Znaci da se porođaj približava

Ukoliko trudnoća protekne kako treba, oko 40. nedelje trudnoće započinje porođaj, ali se nemojte brinuti ni ako počne malo ranije, ni ako malo zakasni – smatra se da je porođaj u terminu između 38 i 42 nedelje gestacije. Ipak, na vreme treba spremiti stvari za porodilište (spisak stvari za porodilište)

Znaci da se porođaj približava…

Često se desi da trudnica nije sigurna da li je porođaj počeo ili ne i zato je važno razlikovati prave od lažnih kontrakcija. Ne moraju da se jave svi nabrojani znaci da se porođaj približava, ali nemojte očekivati da ih imate sve, ili bar ne u isto vreme. Isto tako, njihova pojava ne mora da znači da je porođaj jako blizu, ali nas upozorava da se približava.

Brakston Hiksove kontrakcije (tzv. lažni trudovi) su nepravilne kontrakcije koje pripremaju telo za porođaj. One se ne pojačavaju i ne menjaju intenzitet i nisu toliko bolne kao što su prave kontrakcije. Isto tako, više ih osećate u samom stomaku nego u leđima, kao što je to slučaj kod pravih kontrakcija. Kako se porođaj približava, ove lažne kontrakcije mogu se javljati češće, ali nemaju neku ustaljenu šemu pojavljivanja, posebno ne postaju češće i jače, kao što je to slučaj sa pravim, koje ne prestaju i ne smanjuju se ma šta radili.

“Spuštanje” stomaka – već oko četiri nedelje pre porođaja, ali i kasnije, možete osetiti da Vam se stomak “spustio” i da lakše dišete, kao i da nemate tegobe poput gorušice i žgaravice.

Izlazak “sluznog čepa” – jedan od neposrednijih znakova da je porođaj veoma blizu je izlazak tzv. “sluznog” čepa – kada grlić počne da se širi i skraćuje, možete primetiti sluzav iscedak, koji može biti i blago sukrvav, ali ne mora baš da izgleda kao “čep”, više kao sluzavi obilniji sekret. Ako primetite da je iscedak sveža krv, ODMAH se javite lekaru!

Pravi znaci porođaja!

Pravi trudovi –
čitajući samo literaturu o porođaju, većina žena se pita da li će između silnih “bolova u leđima”, “lažnih kontrakcija”, “pritiska bebine glavice” i sličnih pojava koje prate trudnoću, biti u stanju da prepoznaju prave kontrakcije koje uvode u porođaj. Sasvim je sigurno da ćete ih prepoznati. One postaju sve jače i sve češće, sve teže možete da ih “prodišete”, i ništa što uradite – bilo da legnete, da šetate, da sednete, neće ih zaustaviti. Kad dođe do takvih kontrakcija, odmah se javite u porodilište – čak i da ste pogrešili i da se vratite kući jer još uvek imate vremena, bolje je nego da jedva stignete do porođajne sale. U protivnom – neka se partner pripremi šta raditi ako treba da vas porodi.

Prskanje vodenjaka (oticanje plodove vode) – plodova voda okružuje bebu u materici. Kod većine žena do prskanja vodenjaka ne dolazi pre nego što dođe do kontrakcija, a ako se to desi, voda može samo da “curka”, ali i da oticanje bude veoma obilno. Kada dođe do oticanja plodove vode, morate se ODMAH javiti u porodilište, bez obzira u kojoj ste nedelji trudnoće, jer to zahteva smeštanje u bolnicu.

Krvarenje – bilo kakvo krvarenje je znak da treba odmah da se javite lekaru, bez obzira na to koja je starost trudnoće i da li je porođaj zaista blizu!
Ukoliko ne dođe do porođaja u terminu koji je određen na početku trudnoće, potrebno je javiti se u porodilište radi pregleda, a ako ne dođe do porođaja do 41. nedelje, u većini slučajeva se porođaj indukuje.

ZAKAŽITE PREGLED

kod akušera

CTG

CTG – kardiotokografija je metoda kojom se prati stanje bebe i utvrđuje da li postoje kontrakcije. Na prednji trbušni zid majke se, u predelu materice, postavljaju dve sonde – kalote. Jedna beleži otkucaje bebinog srca i na taj način prati stanje bebe, a druga da li...

Serklaža

Serklaža predstavlja intervenciju opšivanja grlića materice tokom trudnoće, u nekim stuacijama u kojima postoji rizik od prevremenog porođaja u tekućoj trudnoći, ili je došlo do kasnog pobačaja ili prevremenog porođaja u prethodnoj trudnoći. Pre postavljanja serklaža,...

Vađenje plodove vode – amniocenteza

Intervencija vađenja plodove vode – amniocenteza je intervencija kojom kojom se dobija materijal za određivanje stanja hromozoma - kariotipizaciju ploda. Ova se intervencija radi posle 16.nedelje, dok se biopsija horionskih čupica – CVS (chorionic villi sampling) radi...

Biopsija horionskih čupica – CVS

Biopsija horionskih čupica – CVS (chorionic villi sampling) predstavlja intervenciju kojom se dobija materijal za određivanje stanja hromozoma - kariotipizaciju ploda. Ova se intervencija radi u prvom trimestru, između 11. i 14. nedelje gestacija, nakon 16. nedelje se...

3D i 4D ultrazvuk

Kod trodimenzionalnog (3D) i četvorodimenzionalnog (4D) ultrazvučnog pregleda se, pomoću kompjutera, pravi slika koja prikazuje bebu u tri dimenzije, a, ako se radi o četvorodimenzionalnom pregledu, gde je četvrta dimenzija vreme, beba se može videti baš onako kako...

Resutura – ponovno šivenje – epiziotomije

Epiziotmija je rez na međici koji se pravi da bi se olakšalo rađanje bebinog prednjačećeg dela. Rana koja nastaje nakon  epizotomije ušiva se po slojevima, nakon čega zarasta nakon nekoliko dana. Ukoliko dodje do rašivanja rane, potrebno je ponovno postavljanje šavova...

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: