Gljivice na noktima: Kako ih tretirati?

Da li ste primetili promene na noktima poput žućkaste, beličaste ili braonkaste boje, zadebljanja i lomljivosti? Ovi znaci mogu ukazivati na prisustvo gljivične infekcije nokta. Iako ova infekcija nije opasna, predstavlja značajan estetski problem, posebno tokom letnjih meseci kada često nosimo obuću sa otvorenim prstima. 

Gljivične infekcije noktiju češće se javljaju na noktima stopala, a mogu biti posledica povrede nokta, oslabljenog imunološkog sistema ili drugih zdravstvenih problema poput šećerne bolesti ili hronične venske insuficijencije.

Kako sprečiti pojavu gljivica na noktima?

Prevencija je uvek najbolji pristup, a evo nekoliko saveta kako da sprečite infekciju nokta:

  • Nosite udobnu obuću od prirodnih materijala kako biste smanjili rizik od povrede koje mogu biti podloga za razvoj gljivica na noktima.
  • Održavajte higijenu stopala tako što ćete ih redovno prati, a nakon svakog pranja nogu, čistim peškirom dobro posušite kožu između prstiju i sve nokte.
  • Uvek nosite pamučne čarape, a ukoliko ste ceo dan u zatvorenoj obući, obavezno promenite čarape posle nekoliko sati. 
  • Ako se stopala mnogo znoje, koristite kreme i sprejeve koji umanjuju intenzitet znojenja.
  • Nemojte nikada šetati bosi, obavezno nosite papuče do bazena, u kupatilu i svlačionici u teretani – na ovim mestima se lako može pokupiti gljivica

Ako primetite da su nokti zadebljali i promenili boju važno je da se što pre obratite dermatologu. Promene na noktima mogu biti znak drugih zdravstvenih problema, stoga je važno postaviti tačnu dijagnozu što pre. 

Ako dermatolog posumnja da je u pitanju gljivična infekcija nokta, uputiće vas da uradite analizu koja je jednostavna, laka i bezbolna za pacijenta – uz pomoć instrumenta uzima se mali uzorak sa obolelog nokta koji se analizira pomoći mikroskopa, a rezultat je odmah dostupan. Svakako savetujemo da u danima pre analize ne nanosite nikakve lakove i kreme na nokte kako bi dobili prave rezultate i dijagnozu.

Kada je dijagnoza potvrđena, lečenje gljivica na noktima zahteva strpljenje i doslednost, kako pacijenta, tako i dermatologa. Lečenje gljivica na noktima zahteva vreme – kada lečimo gljivice, čekamo da izraste zdrav nokat, što traje i nekoliko meseci, pogotovo u zimskom periodu kada nokti sporije rastu.  Ne treba da se plašite – gljivična infekcija nokta uglavnom nije opasna, ali ne može da prođe bez terapije i ako je ne lečimo, može se proširiti na ceo nokat, ali i na ostale nokte.

Kako ubrzati lečenje gljivica na noktima?

Postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako bismo što pre izlečili gljivice na noktima:

  • Redovno uklanjajte obolele delove nokta, što možete uraditi sami ili uz pomoć pedikira.
  • Održavajte higijenu stopala i noktiju – svakodnevnim pranjem stopala i brisanjem suvim, čistim peškirom sprečavate da se gljivice razmnožavaju.
  • Nosite pamučne čarape i obuću od prirodnih materijala, a kad god možete, budite u obući koja je otvorena, poput sandala i papuča.
  • Svu obuću tretirajte praškom koji sadrži antimikotik – sredstvo protiv gljivica, koji možete naći u bilo kojoj apoteci, a veoma staru obuću možete i baciti.
  • Koristite lokalnu terapiju koju vam preporuči dermatolog – svaki put kada nanosite terapiju, operite dobro ruke mlakom vodom i sapunom posle nanošenja, da sprečite da se gljivica proširi na druge nokte.
Koja terapija gljivica na noktima je najdelotvornija?

Iako postoji nekoliko terapijskih opcija za lečenje gljivica na noktima, laserska terapija se ističe kao inovativna i neinvazivna metoda koja može biti efikasna u zaustavljanju rasta gljivica. 

Tokom ovog tretmana, više puta se prelazi laserskim zrakom preko noktiju i male površine okolne kože, a dermatolog sve vreme prati temperaturu koju postiže laserom kako bi bili sigurni da adekvatno delujemo na gljivice, što sprečava dalje razmnožavanje gljivica – jer one ne vole visoke temperature. Laser je sjajan i zato što je tretman ugodan za pacijente – oseti se samo toplota i blago peckanje tokom tretmana. Nema baš nikakvog oporavka i nakon tretmana koji traje 15-20 minuta vraćate se svakodnevnim aktivnostima. Pošto su gljivice su zaista uporne, najčešće se sprovodi serija od 6 tretmana kako bi u potpunosti izlečili nokat i ne zaboravite najbitnije – budite strpljivi kako bi nokti opet bili zdravi i lepi.