Prekomerno znojenje - hiperhidroza

Prekomerno znojenje – hiperhidroza

o-uslugama

Prekomerno znojenje - hiperhidroza

Šta je hiperhidroza?

Hiperhidroza je stanje prekomernog i nekontrolisanog znojenja. Može biti primarna ili sekundarna. Primarna se smatra naslednom i počinje rano, u detinjstvu ili adolescenciji, a sekundarna je ređa javlja i može se javiti u bilo kojoj dobi života. 

Primarna hiperhidroza nastaje zbog prekomerne aktivnosti centra za regulaciju temperature, a prekomerno znojenje se javlja u uslovima fizičkog napora, toplog vremena, povišene telesne temperature ili uznemirenosti. 

Sekundarna hiperhidroza se najčešće javlja kao posledica drugih bolesti.

Gde se javlja prekomerno znojenje?

Najčešće u regiji pazuha, lica, dlanova i tabana. Kao posledica prekomernog znojenja dlanova i tabana mogu se razviti i ekcemi.

Kako sprečiti prekomerno znojenje?

Najbolja neinvazivna terapija je aplikacija botoksa u regije gde postoji prekomerno znojenje – na ovaj način se značajno umanjuje znojenje ili nestaje u potpunosti.

Za pranje kože savetuju se sindeti – sapuni bez sapuna, koji ne iritiraju kožu. Piće i hrana sa kofeinom mogu biti okidači prekomernog znojenja, te ih treba izbegavati. Postoje posebni antiperspiranti koji mogu smanjiti preznojavanje.

Koliko dugo traje efekat botoksa?

Efekat traje oko 6 meseci, nekada i duže, a ponavljanjem tretmana se održava smanjeno znojenje i poboljšava kvalitet života pacijenata.

Pišite nam