreme opuštenih mišića vrata. Kružite tri puta desno i tri puta levo.
  • Istezanje stopala (popravljenje cirkulacije u nogama, prevencija proširenih vena, otečenih članaka i grčeva u nogama) – podignite noge dok sedite ili ležite. Savijte članak i privucite prste na nogama ka sebi. Kružite stopalima prvo upolje, zatim naniže, na unutra i na gore. Kada zatvorite krug, idite u suprotnom smeru.
  • Istezanje listova (smanjuje grčeve u nogama): zamolite nekog da vam pritisne koleno noge u kojoj se javio grč, dok dugom rukom obuhvati stopalo i povuče ga ka vama.
  • Istezanje grudnog koša – polako udahnite, u sebi brojte do pet, istovremeno podižući obe ruke iznad glave. Dok izdišete polako spuštajte ruke sve dok nisu potpuno istegnute, ispružene iza leđa. Izbrojte u tom položaju do pet. Ova vežba smanjiće napetost u ramenima i ispod rebara, istovremeno jačajući gornji deo leđa i poboljšavajuži varenje. Pazite, međutim, da ne izvijate leđa dok radite ovu vežbu. Za bebu se ne bojte, kontrlisano dizanje ruku iznad glave joj neće škoditi.
  • Kruženje rukama – ispružite ruke i polako ih podignite na nivo ramena. Držeći dlanove okrenute ka gore počnite da kružite ispruženim rukama, praveći prvo male pa sve veće krugove, brojeći do deset. Nakon toga promenite smer i kružite u suprotnom smeru. Ova vežba ojačava gornji deo leđa i mišiće nadlaktice.
  • Kruženje ramenima – stavite prste na ramena i kružite laktovima prvo ka napred, potom ka natrag. Ova vežba smanjuje napetost u gornjem delu leđa koja je rezultat lošeg stava ili težine grudi.
  • Vežbe karlicom – postavite se na «sve četiri» – šake i kolena na pod, glava je u istom nivou sa kičmom koja je ispravljena. Uvucite stomak i zadnjicu. Povucite donji deo kičme ka unutra, zadržite se malo u tom položaju i vratite u početni.

ZAKAŽITE PREGLED

kod akušera

CTG

CTG – kardiotokografija je metoda kojom se prati stanje bebe i utvrđuje da li postoje kontrakcije. Na prednji trbušni zid majke se, u predelu materice, postavljaju dve sonde – kalote. Jedna beleži otkucaje bebinog srca i na taj način prati stanje bebe, a druga da li...

Serklaža

Serklaža predstavlja intervenciju opšivanja grlića materice tokom trudnoće, u nekim stuacijama u kojima postoji rizik od prevremenog porođaja u tekućoj trudnoći, ili je došlo do kasnog pobačaja ili prevremenog porođaja u prethodnoj trudnoći. Pre postavljanja serklaža,...

Vađenje plodove vode – amniocenteza

Intervencija vađenja plodove vode – amniocenteza je intervencija kojom kojom se dobija materijal za određivanje stanja hromozoma - kariotipizaciju ploda. Ova se intervencija radi posle 16.nedelje, dok se biopsija horionskih čupica – CVS (chorionic villi sampling) radi...

Biopsija horionskih čupica – CVS

Biopsija horionskih čupica – CVS (chorionic villi sampling) predstavlja intervenciju kojom se dobija materijal za određivanje stanja hromozoma - kariotipizaciju ploda. Ova se intervencija radi u prvom trimestru, između 11. i 14. nedelje gestacija, nakon 16. nedelje se...

3D i 4D ultrazvuk

Kod trodimenzionalnog (3D) i četvorodimenzionalnog (4D) ultrazvučnog pregleda se, pomoću kompjutera, pravi slika koja prikazuje bebu u tri dimenzije, a, ako se radi o četvorodimenzionalnom pregledu, gde je četvrta dimenzija vreme, beba se može videti baš onako kako...

Resutura – ponovno šivenje – epiziotomije

Epiziotmija je rez na međici koji se pravi da bi se olakšalo rađanje bebinog prednjačećeg dela. Rana koja nastaje nakon  epizotomije ušiva se po slojevima, nakon čega zarasta nakon nekoliko dana. Ukoliko dodje do rašivanja rane, potrebno je ponovno postavljanje šavova...

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: