Stres inkontinencija

doctor

Stres inkontinencija

Većina žena se nekada u životu sreće sa problemom nevoljnog oticanja urina – pri kašljanju, kijanju, podizanju teškog tereta… Kod nekih se ti problemi dešavaju samo neposredno posle porođaja ili tokom trudnoće, a kod nekih se javljaju sa godinama. I svima je zajedničko jedno – stide se ovog svog problema, o njemu ne govore i ne rešavaju ga.

Koji je uzrok stres urinarne inkontinencije? 

Razlog leži u poremećaju mehanizma koji sprečava nekontrolisano oticanje mokraće, kod koga je neophodno da sve strukture male karlice međusobno održavaju normalne odnose. Naime, bešika, mokraćna cev i prednji zid vagine su međusobno veoma bliske i kada vagina postane manje elastična, odnosi se menjaju – bešika se spušta kroz prednji zid vagine i menja se odnos sa mokraćnom cevi koja ne može više da uvek pri naporu zadrži nevoljno oticanje mokraće. 

Do nevoljnog oticanja urina pri naporu obično prvi put dolazi tokom trudnoće, a što više trudnoća ima, to problem postaje teži. Vrlo često nestane neko vreme posle porođaja, ali se počne ponovo javljati kada dođe do urinarne intervencije ili kako odmiču godine. Što je veći broj trudnoća i vaginalnih porođaja, veća je šansa da dođe do ovog problema – svaki put tokom porođaja beba prolazi kroz vaginu koja se širi i dolazi do određenog oštećenja vezivnog tkiva. 

Faktori rizika su, sem porođaja, težak fizički rad, gojaznost, starenje, menopauza  i genetski faktori.

Problem se u prvo vreme javlja povremeno, kod većih napora, a potom sve češće, pa i svakodnevno i pri manjim naporima – pri trčanju, skakanju, kašljanju, kijanju. Žene se ovog problema stide, nose dnevne uloške, ne osećaju se dobro kada napuštaju kuću jer nikad nisu sigurne šta će se desiti, ne mogu da vežbaju. 

Ovaj problem je, mada se o njemu retko govori, čak i među samim ženama, vrlo čest – smatra se da, povremeno ili stalno, čak trećina žena starijih od četrdeset godina ima ovaj problem. 

Lečenje stres urinarne inkontinencije
  1. Laserska terapija nevoljnog oticanja urina

Ova vrsta intervencije se radi i zbog prevencije problema nevoljnog oticanja urina, a njena prednost je što je neinvazivna, potpuno bezbolna,  traje svega oko dvadesetak minuta, nema neželjenih posledica, kao ni perioda oporavka– neposredno posle intervencije se ide kući, bez ikakvih tegoba. 

Laser deluje tako što se njegovim toplotnim i svetlosnim efektom deluje na tkivo zidova vagine, tačnije na kolagen vezivnog tkiva, čime dolazi do stvaranja novog kolagena tokom vremena, uz dodatno remodelovanje i novog i starog. Rezultat ovog dejstva je zatezanje i podizanje prednjeg zida vagine, stvaranje podrške uretri i bešici, zatezanje zidova vagine i smanjenje njenog prečnika. 

Intervencija je vrlo jednostavna – u vaginu se stavi posebni spekulum, i u njega se stavlja laserski nastavak. Tokom sledećih dvadesetak minuta se, slanjem svetlosno toplotnih pulseva, deluje na vezivno tkivo vagine. Prvo se sa nekoliko prelaza deluje na prednji zid vagine, a potom na kompletnu širinu vagine. 

Najveća prednost laserske terapije je što nema sečenja tkiva, pa samim tim ni šivenja i ožiljaka, ne zahteva pripremu niti lekove. Neposredno posle intervencije žena se može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima, uz poštovanje lekarskih saveta koje dobije – da se tokom sledeće dve nedelje nemaju odnosi, te da se izbegava dizanje težeg tereta, jer se na taj način obezbeđuje stvaranje novog kolagena i njegovo remodelovanje. Nakon intervencije savetuje se i dalje jačanje mišića poda karlice Kegelovim vežbama, jer se na taj način povećava efikasnost.    

