Ginekološki ultrazvuk

o-uslugama

Ginekološki ultrazvuk

Ginekološki ultrazvučni pregled može se raditi sam ili zajedno sa pregledom rukom – palpatornim, unutrašnjim ginekološkim pregledom. Ovom vrstom pregleda se najbolje dobija uvid u stanje jajnika i materice, eventualno postojanje promena – zadebljanja endometrijuma, trudnoće, cista, polipa, a na ovaj način se i utvrđuje rana trudnoća.

Kako izgleda ginekološki ultrazvučni pregled?

Ginekološki ultrazvučni pregled izvodi se tako što se na vaginalnu sondu stavi sterilan prezervativ. Sonda se pažljivo i polako postavi u vaginu. Pregleda se telo materice, njen položaj, veličina i stanje unutrašnjosti i mišića materice. Nakon čega se sonda postavlja više levo i desno, i pregledaju se jajnici. U zavisnosti od nalaza, pregled može da traje između 5 i 10 minuta.

Pregled nije neprijatan, ali je važno imati praznu bešiku, te je pre njega potrebno mokriti, a tokom pregleda biti što više opušten.

Ako niste imali odnose, ili nešto ne može da se vidi vaginalnom sondom, ultrazvučni pregled može se uraditi i preko trbušnog zida, ali je za to potrebno da se napuni mokraćna bešika, pa oko sat vremena pre pregleda treba popiti između 1 i 1,5 litre tečnosti.

Pišite nam