Uklanjanje ožiljka od epiziotomije laserom

Ožiljak od epiziotomije

o-uslugama

Uklanjanje ožiljka od epiziotomije

Epiziotomija predstavlja rez na ulazu vagine, preko dela međice, kojim se proširuje izlaz vagine da bi beba lakše izašla. Ne pravi se uvek, a momenat kada treba da se uradi, procenjuju babica i lekar koji vode porođaj. Nakon izlaska bebe i posteljice te pregleda grlića i vagine, epiziotomija se ušiva po slojevima, uz potpunu rekonstrukciju tog dela. Zarastanje, međutim, nije uvek idealno, bilo zbog veličine, pojave infekcije ili rašivanja šava, a zavisi i od sposobnosti zarastanja organizma.

Kome se preporučuje laserska terapija ožiljka od epiziotomije?

U nekim slučajevima kada epiziotomija ne zaraste dobro i stvori se ožiljak, on može da smeta – zateže pri sedenju, boli tokom intimnih odnosa i pri intimnoj nezi – u nekim slučajevima čak ih i potpuno onemogućava odnose, pa se savetuje laserska terapija ožiljka.

Tokom terapije se deluje na sam ožiljak – on popušta i postaje mekši, kao i na okolno tkivo, odakle kreće stvaranje novog kolagena i remodelacija starog kolagena. Ožiljak se smanjuje i povećava se elasticitet tog dela vagine i međice.

Kako izgleda intervencija ožiljka od epiziotomije i koliko traje?

Laserska terapija ožiljka od epiziotomije radi se jednostavnim dejstvom lasera na sam ožiljak, duž njega, nakon čega se prelazi na ostatak tkiva, u širini od oko 3 do 4 cm, čime se pospešuje regeneracija tog dela.

Koliko intervencija je potrebno?

Savetuju se tri terapije, u razmaku od po tri nedelje.

Pišite nam