Uklanjanje mladeža i drugih promena

Uklanjanje mladeža i drugih promena

o-uslugama

Uklanjanje mladeža i promena na koži

Mladeži predstavljaju veoma učestale dobroćudne promene na koži tela. Najčešće se javljaju u vidu malih, tamno braon promena okruglog oblika. Nastaju iz plaža grupisanih pigmentnih ćelija, melanocita. Većina mladeža se javlja za vreme detinjstva i adolescencije, dobroćudne je prirode, a retko kad oni sami postaju zloćudni. U samom nastanku neki od karcinoma kože mogu jako ličiti na mladež te je njihov redovan pregled izuzetno važan korak u ranoj detekciji karcinoma kože.

Mogu nastati na bilo kojim delovima tela, uključujući kosmati deo glave, na ležištu nokatnih ploča, između prstiju ruku i stopala, kao i na sluznicama usne duplje, nosa i genitalija. Hormonalne promene u adolescenciji i trudnoći mogu uzrokovati njihove promene u boji i veličini.

Kako prepoznati rizičan mladež?

Vodič ABCDE za samopregled mladeža može pomoći u postavljanju sumnje na izmenjeni mladež ili pojavu melanoma.

  • A – asimetričan oblik mladeža
  • B (engl. border) – nepravilne i nejasne ivice
  • C (engl. colour) – promena boje mladeža
  • D – promena dijametra, tj. veličine mladeža
  • E (engl. evolving) – brz rast mladeža, krvarenje, svrab, peckanje ili crvenilo oko njega.

Zloćudna lezija kože u velikom varira, te može imati sve navedene karakteristike, dok neki od njih mogu imati samo jednu ili dve.

Kako se pregledaju mladeži i druge promene na koži?

Dermatolog kliničkim i dermoskopskim pregledom cele kože i vidljivih sluznica postavlja dijagnozu svih promena na koži.

Kako se uklanjaju mladeži?

Uklanjanje mladeža nije potrebno ukoliko su oni klinički i dermoskopski bez patoloških promena – međutim, mogu se uklanjati iz estetskih razloga ili ukoliko ih često povređujete, sa bilo koje regije lica i tela. 

Uklanjanje mladeža se radi u lokalnoj anesteziji ili u regionalnoj blok anesteziji, u zavisnosti gde se nalazi mladež, tako da je procedura u potpunosti bezbolna. Uvek se uklanjaju hirurškim putem i šalju na patohistološku analizu kako bi bila postavljena konačna dijagnoza. 

Od veličine mladeža zavisi i vidljivost ožiljka nakon intervencije – nakon uklanjanja malih mladeža, ožiljak je manje uočljiv, a ukoliko su oni veći, i ožiljak će biti uočljiviji.

Oporavak nakon intervencije

Uklanjanje mladeža ne zahteva oporavak i pacijenti se mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima. Obično se na mestu intervencije nalazi kompresivni zavoj koji se skida za 1-2 dana, a potom se mesto pere vodom i blagim sapunom i nanosi se antiseptično sredstvo.

Uklanjanje drugih dobroćudnih promena na koži

Česte su dobroćudne promene na koži u vidu hemangioma – takozvanih crvenih mladeža, potom seboroičnih keratoza, koje sporo rastu, uglavnom su braon ili sive boje i hrapave površine. Na koži se mogu naći i virusne bradavice i fibromi – dobroćudni izraštaji kože, najčešće na vratu, u aksilama i trupu. Sve ove promene se mogu ukloniti ukoliko ih često povređujemo, pa krvare i iritiraju ili iz estetskih razloga.

Kako se dobroćudne promene mogu ukloniti?

Način uklanjanja zavisi od vrste i veličine promene i mesta na kojem se ona nalazi. Najčešće se uklanjaju laserom ili radiotalasima, a nekad je potrebno i hirurško uklanjanje. Uklanjanje nije neprijatno za pacijenta jer se nanosi anestetik krem. Ako postoje veće promene, može se dati lokalna anestezija i intervencija je tada u potpunosti bezbolna.

Mogu se uklanjati tokom cele godine, ali ukoliko se uklanjaju tokom letnjih meseci i nalaze se na regijama koje su izložene suncu, potrebno je izbegavanje sunčevog zračenja nakon uklanjanja i nanošenje krema sa visokim zaštitnim faktorom SPF 50+.

Perioda oporavka nema i pacijenti se mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima. Savetuje se redovno pranje vodom i blagim sapunom i nanošenje kreme za negu kože koju će preporučiti dermatovenerolog.

Pišite nam