o-uslugama

Cistocela

Cistocela je spad prednjeg zida vagine i spuštanje bešike. Rezultat je prolaska vremena, starenja, smanjenja nivoa hormona i opuštanja svih tkiva, pa i tkiva vagine. Bešika gubi potporu i spušta se, što se subjektivno oseća kao „težina“, „vučenje na dole“ a, u težim slučajevima – kako problem napreduje – prednji zid vagine sa spuštenom bešikom spušta se do ivice velikih usana, pa i niže, što smeta čak i pri svakodnevnim aktivnostima.

Faktori rizika za cistocelu

Vaginalni porođaji, rađanje dece veće porođajne mase, teški fizički poslovi, nasledni faktori i starija životna dob. Spuštanje bešike može, a ne mora da bude povezano sa nevoljnim oticanjem urina pri naporu.

Terapija cistocele

Cistocela se u početnim fazama najuspešnije tretira laserom, kao i nevoljno oticanje urina i podmlađivanje, odnosno zatezanje vagine. Laserom se deluje na tkivo, stvara se novi kolagen, učvršćuje se i podiže prednji zid vagine, čime se podiže i bešika kod spada I ili II stepena.

Rezultat je veća podrška bešici i smanjenje opuštanja prednjeg zida vagine i bešike.

Kako izgleda intervencija i koliko traje?

Postupak se izvodi tako što se unutar vagine postavi staklena cev u koju se uvodi laserski nastavak. Laserom se tretira prvo kompletan obim vagine, potom njen prednji zid u nekoliko navrata, a nakon toga sluzokoža na ulazu u vaginu i predeo oko uretre. Intervencija traje najviše 30 minuta i bezbolna je, a nakon intervencije se možete odmah vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Koliko intervencija je potrebno?

Broj tretmana zavisi od stepena spada bešike – između tri i šest, u razmacima od po mesec dana. Maksimalan efekat vidljiv je tri meseca nakon poslednjeg tretmana.

Da li je nakon tretmana neophodna posebna nega?

U narednih 10 do 14 dana treba izbegavati seksualne odnose i dizanje težeg tereta. Nekoliko dana nakon tretmana vaginalni sekret može biti pojačan, može doći do manje izmene ciklusa, kao i do prolaznog krvarenja.

Cenu Laserske terapije cistocele možete pronaći u našem Cenovniku.

Pišite nam