o-uslugama

EKG

EKG (elektrokardiogram) se koristi u monitoringu rada srca, na osnovu činjenice da posebne ćelije u srcu proizvode električne impulse koji dovode do kontrakcija srčanog mišića. EKG beleži ove signale dok putuju kroz srce i kontroliše njegov rad, nakon čega zapis analizira kardiolog. To je neinvazivan, bezbolan pregled, čije su rezultati dostupni odmah.

Kada se radi EKG?

Koristi se tokom sistematskih pregleda, kada se želi dobiti uvid u stanje srca i ako ne postoji problem, kao i prilikom postojanja indikacije – za praćenje poremećaja ritma (aritmije), u slučajevima bola u predelu grudnog koša (sumnje na koronarnu bolest ili srčani udar), kod strukturalnih problema srca, za praćenje stanja nakon određenih srčanih problema, kao i praćenja uspeha medikamentozne ili hirurške terapije.

Kako se radi EKG?

Radi se tako što se elektrode kojima se beleže otkucaji srca stavljaju na grudni koš, ruke i noge. Tokom pregleda neophodno je da mirno ležite i što manje pričate jer to može uticati na kvalitet i tačnost zapisa. Impulsi se beleže na monitoru ili papiru, nakon čega ih lekar analizira. Zapis traje nekoliko minuta.

Pišite nam