o-uslugama

Holter

Holter monitor je mali uređaj koji se obično nosi 24 sata. Za to vreme se prati rad srca: broj srčanih otkucaja, poremećaje ritma, smetnje provođenja. 

Holter se radi da bi se pratio ritam srca ili njegov rad preko EKG-a, kada običan pregled i EKG ne daju dovoljno informacija, ili je rad srca potrebno pratiti duže vreme.

Zašto se radi holter monitoring?

Kada postoje neki srčani problem, promene srčanog rada, aritmije, tahikardije, malaksalosti, nesvestice, gubitka svesti, radi se EKG. Ako EKG nije dovoljan da se donese odluka o čemu se radi, postavi dijagnoza i da odgovarajuća terapija – tada je potrebno pratiti rad srca duže vreme, i postavlja se holter. Holter se postavlja i ako se menja terapija, da bi se videlo da li je odgovarajuća i da li je dobar odgovor organizma na novu teraiju.

Holter se postavlja na period od 24h. Ono što je veoma važno je da se rad srca prati u toku dana (aktivnog perioda), ali i u toku noći (pasivnog perioda). Postavlja ga za to obučeno medicinsko osoblje, a očitava kardiolog.

Kako se postavlja holter?

Medicinska sestra postavlja elektrode na određena mesta na grudnom košu i poveže ih žicama sa aparatom koji snima rad srca. Aparat nije veliki i ne smeta pri dnevnim aktivnostima.

Dok nosite hollter treba da vodite dnevnik o aktivnostima u toku 24h, kao i da zapisujete tegobe koje imate tokom tog perioda – osećaj preskakanja ili lupanja srca, malaksalost, nesvesticu, bol u grudima…

Kako se ponašati dok se nosi holter?

Dok nosite holter treba da se ponašate uobičajeno, jer većina kućnih aparata i aparata koji nas okružuju ne utiču na zapis. Ipak, treba izbegavati detektore metala, magnete, mikrotalasne peći, električnu ćebad, električne brijače i četkice za zube dok nosite holter, jer mogu da prekinu signal. Mobilne telefone i muzičke plejere držati bar 15cm od tela. Dok se nosi holter ne sme se kupati ili plivati, jer to uništava aparat.

Nošenje holtera je bezbolno a sam aparat ne smeta – možete ga nositi ispod odeće. Važno je da ga ne skidate sami, mora biti na vama sve vreme, i tokom noći, dok spavate.

Nakon 24h se vraćate kod lekara i medicinsko osoblje skida holter. Nalaze pregleda kardiolog, nakon čega ćete razgovarati o rezultatima i daljim koracima.

Cenu Holter monitoringa možete pronaći u našem Cenovniku.

Pišite nam