Štitasta žlezda

Gde se nalazi štitna žlezda? Zašto je važna? Koje hormone proizvodi štitna žlezda? Zašto su važni?

Štitasta žlezda se nalazi u podnožju vrata, ispred dušnika. U njoj nastaju dva hormona – tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Ovi hormoni kontrolišu metabolizam organizma – način na koji organizam radi. Kada štitasta žlezda radi kako treba, metabolizam dobro funkcioniše. Lučenje hormona štitne žlezde kontroliše hipofiza, koja se nalazi u mozgu, i to preko hormona koji se u njoj luči – tiroid-stimulišućeg hormona (TSH).
Poremećaj funkcije štitaste žlezde dijagnostikuje se određenim anamnestičkim podacima, testovima i pregledima. Sam pregled se radi tokom gutanja – lekar pregleda štitastu žlezdu dok gutate, što olakšava pregled njene veličine i strukture.
Proverava se i izgled i stanje kože, očiju i beleži telesna masa, a često se radi i ultrazvučni pregled štitaste žlezde, tokom koga se, ako se uoče čvorovi, može uraditi i njihova punkcija.
Poremećaj rada štitaste žlezde može ići u pravcu njene smanjene funkcije, povećane funkcije ili postojanja autoimunog oboljenja, Hashimoto tireoiditisa.