Ehokardiografija

Ultrazvuk srca – ehokardiografija

o-uslugama

Ultrazvuk srca – ehokardiografija

Ultrazvuk srca ili ehokardiografija je neinvazivni pregled srca kojim se, pomoću posebne ultrazvučne sonde dobija informacija o izgledu i stanju srčanih struktura i velikih krvnih sudova koji izlaze iz srca, ali i o funkciji srčanog mišiča i srčanih zalistaka. To je neinvazivna i bezbolna metoda. Pre ultrazvučnog pregleda nije neophodna posebna priprema, nema štetnih dejstava i može se primenjivati u svakoj životnoj dobi.

Zašto se radi ehokardiografija?

Ultrazvučni pregled srca radi se uvek kada postoje neke tegobe – nepravilan rad srca, povišen pritisak, sumnja na začepljenje krvnih sudova. Može da se radi i kao dopuna drugih pregleda – holtera, EKG, pregled karotidnih arterija uz pregled i konsultaciju kardiologa. Ehokardiografija se preporučuje i za sistematske preglede zdravih ljudi.

Kako se radi ehokardiografija?

Izvodi se tako što se na sondu nanese sloj gela koji omogućava bolje sprovođenje ultrazvučnih talasa kroz tkiva grudnog koša, nakon čega se ultrazvučna sonda u ruci lekara prislanja na površinu grudnog koša pacijenta na više mesta. Zahvaljujući odašiljanju i odbijanju ultrazvučnih talasa kroz tkiva u grudnom košu, na ekranu aparata dobija se slika srca.

Prilikom ultrazvučnog pregleda pacijent leži na levom boku, sa levom rukom savijenom ispod glave, dok mu je desna opuštena uz desni bok (kao da spava ležeći na strani). Ovaj položaj je neophodan da bi se srce prislonilo na levi prednji zid grudnog koša i dobila kvalitetnija slika na ekranu aparata. Pošto je srce komplikovan organ, neophodno je pregledati ga iz više pozicija kako bi se adekvatno procenilo njegovo stanje. Zbog toga se sonda postavlja i u udubinu iznad grudne kosti (u dnu vrata) i između rebarnih lukova.

Ultrazvučnim pregledom srca određuju se:
  • dimenzije srčanih struktura (pretkomora, komora, debljina srčanog mišića, dimenzije aorte u onom delu koji je dostupan pregledu)
  • snaga srčanog mišića (ejekciona frakcija, stanje istisne funkcije srca, poremećaji u kretanjima srčanog mišića – npr. kod infarkta srca)
  • stanje srčanih zalistaka (procenjuje se izgled i funkcija zalistaka, dijagnostikuju se urođene i stečene mane – suženja, regurgitacije, prolaps)
  • pregrade između pretkomora i komora
  • stanje srčanog omotača (srčane kese – perikarda)
  • eventualno prisustvo neželjenih materija unutar srčanih šupljina (trombi-ugrušci, dobroćudni ili zloćudni tumori…)
  • druge strukture dovoljno velike da se prikažu ultrazvučnim pregledom.

Pišite nam