Intervencija se može raditi jednom ili dva puta, u razmaku od mesec dana, u zavisnosti od uspeha prve intervencije. Klinička ispitivanja pokazala su vrlo visoku uspešnost – oko 90% kaže da imaju veoma značajno poboljšanje tri meseca nakon intervencije, a čak 70% pacijenata nema više nikakve tegobe. 

Kako će se se regeneracija tkiva odvijati je vrlo individualno – nekad efekti mogu da budu trenutni, a nekada je potrebno vreme. Rezultati su najbolji kod mlađih žena kod kojih tegobe nisu dugotrajne i nije došlo do velikih pomeranja samih organa, ali i kod većine stariji žena, kod kojih je manja mogućnost stvaranja kolagena, dolazi do poboljšanja simptoma, što ispunjava osnovni cilj – veliko povećanje kvaliteta života bez stalnog stida i osećaja vlage. 

2. Neinvazivna terapija primenom magnetne stolice

StarFormer IntimaWave magnetna stolica je inovacija u pristupu terapiji problema karličnog dna – neinvazivna magnetna stimulacija mišića visokog intenziteta (high intensity Tesla magnetic stimulation  -HITS™), omogućava brzo i jednostavno jačanje mišića karličnog dna bez ikakvog napora.

HITS™ tehnologija selektivno deluje na mišiće leđa I karličnog dna, jača ih i time rešava mnoge probleme koji proističu iz slabljenja tog dela.

U terapiji svih vrsta ženske i muške urinarne inkontinencije koristi se istovremena stimulacija mišića karličnog dna i leđa. Tokom terapije se, u odeći, sedi u udobnoj magnetnoj stolici, u kojoj se u sedištu i naslonu za leđa nalaze ugrađeni magnetni aplikatori koji generišu magnetne impulse. Oni prolaze kroz odeću i kožu do najdubljih mišića, do kojih je inače nemoguće doći – i stimulišu ih, izazivaju njihove kontrakcije, povećavajući snagu mišića. Rezultat je efikasno uklanjanje tegoba – nevoljnog oticanja urina svih vrsta.

Terapija je potpuno neinvazivna, bezbolna i nema nuspojave.

Prevencija nevoljnog oticanja urina

Kao i uvek, i kod nevoljnog oticanja urina je pravilo – bolje sprečiti nego lečiti. Lečenje blagih oblika ima više efekta od lečenja uznapredovalih slučajeva, i pravovremena terapija može odložiti ili nekada potpuno sprečiti teške oblike.

Lasersku intervenciju ili magnetnu stolicu treba primeniti i pre nego što se problem pojavi  – nakon vaginalnih porođaja sa rađanjem velikih beba, zatim kada majka ili baka imaju problem nevoljnog oticanja mokraće pri stresu, jer verovatno onda postoje genetski faktori slabijeg vezivnog tkiva vagine. 

Posebno je zanimljivo što se tokom intervencije, sem na vezivno tkivo, deluje i na sluzokožu vagine, što kao rezultat ima podmlađivanje zidova vagine, što uz smanjenje njenog prečnika dovodi do toga da većina žena koje su imale ovu intervenciju navode da je i njima i partnerima poboljšano uživanje tokom intimnih odnosa.

Problem nevoljnog oticanja mokraće tokom stresa, ma kada se javio, predstavlja veliki problem za ženu, koji se može uspešno rešiti i zato je jako važno da se o njemu razgovara sa svojim ginekologom, u cilju pronalaženja najboljeg rešenja.

Cenu tretmana Stres urinarne inkontinencije magnetnom stolicom možete pronaći u našem Cenovniku.

Pišite nam