Lečenje rozacee

Lečenje rozacee

o-uslugama

Lečenje rozacee

Rozacea je stanje kože koje karakteriše crvenilo, najčešće u središnjem delu lica, prošireni krvni sudovi, nekad male ciste koje podsećaju na akne, nekad suvoća očiju i osetljivost tog dela kože. 

Reč je o hroničnom, upalnom stanju kože koje se češće javlja kod osoba svetle puti, a koje u velikoj meri narušava i kvalitet života i samopouzdanje. Istraživanja pokazuju da čak 52 odsto osoba koje se suočavaju sa ovim problem izbegava susrete sa ljudima, dok 30 odsto njih ˗ kada se stanje pogorša ˗ izostaje i sa posla.

Tačni uzročnici ovog stanja nisu utvrđeni, ali poznato je da nekoliko činilaca ima i te kako veliki uticaj:

  • genetika
  • hormonski poremećaji
  • poremećaji cirkulacije
  • sunčevi zraci
  • visoke i niske temperature
  • određeni lekovi
  • prisustvo bakterija i parazita (Demodex foliculorum).

Za lasersku terapiju kože sa rozacem koristi se laser Nd:Yag koji deluje tako da se umanje crveni odsjaj, svrab, pečenje i suvoća kože koji prate rozaceu.

Kome se preporučuje ova terapija i koje regije se tretraju?

Pacijentima koji imaju pozadinsko crvenilo i/ili rozaceu. Ove promene se najčešće javljaju oko nosa, na obrazima, kao i oko usana, ali se mogu tretirati sve regije lica na kojima se nalaze promene.

Kako se izvodi tretman i koliko dugo traje?

Laserom se prelazi deo lica na kome je vidljivo pozadinsko crvenilo i deluje se na sve delove lica na kojima je to potrebno. Tokom intervencije pacijent može osetiti toplotu i peckanje, ali vrlo slabo. Trajanje tretmana je između 20 i 30 minuta. Nekoliko dana nakon intervencije na koži tretiranog područja biće prisutno crvenilo.

Koliko tretmana je neophodno?

Treba biti uporan – obično između pet i sedam, a rezultati se najčešće vide posle pete terapije. Tretmani se mogu ponoviti ukoliko se tegobe ponovo jave.

Da li je nakon tretmana potrebna posebna nega?

Nakon intervencije, lekar će preporučiti kremu kojom ćete mazati tretirani predeo. Obavezna je zaštita od sunčevih zraka upotrebom kreme sa visokim zaštitnim faktorom SPF 50+.

Kako se održavaju postignuti rezultati?

Postignuti rezultati održavaju se redovnom negom i ponavljanjem laserskih tretmana.

Cenu Lečenja rozacee možete pronaći u našem Cenovniku.

Pišite nam