Laserska epilacija: Sve što treba da znate

Laserska epilacija je postala jedna od najpopularnijih metoda za trajno uklanjanje dlačica, pružajući dugotrajan osećaj glatke kože i olakšavajući svakodnevnicu i muškarcima i ženama.

Šta je laserska epilacija i zašto je bitna?

Laserska epilacija je proces trajnog uklanjanja dlačica koji uključuje oštećenje folikula dlake kako bi se sprečio rast nove dlačice. Ova tehnika uklanja dlačice iz korena, što rezultira dugotrajnom glatkom kožom. Svi koji rade lasersku epilaciju znaju koliko je sjajna jer su oslobođeni od svakodnevnog korišćenja brijača ili depilacije, što je vremenski zahtevno i izaziva iritacije na koži.

Za razliku od depilacije ili brijanja, laserska epilacija pruža dugotrajne rezultate, što znači manje vremena provedenog u održavanju glatke kože. Osim toga, laserska epilacija smanjuje rizik od urastanja dlačica, što je čest problem kod drugih metoda uklanjanja dlačica kao što je brijanje ili depilacija.

Kako Nd:YAG laser deluje na dlačice?

Nd:YAG laser je jedna od najnovijih tehnologija koja se koristi za epilaciju. Prednosti Nd:Yag lasera su mogućnost epilacije  svih fototipova kože – bilo da imate tamniju ili svetliju kožu – i to bez oštećenja površnog sloja kože. Laserska epilacija može da se radi tokom cele godine – nema letnje pauze.

Proces laserske epilacije bazira se na selektivnoj fototermolizi  – selektivnoj termalnoj destrukciji pigmenta, te na homogenoj fototermolizi – bržem upijanju energije od strane ćelija koje se brže dele – u ovom slučaju ćelije dlaka u anagenoj fazi. Za razliku od drugih lasera, Nd:YAG laser kombinuje i selektivnu i homogenu fototermolizu – prodire u najdublje strukture, bez dejstva na okolno tkivo.

Kako se radi laserska epilacija?

Nakon čišćenja kože, laserskim zrakom se prelazi preko odabrane regije. Moguće je osetiti toplinu i peckanje, ali se to rešava posebnim hlađenjem kože, bez potrebe za anestezijom. Trajanje tretmana zavisi od veličine regije koja se tretira, tako da epilacija manjih regija poput lica i pazuha traje nekoliko minuta, dok je za noge potrebno više vremena.

Nd:Yag laserom se deluje samo na dlaku, snop svetlosti dolazi do dlake gde se apsorbuje svetlost i pretvori u toplotu, što dovodi do smanjenja rasta dlaka na toj regiji. Na ovaj način se efikasno uništavaju i urasle dlačice, a rizik za oštećenje okolne kože i nuzpojave poput fleka je zaista minimalan.

Koliko tretmana laserske epilacije je neophodno? 

Laserski svetlosni zraci deluju na dlake u aktivnoj fazi njihovog rasta, a kako nisu sve dlake istovremeno u toj fazi, već je prolaze u različitim vremenskim intervalima – potrebno je obaviti nekoliko tretmana kako bi učinak bio zadovoljavajući. Broj tretmana je individualan – zavisi od boje i debljine dlačica, područja tela koje se tretira, ciklusa rasta dlake, kao i od dubine korena. Kod tamnijih dlaka na svetlom tenu trebaće manje tretmana nego kod svetlijih dlaka. Koža koja se epilira ne treba da bude preplanula.

Na kojim regijama se radi laserska epilacija?

Laserska epilacija se na svim regijama tela, uključujući noge, ruke, pazuh, bikini regiju, lice, leđa i vrat. 

Šta je bitno da znate pre laserske epilacije?

Pre tretmana, nemojte uklanjati dlačice iz korena bar 4-6 nedelja pre tretmana kako bi se dlačice mogle efikasno tretirati. Takođe, bitno je da se dve nedelje pre i posle laserske epilacije ne izlažete direktno suncu, kako biste izbegli pojavu fleka na regiji koja se tretira.

Ako vam je dosta brijača, tračica, šećerne paste i voska i želi da na efikasan i dugotrajan način postigne glatku kožu, laserska epilacija je pravi izbor za vas. Laserom se dlačice uklanjaju iz korena, vremenom postaju tanje i ređe, rastu sporije, bez obzira na njihovu debljinu i boju. Izaberite epilaciju i neka urasle dlačice i iritacije kože postanu prošlost za vas.