Uklanjanje kondiloma

o-uslugama

Uklanjanje kondiloma

Šta su kondilomi?

Kondilomi (genitalne bradavice) su seksualno prenosivo oboljenje. Kod žena se manifestuje pojavom bradavičastih izraslina unutar vagine i na genitalnim organima, kao i oko čmara. Kod muškaraca se javljaju na penisu, skrotumima ili čmaru – uglavnom na vlažnim delovima. Mogu da se prošire i na vaginu i ka pubičnom predelu, ali isto tako i u usnoj duplji i grlu, nakon oralnog seksa.

Kako izgledaju kondilomi?

HPV infekcija se u početku manifestuje svrabom, tačkastim crvenilom a zatim i pojavom manjih ili većih promena iznad ravni kože ili sluzokože različitog izgleda. Uglavnom izgledaju kao manje ili veće bradavice, pojedinačne ili slivene u veće površine. Mogu biti lako izdignute iznad površine kože ili narasti u karfiolaste izrasline, ružičaste ili beličaste.

Uzrok kondiloma

Uzrok kondiloma je humani papiloma virus, kojim je zaražen veliki deo seksualno aktivne populacije, a u oko 1% će se javiti kondilomi.

Uklanjanje kondiloma i lečenje

Kondilomi su veoma zarazni, a infekcija uporna, te se moraju uklanjati sve dok izbijaju. Terapija može biti zamrzavanje (krioterapija), elektrokoagulacija (radiotalasima), hirurško uklanjanje i laserska terapija.

Najefikasniji i najsavremeniji način uklanjanja kondiloma su radiotalasi i lasersko uklanjanje  – terapija je  komforna, minimalno invazivna i visoko precizna, sa kontrolisanom koagulacijom i time i minimalnim krvarenjem. Uglavnom nije potrebna ni anestezija, a zarastanje je brzo. Ukoliko su kondilomi prisutni u malom broju, mogu se raditi uz lokalnu anesteziju ili čak samo uz hlađenje, a kod većeg broja obično se uklanjanje radi u kratkotrajnoj anesteziji.

Kondilomi u trudnoći

Kondilomatozni izraštaji se mogu otklanjati i u toku trudnoće, obično do 32 ili 34 nedelje, da bi mesta sa kojih su ukonjena zarasla pre porođaja. Ukoliko se promene vide rano u trudnoći, mogu se odmah odstraniti pa se ponovo odstraniti ukoliko se kasnije ponovo jave. 

Nakon odstranjivanja nema kontraindikacija za vaginalni porođaj.

Pišite nam