Lečenje rektocela

doctor

Lečenje rektocela

Rektocela (ili rektokela) je je stanje koje se karakteriše opuštanjem zadnjeg zida vagine, čime rektum (završni deo debelog creva) ulazi u vaginu. Stanje je posledica spada – prolapsa organa male karlice, što je opet posledica slabljenja tkiva poda karlice i poremećaja statike organa.  

Kao i kod cistocele, koja predstavlja spuštanje prednjeg zida vagine i bešike, i rektocela (rektokela) je uglavnom posledica vaginalnog porođaja, dobijanja na težini ili pada hormona tokom menopauze, mada može biti posredi i urođena slabost vezivnog tkiva

Simptomi rektokele

Simptomi rektocele (rektokele) su:

  • osećaj punoće vagine
  • osećaj da nešto “vuče na dole”
  • pritisak u vagini
  • pri pranju se može napipati zadnji zid vagine 
  • otežano pražnjenje debelog creva – nekad se može prazniti samo kad se pritisne zadnji zid vagine da bi se pomoglo istiskivanje.

Tegobe su manje neposredno nakon buđenja, a stanje se pogoršava kako dan odmiče ili nakon napora.

Rektocele se mogu klasifikovati u nekoliko stepeni – od onih malih, gde se rektum sasvim malo spušta i to pri naporu, do velikih, koje postoje stalno, i nekad mogu biti tako velike da se ni ne povlače.

Kako se postavlja dijagnoza rektokele?

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze i subjektivnih problema, te ginekološkog pregleda, na kome se vidi ulaženje rektuma u vaginu, nekad samo tokom ležanja, a nekad pri naporu. 

Najvažnije: Kako se leči rektokela?

Najbolje je preduprediti stvaranje rektokele redovnim Kegelovim vežbama kod rektokela od manje izraženih prolapsa kreće se sa konzervativnom terapijom koja podrazumeva jačanje mišića karličnog dna.

Rektocele prvog i drugog stepena se uspešno leče laserskom terapijom – radi se tri do šest terapija, na 4 do 6 nedelja. Laserskim terapijama se deluje na vezivno tkivo, stvara se novi kolagen, čime zid vagine postaje čvršći i vraćaju se normalni odnosi organa. Terapija traje oko 45 minuta, nije bolna – može se osetiti blagi osećaj toplote na samom izlasku iz vagine i ne zahteva niti bilo kakvu pripremu niti ima perioda oporavka.

Vrlo efikasna je terapija IntimaWave magnetnom stolicomtokom terapije se, u odeći, sedi u udobnoj magnetnoj stolici u kojoj se u sedištu i u naslonu za leđa nalaze ugrađeni magnetni aplikatori koji generišu magnetne impulse. Oni prolaze kroz odeću i kožu do najdubljih mišića, do kojih je inače nemoguće doći, stimulišu ih, izazivaju kontrakcije, i povećavaju njihovu snagu. Rezultat povećanja snage mišića karličnog dna je vraćanje normalnih odnosa organa male karlice i rešenje rektocele.

Idealno bi bilo kombinovati oba pristupa – i laser i IntimaWave magnetnu stolicu jer se radi na obe strukture – i vezivnom tkivu i mišićima poda kralice, čime se postižu najbolji efekti.

Rektocela jeste teška za konzervativno rešavanje, ali ovim pristupom se mogu rešiti rectocele I I II stepena, a redovnim Kegelovim vežbama i ponavljanjem laserskih tretmana i terapije magnetnom stolicom se stanje može prevenirati. 

Pišite nam