o-uslugama

Amniocenteza

Intervencija vađenja plodove vode – amniocenteza je intervencija kojom se uzima plodova voda za određivanje stanja hromozoma – kariotipizaciju ploda. 

Radi se posle 16. nedelje trudnoće.

Kako se radi amniocenteza?

Amniocenteza se radi tako što se tokom ultrazvučnog pregleda odredi starost trudnoće, pregleda plod, vidi mesto posteljice, nakon čega se odredi mesto gde će se ući u amnionsku šupljinu. Prednji trbušni zid se dezinfikuje u nekoliko navrata, nakon čega se iglom ulazi u amnionsku šupljinu kroz kožu, potkožno tkivo i prednji zid materice. Prvo se aspirira 1 ml plodove vode koja se baca jer su u njemu i majčine ćelije, a potom se uzima 20 ml plodove vode, koja se šalje na citogenetske pretrage. 

Da li je intervencija bolna?

Tokom intervencije može se osetiti neprijatnost, posebno tokom prolaska kroz matericu, te je važno da se bude opušten.

Nakon intervencije miruje se izvesno vreme, posle čega se proveri stanje ploda i trudnoće ultrazvukom. Dobije se antibiotik i lek da se smanji rizik od kontrakcija – progesteron, a terapija se nastavlja i nekoliko dana nakon amniocenteze. 

Trudnice koje imaju Rh negativni faktor, a otac je Rh pozitivan, dobiće Rh zaštitu nakon intervencije.

Koji su rizici amniocenteze?

Rizici od intervencije obuhvataju pobačaj, infekciju, krvarenje, bolove, temperaturu, oticanje plodove vode. Vrlo retko, tokom obrade može da dođe do rezultata koje nije moguće tumačiti i potrebne su dodatne analize.

Pišite nam