Postavljanje spirale

o-uslugama

Postavljanje spirale

Intrauterini uložak (IUU), populano nazvan spirala, metod je kontracepcije kod koga se unutar materične šupljine postavlja mala, najčešće plastična formacija koja može u sebi imati hormon ili neki plemeniti metal. 

U zavisnosti od vrste, spirala ima dejstvo 3-5 godina, nakon čega se vadi iz materične šupljine. Najbolje vreme za postavljanje i vađenje spirale je od 2. do 5. dana menstrualnog ciklusa. Tada je materično ušće mekše i blago otvoreno, što intervenciju čini jednostavnijom. 

Postavljanje spirale je obično vrlo jednostavno i obavlja se tako što se nakon toalete vagine kroz kanal grlića materice ulazi i postavi spirala u materičnu šupljinu.

Vađenje spirale je takođe vrlo jednostavno i obavlja se sporim, stalnim povlačenjem končića, ali ima situacija kada se končić otkine, otpadne, spirala se dublje uvuče u tkivo ili se polomi. U tim slučajevima se spirala mora izvaditi  pomoću posebnog instrumenta. Intravenska analgezija/analgosedacija uglavnom nije potrebna, ali se može dati, ukoliko pacijent to želi.

Pišite nam