ispitivanje steriliteta

Ispitivanje steriliteta

o-uslugama

Ispitivanje steriliteta kod žena

O problemu steriliteta govormo kada jedan par posle godinu dana redovnih seksualnih odnosa bez kontracepcije, ne ostvaruje svoju želju za potomstvom.

Uzroci steriliteta

Uzroci mogu biti od strane muškarca ili žene, a mogu biti i kombinovani. Od strane muškarca to je problem sa brojem, morfologijom ili pokretljivošću spermatozoida, a od strane žena najčešći su uzroci neprohodni jajovodi a mogu biti i problemi sa ovulacijom, anomalije materice, endometrioza.

Ispitivanja uzroka steriliteta

Dijagnostika steriliteta podrazumeva ispitivanje spermograma kod muškaraca, a kod žena hormonske analize i dijagnostiku prohodnosti jajovoda.

Najčešća pitanja u vezi sa nemogućnošću začeća

Šta je to bračna neplodnost?

Pod bračnom neplodnošću podrazumeva se stanje kada i nakon godinu dana kontinuiranih seksualnih odnosa, a bez upotrebe kontraceptivnih sredstava, izostane željena trudnoća.

Da li mogu da ostanem u drugom stanju ako su mi menstruacije neredovne i retke?

Neredovnost menstruacija može da predstavlja problem kod ostajanja u drugom stanju. Teško je planirati koncepciju u situaciji kad ne znate kada vam je ovulacija. Treba da sa svojim lekarom razgovarate o praćenju ciklusa i određivanju vremena ovulacije kada budete planirali trudnoću.

Da li mogu da ostanem u drugom stanju s obzirom da smo i ja i muž stariji od 35 godina?

Godine kod muškarca ne igraju neku veliku ulogu u mogućnosti oplodnje, ali kod žene plodnost polako opada nakon 35. godine. Konsultujte svog lekara u cilju planiranja trudnoće.

Da li mogu da ostanem u drugom stanju ako imam naporan, stresan posao?

Suviše stresa može da smanji želju za intimnim odnosima, kao i da utiče na hormonski status kako žene tako i muškarca. Bilo bi dobro, ne samo zbog planiranja trudnoće, da smanjite nivo stresa. Ako to nije moguće, da probate da ga se redovno oslobađate fizičkim aktivnostima – plivanjem, šetnjom, vožnjom bicikla… Ako nemate vremena za redovne odnose, ustanovite kada vam je ovulacija, pa tempirajte odnose prema tome.

Da li mogu da ostanem u drugom stanju ako nalaz sperme mog supruga nije idealan?

Da, ali je moguće da će biti potrebna dodatna ispitivanja da se vidi šta je tome uzrok, a onda i eventualno lečenje. Svakako bi trebalo da se promeni njegov način života i smanje negativne navike, poput pušenja i pijenja alkohola, a uvede zdrav način života, uz redovne fizičke aktivnosti i odmor.

Šta je to spermogram?

Spermogram je analiza sperme, u kojoj se pregleda njihov broj, izgled, pokretljivost, neke hemijske osobine… Uglavnom, gleda se kakve su šanse da se sa takvom spermom može ostati u drugom stanju.

Da li mogu da ostanem u drugom stanju ako sam ranije imala upale jajnika i male karlice?

Nekada česte infekcije male karlice mogu da dovedu do manjeg ili većeg začepljenja jajovoda, pa ako pokušavate da ostanete u drugom stanju duže vreme, a ne uspevate, recite to vašem lekaru, da bi se ispitala prolaznost jajovoda.

Šta smanjuje šanse za začeće?

Najčešći uzroci steriliteta su nepostojanje ovulacije, oštećenje ili začepljenje jajovoda ili problem sa spermom. Ali, ne zaboravite da, da biste ostali u drugom stanju, morate imati redovne odnose!

Kada se obratiti lekaru ako ne dolazi do trudnoće?

Obično 90% partnera ostane u drugom stanju tokom prve godine redovnih, nezaštičenih seksulanih odnosa, a 95% tokom prve dve godine takvih odnosa. Obično se pomoć lekara zatraži posle dve godine aktivnih, nezaštićenih odnosa, a u situaciji da se ne ostaje u drugom stanju. Ipak, ako imate neki zdravstveni problem, ako ste imali česte ginekološke probleme ili ako ste stariji od 35 godina, javite se lekaru već posle prve godine neuspešnog planiranja trudnoće.

Rekli su mi da su mi “začepljeni” jajovodi. Da li to znači da ne mogu da ostanem u drugom stanju?

Zavisi od toga na osnovu čega je data ta dijagnoza, odnosno da li je proverana prohodnost jajovoda.  Ukoliko se pokaže na ispitivanju da jajovodi jesu začepljeni, verovatno je potrebna operacija koje će otkloniti ovaj problem. Ako nije bilo ispitivanja, ne može se reći da ne postoji šansa da ostanete u drugom stanju, jer morate prvo obaviti ispitivanja.

Pišite nam