Ginekološki pregled

o-uslugama

O Ginekološkom pregledu

Svaka žena bi i pre stupanja u polne odnose trebala da poseti ginekologa. Treba da dobije informacije o eventualnim situacijama koje mogu nastupiti u toku prvog odnosa, kako da se zaštiti od seksualno prenosivih bolesti i od neželjene trudnoće, ali i utvrditi trenutno stanje zdravlja.

Preporuka je da žene u generativnom dobu jednom godišnje obave ginekološki pregled sa brisevima vaginalnog sekreta i PAPA test, ultrazvučni ginekoški pregledkolposkopiju. 

Priprema za ginekološki pregled

Svaki ginekološki pregled može kod žene izazvati strah na koji ona reaguje grčem mišića male karlice i vagine, što kao posledicu može imati bolan pregled i strah od narednog pregleda. Priprema će smanjiti strah i neprijatnost. 

Pre nego što krenete na pregled ispraznite bešiku i, po mogućnosti, debelo crevo, nakon čega operite spoljne genitalije. U toku samog pregleda se opustite, duboko udahnite i polako, dugo izdišite. Ako su mišići vagine opušteni, lakši i brži će biti pregled. 

Kako izgleda ginekološki pregled?

Ginekološki pregled se sastoji iz pregleda pomoću spekuluma (spekulum je metalni ili plastični instrument koji može biti različitih dimenzija), koji se polako postavlja u vaginu i omogućava da se vide zidovi vagine i grlić. Tada se uzimaju vaginalni bris i Papanikolau bris, što ne boli i vrlo često se i ne oseti.

Nakon ovog dela pregleda, uradi se pregled rukom – dva prsta se polako i blago postavljaju u vaginu, a drugom rukom se, preko stomaka, pregleda materica. Pregled traje 3-5 minuta i, ako ste opušteni i pripremljeni, nije ni bolan ni neprijatan. 

Pišite nam