o-uslugama

Dermoskopija - pregled kože i mladeža

Dermoskopija je potpuno neinvazivna metoda u dermatovenerologiji koja omogućava adekvatan pregled promena na koži i postavljanje njihove prave dijagnoze. 

Obzirom da se zloćudni tumori kože sve češće dijagnostikuju u mlađoj populaciji, dermoskopija se preporučuje svima – i starijima i mlađima, u cilju ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože i pravovremenog lečenja. 

Kako se radi dermoskopija?

Izvodi se veoma lako – dermatovenerolog uz pomoć dermoskopa pregleda celu kožu lica i tela pacijenta, dlanove, tabane, nokatne ploče i vidljive sluznice – oka, usne duplje i genitalija.

Kada i koliko često raditi dermoskopiju?

Dermoskopija može da se radi tokom cele godine. Ukoliko se u letnjem periodu intenzivnije izlažete suncu, treba sačekati 3-4 nedelje od izlaganja sunčevim zracima da se koža umiri, pa potom uraditi dermoskopiju. 

Na pregledu, svaki pacijent dobija savet o kontrolnom pregledu mladeža – savetuje se da pacijenti sa niskim rizikom za razvoj zloćudnih tumora kože uglavnom dolaze jednom u godinu ili jednom u dve godine na pregled, a ukoliko postoji visok rizik za razvoj tumora kože ili postoje mladeži koje treba pratiti, dolazi se češće. 

Šta povećava rizik za razvoj zloćudnih tumora kože
  • aktivno sunčanje ili odlazak u solarijum
  • pacijenti koji su na radnom mestu izloženi višesatnom dejstvu sunčevog zračenja
  • svetla put i svetle oči
  • pacijenti sa srodnicima koji su bolovali od zloćudnih tumora kože.

Pišite nam