Trajna šminka koja više nije u modi: Kako da vratite prirodan izgled?

Poslednjih godina, trendove i aktuelnosti u beauty industriji je teško ispratiti jer se veoma brzo smenjuju, a sa njima i naše želje. Jedan od trendova koji polako odlazi u zaborav je trajna šminka poput tetoviranih obrva, ajlajnera i ruža ili konture usana. Nekada je trajna šminka predstavljala fantastično rešenje za naglašavanje obrva, očiju ili usana, ali više nije popularna kao prethodnih godina. Tome je doprineo trend da se neguje prirodnost i individualnost svakog od nas.

Trajna šminka zaista ima nekoliko benefita, od kojih je najbitnije što štedi vaše vreme – našminkani ste od jutra i tokom dana nema potrebe da posežete za šminkom. 

Međutim, vreme je pokazalo da postoje i mnoge mane. Jedna od najvećih je da je zaista teško – praktično nemoguće – prepravljati tetovirane obrve ili ajlajner kako bi se prilagodili novim trendovima u trajnom šminkanju. Osim toga, prirodan proces starenja je neminovan i on nastupa kao posledica gravitacije, ali i resorpcije kostiju i masnog tkiva, što rezultuje padom tonusa kože. Tetovirane obrve i ajlajner na koži koja stari daju tužan izgled licu, jer luk obrve i ajlajner “padaju”.

 

Kako se rešiti trajne šminke koja vam se više ne dopada?

 

Srećom, tehnologija svaki dan napreduje, a posebno u estetskoj i kozmetskoj dermatologiji. Razvoj laserske tehnologije je doprineo tome da postoji siguran i efikasan način za sve vas koji želite da uklonite trajnu šminku, uz minimalno nelagodnosti tokom tretmana i brze rezultate. Lasersko uklanjanje trajne šminke je veoma brzo steklo popularnost zbog mogućnosti lasera da veoma selektivno deluje na pigmente, usitnjava ih u manje čestice, te se one prirodnim putem uz pomoć ćelija imunog sistema mogu eliminisati iz kože.

Fotona QS Nd:YAG laser jedan je od najmoćnijih laserskih sistema kada govorimo o uklanjanju svih vrsta pigmenata, pa tako i trajne šminke. Može da ukloni sve nijanse boja koje se koriste za trajnu šminku, od crne i tamno braon, preko tamno plave, pa sve do crvene i narandžaste. 

Nebitno je da li tetožažu imate samo nekoliko meseci ili više godina – pigment se može uspešno ukloniti. 

 

Kako se vrši trajno uklanjanje šminke?

 

Sam postupak uklanjanja tetovaže je veoma lak: prvo dezinfikujemo kožu, potom nanosimo anestetik u vidu krema, a nakon što anestetik deluje, pristupamo uklanjanju trajne šminke. Trajna šminka se uklanja tako što laserskim zrakom prelazimo preko željene tetovaže dok istovremeno hladimo kožu, što čini postupak u potpunosti bezbolnim i ugodnim. Odmah nakon isporučivanja laserske energije, u interakciji laserskog zraka sa pigmentom, dolazi do beličastog prebojavanja tetovaže – što je znak da je pigment dobro tretiran i da očekujemo da će vremenom da bledi.

Laserski zrak veoma precizno deluje tako što cilja samo pigment u koži, dok okolna koža ostaje u potpunosti netaknuta – zato je uklanjanje trajne šminke veoma bezbedna procedura sa minimalnim rizikom od stvaranja ožiljka ili drugih komplikacija. Laser je fantastičan zato što nam daje mogućnost da uklanjanje pigmenta prilagodimo vašim željama i individualnim potrebama – možemo u potpunosti da uklonimo trajnu šminku, ali možemo i samo delimično, ukoliko je prilikom tetoviranja došlo do nesporazuma, pa tetovaža ne izgleda baš kako ste vi želeli.

 

Oporavak nakon tretmana

 

Najvažnije za pacijente je da li ima oporavka nakon tretmananema! Pošto laserski zrak deluje veoma selektivno, očekujte da se može javiti blago crvenilo na tretiranoj koži koje brzo prolazi – jedino što je bitno je da se čuvate od sunca u danima nakon tretmana tako što ćete koristiti kremu sa zaštitnim faktorom na tretiranoj regiji i izbegavati izlaganje direktnom suncu. Može se raditi i tokom letnjeg perioda – samo je potrebna adekvatna zaštita od sunca.

Obzirom da se pigment uklanja iz kože pomoću aktivacije imunog sistema, ne možemo odmah posle tretmana očekivati da tetovaža nestane – beličasta boja tetovaže koja se javlja jer dolazi do interakcije laserskog zraka i pigmenta u koži je dobar znak, ali ne znači da je ona nestala. Nakon što laserski zrakom usitnimo pigment, aktivira se imuni sistem i potom ćelije imunog sistema postepeno odnose pigment sa tretirane regije, a vi ćete vremenom videti da je tetovaža sve bleđa i bleđa.

 

Koliko puta treba ponoviti uklanjanje trajne šminke?

 

Broj potrebnih tretmana je uvek individualan i zavisi od mnogo faktora. Pre svega, zavisi od boje vaše kože, kao i boje i kvaliteta pigmenta koji je korišćen za tetoviranje – najlakše se skida crna boja. Potom, zavisi od mesta gde se pigment nalazi u koži – više tretmana je potrebno ukoliko je pigment dublje u koži ili ako ste se više puta tetovirali na istoj regiji. Ukoliko je nastao ožiljak prilikom tetoviranja, pigment može malo sporije nestajati jer ožiljno tkivo otežava imunim ćelijama da adekvatno deluju. Svakako, budite strpljivi i dajte vremena vašoj koži da adekvatno odreaguje na laser – i rezultati sigurno neće izostati.

Svakodnevni napredak kozmetske industrije zahteva da svako od nas bude u toku sa trendovima koji sada promovišu prirodan, negovan i jedinstven izgled, čemu trajna šminka više ne doprinosi. Danas, najnovije laserske tehnologije za uklanjanje trajne šminke su bezbedan i veoma efikasan način za sve vas koji želite da uklonite trajnu šminku – tetovirane obrve, ajlajner, ruž ili konture usana – i da na taj način izrazite svoju individualnost.